Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bitva borců #3: Prezidentská ochranka


ikona
imf
bitva borcu
Neprůstřelná limuzína? Air Force One? Ne, ve skutečnosti prezident potřebuje jen jedno - všehoschopného akčního hrdinu. 

Hradní stráž sice umí hezky pochodovat a má naleštěné holínky, ale přesto k ní tuzemský teenager má asi tolik respektu, co ti britští k chlupatým turbanům před Buckinghamským palácem. Hollywoodské filmy nás naučili, že nejdůležitější jsou ostře řezaní chlápci v saku, co nikdy neodkládají interkom, sluneční brýle a svou věrnou berettu. Právě oni se vrhají do cesty atentátníkům, teroristům a občas i airsoftovým kuličkám. Pokud si jich tedy všimnou. Hollywood naštěstí podobná zaváhání nezná, prezidenta v amerických blockbusterech chrání ti nejlepší z nejlepších. Pojďme si tuhle úderku představit podrobněji.

BITVA BORCŮ

Snake Plissken

Má jenom jedno oko, ale hned dvě Purpurová srdce za příkladnou službu ve třetí světové. Pak se ovšem věci trochu zvrtly a ze Snakea se stal kriminálník a žoldák - podle toho, jestli je zrovna ve vězení nebo ne. V Útěku z New Yorku opouští nápravné zařízení právě proto, aby zachránil krk prezidentovi. A nejde o nějakou krizi jako v televizní Čtyřiadvacítce, Snakeův svět je jedna velká žumpa prolezlá špiclovací technologií a lidským odpadem. Prezidentovo letadlo se zřítilo na Manhattanu, což by za normálních okolností byla záminka k návštěvě Central Parku. Jenže Manhattan je teď celý obehnán obrovskou zdí a je z něj federální věznice. Snake má ideální výcvik, aby prezidenta našel, zajistil a ochránil. Kromě bicepsů se totiž může spolehnout na vojenský výcvik, kámoše hackery a hlavně tzv. pouliční inteligenci, která diktuje nejen jeho vyřídilku, ale taky schopnost dostat se z vyloženě fatálních situací. Dokud ho nestřelíte do pantu, prostě najde způsob, jak se vysekat z čehokoliv.

Frank Horrigan

Co chcete vědět víc, vždyť je to Clint Eastwood (a ne ta postava z Falloutu 2 pojmenovaná po něm)! Johna F. Kennedyho sice Frank zachránit nedokázal, ale možná právě proto ještě slouží, aby S nasazením života tzv. vyrovnal skóre a pomohl alespoň jednomu státníkovi prchnout před naštvaným olovem. Hlavně ho nepovažujte jen za zachovalého důchodce v dobře padnoucím saku. Frank furt umí na střelnici vykrájet do terče smajlíka po vzoru Martina Riggse a hlavně má pátrací instinkt ohaře, který vás vyčmuchá i ve statisícovém davu. Stačí, abyste jen pomysleli na to, že v příštím volebním období dáte hlas do jiné urny a Frank začne plnit urnu vámi. Jen si vzpomeňte na koncovku Drsného Harryho. Frank je jeho trochu civilizovanější brácha, ale to ještě neznamená, že neví, kolik má nábojů v zásobníku. Tak ho radši moc nepokoušejte a hlavně si nemyslete, že když stihnete vystřelit dřív, že vás to zachrání. Takového olova už má v sobě Horrigan tolik, že by skrz něj Superman rozhodně nic neviděl. Zároveň by ale neměl odvahu na to, aby mu řekl, že má tlustý sklo.

Thomas Barnes

Když jako prezident jedete do zahraničí, chcete mít za zadkem profíky, nikoliv armádu Taylorů Lautnerů, která si myslí, že jejich břišní svaly odstíní jadernou hlavici. Ne, chcete někoho, kdo už podobných rutinních návštěv zažil desítky a umí přečíst dav. Někoho jako je Thomas Barnes z Úhlu pohledu. Je to chlápek, co se za vás bude bít až do poslední minuty stopáže, protože je to patriot, co si nenechá sáhnout na prezidenta, i kdyby měl posledního teroristu uškrtit tkaničkama od bot. Dennis Quaid možná nemá svaly, ale k čemu potřebujete svaly, když máte bouchačku. Důležité je se rychle rozhodnout, koho máte zastřelit. A jestli někdo začne plácat něco o taťkovství tohohle hrdiny, zavoláme Liama Neesona, aby vám znovu vysvětlil, proč má tak vysoké dluhy o dodavatelů elektřiny. Nejen v Paříži sedí chlápci, co baští tisíce voltů a vypadají při tom jako vánoční stromečky. Thomas Barnes určitě při výsleších pár lidí rozsvítil, takže ho koukejte respektovat, až po vás bude chtít občanku nebo rovnou klíčky od auta.

Mike Banning

Bývalý ranger a šéf ochranky se vydal do Bílého domu, aby tu navařil trochu severokorejského guláše. Nic není odhodlanější než chlápek, který vám chce dokázat, že jeho propuštění bylo tou největší chybou, co jste kdy udělali. Vyhodíte ho dveřmi a on se vrátí oknem, buď jako terorista, nebo jako záchrana na poslední chvíli. Mike Banning je naštěstí to druhé a Butler ho hraje tak, abyste v jeho řeznickém stylu vycítili pokrevní linii mezi Banningem a králem Leonidem. Ať už protivníkům zaráží do krku pěsti, nože nebo granáty, musíte jen uznale pokývat hlavou, že tenhle barák má Amerika moc dobře ohlídaný, a i kdyby ho vnější síly rozložily do poslední cihly, bude se pod ní schovávat naštvaný Rambo s nabitým kvérem. Severokorejci? Pche, ochranka Bílého domu už si poradila s několika vlnami mimozemšťanů, mutantů a superhrdinů. Příště zkuste zaklepat trochu silněji.

Darius Stone

Ice Cube vás asi jako prezidentská ochranka moc nepřesvědčí, že jo? To je ale chyba, protože Darius Stone klame tělem. Když je dobře naloženej (=spořádá pár burgerů a navštíví alespoň dva bordely), dokáže jeho ghetto power zázraky. Třeba ukrást a vytunit pár tanků, aby se do Bílýho domu vůbec tohle pouliční vojsko dostalo. Ano, slyšíte dobře, Darius se nejdřív musí k prezidentovi vloupat, aby ho mohl zachránit. Zní to jako divná obhajoba? Druhé xXx je plné paradoxů, ale ve výsledku nemůžete Stoneově pracovnímu nasazení nic vytknout. Jeho metody jsou neortodoxní, a proto hravě převálcuje sebelepší vojenskou jednotku. Důležité je se nebát a šlápnout na plyn, však oni už to daňoví poplatníci nějak srovnají v příštím volebním období. Nebo spíš v přespříštím, protože Stone zlikviduje na svojí misi tolik vojenského hárdvéru, že by z něj česká armáda žila nejmíň dvě dekády.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace