Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #29: Digitální eRka


ikona
imf
nářez
Jaký Wolverine si zaslouží titul řezníka? My sázíme na toho z jedniček a nul... 

Na první filmovou sólovku Wolverinea se dodnes svorně nadává. Divné triky, divné postavy a divný mišmaš, ze kterého tu a tam vykoukne nějaký cool okamžik. Na stranu pozitiv ovšem musíme postavit i stejnojmennou videohru X-Men Origins: The Wolverine. Že blouzním a videohry podle filmů jsou většinou jen slabým odvarem svých celuloidových bratříčků? Inu, tady to právě bylo obráceně. Videohra vás protáhla dějem filmu, ale přidala i řadu dalších podzápletek a scén tak epických, že by na ně žádný rozpočet nestačil. A co bylo úplně nejlepší? Byla přístupná až od osmnácti let, což znamená, že se v ní Logan mohl proměnit v řezníka, kterého se zbytek marveláckých superhrdinů nebojí kvůli superschopnostem (přiznejme si to, Wolverine i mezi mutanty patří k těm slabším), ale kvůli ochotě rozeběhnout se proti komukoliv a snažit se mu urvat hlavu. Podobného bezmozka potřebuje každá armáda, a když je ještě navíc nesmrtelný a porcování nepřátel ho baví, nemůžete si už vůbec stěžovat. Čert vem vychování, Wolverine je tu kvůli válečné vřavě. Není náhodou, že se ho Mangoldův nejnovější snímek v úvodu snaží připodobnit k Rambovi, který také nemůže žít bez hřejivého tepla intenzivních střetů. Tuhle linii ovšem ve filmovém vesmíru nikdy nelze následovat příliš hluboko, protože by se musely po cestě začít kutálet hlavy. A přesně to se děje i v cutscénách zmíněné hry. Je sice z roku 2009, což v herní branži znamená dobu bronzovou, ale bavit by vás mohla stejně jako před lety, protože... no protože Logana konečně prezentuje tak, jak si zaslouží.

X-Men Origins: The Wolverine

Určitě bychom v X-Men filmografii našli výrazné momenty, ve kterých Logan předvádí divadlo pro potěchu majitelů masokombinátu - souboj s Creedem na Soše svobody v jedničce, masakr v Xavierově škole ve dvojce nebo lesní porcovačka ve trojce. Z hlediska zvířecí brutality jsou ale oproti herní adaptaci všechny tyhle bitky jen neslazeným čajíčkem ze školní jídelny. Herní cutscéna nechává Wolverinea prorážet zdi i lebky, prolévat hektolitry krve a vychutnávat správně čvachtavé zvuky. Vojna není kojná, jak se nám Hollywood snaží naznačit. Je plná nářků a tělesných tekutin různých barev a viskozit. A kde jinde uvidíte pohled na viditelně rozrušeného žoldáka skrz srůstající díru v hrudním koši? Takhle to má vypadat a takhle si to zasloužíme. Tak se nenechte rozhodit PG-13 Wolverinem z kina a najděte si ve hrách nebo komiksu čeho je opravdu schopen. Jackmanovo charisma už si tam nějak domyslíte.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace