Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Bitva borců #2: Robobijci


ikona
imf
Někdo jim ty šroubky ukroutit musí. Kdo zachrání lidstvo před plechovou kavalerií? 

Fascinace roboty, kteří se obrátí proti nám - vlastním stvořitelům, má v Hollywoodu dlouhou a poměrně košatou tradici. Je poháněna přirozenou nedůvěrou k čemukoliv, co je složitější než žiletka, a samozřejmě i trikovou revolucí v sedmdesátých a osmdesátých letech, která roboty umožnila konečně věrohodně rozhýbat. S robošmejdy naštěstí přišli i robobijci, chlápci, co uměli z kovomana udělat kovošrot. A někteří na to ani nepotřebovali doping v podobě nějaké té kovové součástky v těle. A teď nemluvíme o titanových šroubech, co jste vyfasovali po střetu se stromem loni ve Špindlu. Však to z následujících řádků pochopíte sami.

BITVA BORCŮ

John Connor

Už v prvním Terminátorovi jsme potkali Johna Connora, i když se technicky vzato ještě nenarodil. Ve flashbacku z budoucnosti (jo!) jsme viděli zjizveného frajera s obří bouchačkou, jak zahání roboty zpátky do továren a vede odboj k vítězství. Věděli jsme, že v tohohle frajera jednou John doroste, takže náš neštval ani spratek ze sequelu (Edward Furlong ho zahrál skvěle) nebo vyplašené kuře ze trojky, co se schovává před posláním spasitele, které si ho ale stejně najde. Ve čtyřce pak definitivně frajer přišel, v podobě chrčícího (nikoliv šeptajícího - to je Batman!) Christiana Balea, který si dává terminátory k snídani a zapíjí je motorovým olejem 10W40. Takže až se proti vám jednoho dne postaví váš holící strojek, víte komu zavolat. John Connor přijde nebo pošle svoje kluky, aby tomu šrotu domluvili. Je na něj spoleh a má bezplatnou linku, tak neváhejte a zavolejte mu do klubu.

T-850

Není Arnold jako Arnold. Někteří mají kovový vnitřek a chtějí vám utrhnout hlavu. Jiní mají reflashnutý mozek a chtějí vám pomoct, i když si to třeba zrovna nepřejete. A když je přepnete z ROM na lidštější mód, třeba se i něco naučí. I když vidět Arnolda, jak se pokouší o úsměv je v našich vzpomínkách ve stejném šuplíku jako první zhlédnutí Noční můry v Elm Street někdy v osmi letech. To už prostě z hlavy nedostanete. Tohle téčko poslouchá rozkazy jako cvičený dobrman, ale jejich provedení se občas epicky vymkne z ruky a vzduchem pak létají lidi, motorky a kusy dřevostaveb. Terminátor funguje podle jednoduchého hesla - neposílej člověk dělat práci stroje. Když chceš ukončit ukončovatele, musíš na něj poslat... furt nás stíháte? Svaly ze železa jsou prostě vždycky lepší než ty lidské. Jen je nezapomínejte natírat Hammeritem. Ono totiž železo stárne, železo stárne. Zbytek určitě znáte.

Luc Deveraux

Univerzální vojáci jsou teplí a cool, podle toho kdy je zrovna potkáte. Ti cool jsou fajn, pokecají a třeba budou chtít i zachránit svět. Ale ti co se jim přehřívá mozek jsou na tom zle, a když jim neseženete led, roztrhnou vás vejpůl. Jean-Claude Van Damme je naštěstí skoro pořád cool, s výjimkou čtvrtého dílu, kdy se mu taky teplo dostane do hlavy a definitivně z něj udělá magora. Ale pokud ho potkáte ještě s vlasama, tak máte šanci. Zkuste ho nalákat na vanu plnou párty ledu a až půjde do tuhého můžete se spolehnout na to, že vás zachrání a třeba nakrmí štípačku Dolphem Lundgrenem. A kdyby náhodou nešel proud, tak je tu pořád slavný helicopter kick. Na tenhle balet můžem koukat celé hodiny.

Del Spooner

Detektiv z Já, robot se slabostí pro retro tenisky a koláče od babičky skrývá velké tajemství. Má jednu ruku kovovou. Neřekneme vám kterou, ale až ho naštvete, rozhodně s ním nechoďte na férovku. Víte jaké je to dostat boxerem? A teď si představte jaké to asi je, když má někdo tu ruku železnou až k ramenu. To už VZP nehradí. A Will Smith vám navíc po souboji ještě vykecá díru do hlavy, protože patří ke staré škole Joe Hallenbecka, který už v devadesátkách věděl, že chlápka prostě nemůžeš jen tak praštit surfovým prknem, nejdřív musíš říct "Bacha kámo, jde vlna". Nebo něco takovýho. Del Spooner tyhle one-linery sype z rukávu stejně jako svůj železný buchar a vytáčí tím nejen svého policejního šéfa, ale i miliony vzpurných robotů.

Rick Deckard

Ať už je Deckard kdokoliv nebo cokoliv, nemůžete mu upřít detektivní schopnosti a zabejčenost dobře rostlého buldoka. Kdyby šli na pivo se Samuelem Gerardem z Uprchlíka, určitě by si padli do oka. Deckard musí vypátrat replikanty, kteří vypadají jako normální lidé, ale ve skutečnosti jsou to roboti s blížícím se datem spotřeby. To je samozřejmě trochu stresuje, takže dělají chyby. A Deckard ty chyby trestá. Tohohle chlápka byste v zádech mít určitě nechtěli, takže si radši nechte vyoperovat peacemaker a další elektroniku z těla, protože pokud bude mít jen podezření, že jste zevnitř trochu železní, začne do vás vrtat a rozhodně to nebude detektorem kovů.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace