Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Proč zrovna Ultron?


ikona
imf
marveltéma
Je to další nahrávka na Starkovu smeč nebo součást velkého marveláckého plánu? 

Komiksový Ultron je miláčkem marveláckých fandů. Dostatečně šílený, aby vymýšlel nové a nové způsoby, jak ovládnout Zemi a zničit Avengers, dostatečně nezničitelný, aby dal zabrat jakékoliv sestavě pozemských superhrdinů. A navíc má v sobě onen lákavý aspekt technologie, která se svým stvořitelům vymknula z ruky - a to je téma, které silně rezonuje ve všech mediálních oborech. Není ale další robotický záporák příliš opatrnou volbou, zvlášť když vezmeme v úvahu obrovský úspěch třetího Iron Mana a fakt, že Ultronův vznik bude pravděpodobně úzce souviset s činností Stark Industries?

Určitě ano, ale Marvel zkrátka trochu hraje na jistotu, a snaží se odklonit pozornost od mimozemských hrozeb a tajuplné magie. Jako by si někdo ve vedení uvědomil, že návrat nohama na zem logicky bude znamenat vyšší tržby, zvlášť po mírně řečeno extravagantních Strážcích Galaxie. Avengers 2 rázem vypadají jako malá domů, která udrží tenhle kolos v pohybu další pětiletku, a to i v případě, že by se nějaké to kolečko zadrhlo, a lidi třeba na Strážce nebo druhého Thora nepřišli v takovém počtu, aby opět zopakovali miliardový úspěch. Ultron je dostatečnou výzvou pro kohokoliv z Avengers a zároveň jasně odkazuje k planetě Zemi, aniž by muselo docházet k odskokům do jiných galaxií nebo vesmírů. To samo o sobě ale k navnazení fanoušků nestačí. Film má premiéru až za dva roky, takže mi musíte prominout, že budu trochu spekulovat. Marvel ovšem trousí dostatek drobečků, aby dal své záměry zběhlejším fandům dostatečně najevo. A to i přesto, že si z komiksů opravdu vezme jen to, co považuje za nosné a laickým divákem zkousnutelné.

Fáze dvě tak zjevně bude rozvíjet mytologii Shieldu na straně jedné (Kapitán Amerika, Avengers 2) a následky mimozemské invaze z prvních Avengers na straně druhé (Thor, Strážci Galaxie). To umožňuje nejen hýbat s celkým vesmírem jako takovým, ale zároveň to nechává spoustu otevřených dvířek do Fáze č. 3. Vlastně to ve výsledku bude na publiku, zda bude víc tleskat objevování nových světů (příchod Thanose a všeobecný zájem zbytku vesmíru o Zemi jako takovou) nebo vsadí na vděčnou konfrontaci superhrdinů a zbytku lidské populace (který by mohla vyeskalovat až k slavné Civil War). Marvel se zatím snaží obojí vyvažovat, a proto nepřekvapí, že po oznámení Ant-Mana a Dr. Strange ve Fázi 3, tu máme pro jistotu univerzálního Ultrona, který bude podle všeho víc než jen další robotickou nemesis. Důležité je hledat za jeho příchodem propojování existujících linií.

Z Comic conu už totiž víme, že za zrodem Ultrona nebude stát Hank Pym alias Ant-Man (toho si Marvel šetří do Fáze 3). Ultron bude velmi pravděpodobně reakcí na útok na New York. Robotickým policajtem, kterého Tony Stark vyrobí pro Shield, aby jako novodobý robocop držel na uzdě novou vlnu superzáporáků nebo zdivočelých superhrdinů, která se vzedmula poté, co se Avengers objevili na scéně. Pro Starka by Ultron se speciálně modifikovanou Jarvisovou A.I. mohl být vrcholným dílem, pokračováním jeho snah o autonomní obleky, tak jak jsme je viděli ve třetím Iron Manovi. Dokonce by Stark na Ultronovi mohl spolupracovat s Bannerem, kterého teď vlastně zaměstnává. Spekuluje se o tom, že Ultronův pohon nebude založen na obloukovém reaktoru, ale spíše na malém jaderném reaktoru. A na radiaci je přece Bruce Banner expert.

Naznačený směr má oporu ve snaze Shieldu mít svět pod kontrolou, ostatně už druhý Kapitán Amerika nám naznačí, že Shield se bude snažit pořádek udržovat spíše silou než dobře míněnými radami. Cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly, ale vlastně nevíme, jestli Ultronovi regulérně rupne v bedně tak jako v komiksu, a kromě vlastní osobnosti začne pociťovat i nenávist ke svým stvořitelům, nebo ho Shield po nějaké té hádce vědomě obrátí proti Avengers, aby tým plný rebelů dostal do latě. To by jednoznačně urychlilo nástup Civil War, kterou fanoušci nedočkavě vyhlížejí. Na druhou stranu by to neposkytlo příliš prostoru případným originům Ant-Mana a Dr. Strange. Civil War se nesmí uspěchat, už proto, že vkročením na tuhle půdu by si Marvel musel definitivně umazat ruce. Tak či onak nástupem Ultrona trochu ustupuje do pozadí celá zápletka s Hulkovým exilem, protože právě zeleného giganta budou Avengers při souboji s Ultronem potřebovat nejvíc.

Ale abychom se vlastně dostali k samotnému Ultronovi. V mnoha inkarnacích byl skutečně zbudován jako strážce či hlídač. Disponuje vším, co od vyspělého robota čekáte. V podstatě jde opravdu o pokročilý Iron Man oblek s umělou inteligencí, která se umí zkopírovat do jakéhokoliv počítače (dokáže tedy žít i bez fyzického těla a nakopírovat se do jiného pomocí něhož zvládne zbudovat dalšího Ultrona). Komiksový Ultron byl ovšem občas až groteskně přeposilovaný. Jeho brnění bylo z adamantia, takže v podstatě nešlo zničit, a kromě Starkových obvyklých cirkusových triků ještě disponoval speciálním paprskem, který nepřátele posílal do komatu. Když jste ho rozmontovali, o pár let později se objevil v novém plechu, stejně naštvaný jako předtím, s kompletním setem vzpomínek a křivd. Jestli má filmový svět etalon robotické hrozby ve endoskeletonech ze Skynetu, ten marvelácký je prezentován právě Ultronem.

Jeho filmová verze se ale dost možná bude muset obejít bez adamantia, protože to už příliš smrdí X-Meny a šlapáním ve foxovském záhonku. Přesto lze očekávat, že Ultron bude odolnější než kdokoliv z Avengerů s výjimkou Hulka, takže jeho slabiny budou ležet jinde. Možná proto Whedon do dvojky povolal Quicksilvera a Scarlet Witch. Právě tahle dvojka totiž disponuje schopnostmi, jež dovedou Ultrona alespoň trochu rozhodit.

S Ultronem každopádně bude zábava, protože má onu oblíbenou vlastnost hororových záporáků - je schopen se znovu postavit na nohy bez ohledu na to, jak brutálně ho rozmontujete. Vůbec bych se nedivil, kdyby s ním měl Marvel nějaké větší plány, ostatně bude to CGI postava, takže nehrozí, že si začne po vzoru Roberta Downeyho Jr. vyskakovat a hlásit se o vyšší honorář. S jeho příchodem se však Marvel chtě nechtě dostává na křižovatku, která rozhodne další směřování kompletní mytologie. Donekonečna vyvažovat vesmírnou turistiku, pokročilou magii a pozemské blbnutí totiž určitě nepůjde. Marvel má před ostatními se košatícími se komiksovými světy (X-Meni u Foxů, DC Comics u Warnerů) minimálně sedmimílový náskok, ale to mu samozřejmě klade na záda břímě správných rozhodnutí. Osobně bych rád viděl rozvinutí zápletky se Shieldem. Tenhle směr ostatně Marvel hodlá nastolit už v druhém Kapitánovi, a pokud bude Ultron opravdu dílem Tonyho Starka, dalo by se očekávat ve druhých Avengers vyostření vztahu mezi Stevem Rogersem a Starkem. Odtud už je to opravdu jen kousek k nejslavnějším dějovým ságám od Marvelu. Těm, ve kterých teče krev a i ta nejpevnější přátelství se sypou jako strouhanka.

Co byste nejraději viděli vy? Napište nám do komentářů jaký styl marveláckých filmů vám z dosavadních exemplářů vyhovuje nejvíc. Zůstali byste raději na Zemi a zkoumali nitra místních superhrdinů, nebo nakopli raketu a podívali se, co za bytosti nás sleduje z povzdálí? A co teprve alternativní vesmíry a časové linie? Tuhle zlatou žílu ovšem hodlají napřesrok vytěžit X-Meni, takže alespoň v tomhle ohledu si můžeme být jisti, že Marvel zachová chronologickou kontinuitu. Díky bohu, protože už takhle nám z toho jde hlava kolem.

 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace