Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #23: Nejlepší Jackie je ten s virózou


ikona
imf
nářez
Alkohol je dobrý sluha, ale zlý pán. Jackieho bojovému stylu ale slouží příkladně 

Původní Drunken Master je jedním z prvních filmů Jackieho Chana, se kterými jsem měl tu čest. Vřele ho doporučuji i po letech, protože ačkoliv je herecky a hlavně kulisově hodně spartánský, jedná se o klasickou tříaktovku (příkoří-trénink-pomsta), Jackie v něm vykastruje Ježíše a především je tu geniální postava trenéra (otec režírujícího Yuen Woo-Pinga) a záporáka (korejský überkopáč Hwang Jang Lee). Navazovat na podobný kult po letech není snadné, ale Jackie to v devadesátých letech přece jen zkusil. Při natáčení se trochu pohádal s Lau Kar-Leungem - ostatně jejich odlišné přístupy k režii i bojovým uměním se nemohly snášet příliš dlouho - a nakonec snímek odrežíroval sám. Dala by se tu vystavit celá řada památných scén, ostatně finále snímku je v podstatě nepřerušovaná dvacetiminutovka, ve které Chanův Wong Fei-Hung likviduje jednoho protivníka za druhým, ale já vybírám scénu, kterou jsem si pouštěl snad nejčastěji. Je to první prezentace opilého stylu v celém filmu a jde spíš o komediální než akční scénu. I v anglickém dabingu však skvěle vyjadřuje, co je na Jackieho tvorbě nadčasové.

Legend of Drunken Master (1994) (IMDB, ČSFD)

V pozadí téhle scény probleskuje skrytý démon alkoholu. Jackie musel v osmdesátých letech na řadu školních besed, kde dětem vysvětlovat, že alkohol není cool, protože po premiéře prvního Drunken Mastera se začalo v Hongkongu chlastat trochu víc, než bylo obvyklé. Mládež si zjevně myslela, že dvě láhve vína nahradí dřinu ve škole bojových umění. Dvojka proto představuje Fei-Hunga jako polovičního alkoholika, jenž si musí na přísun ethanolových kalorií dávat bacha. Jenže když je proti vám přesila, hodí se každý doping, zvlášť když vám ho schválí matka. Tahle scéna je z první půlky filmu, která je díky geniálně obsazeným rolím Fei-Hungových rodičů (Anita Mui a Ti Lung) spíše hodně akční komedií. Temnější rysy začne snímek nabírat až v samotném závěru. Bitka na tržišti je klasickou Jackieho kejklovinou, která připomene grotesky němé éry, ale slouží i jako výkladový atlas Opilého boxu. Každá technika má své jméno a je třeba uznat, že to funguje i v anglickém dabingu (přičemž Jackie nadaboval sám sebe). Bitka jako taková je zjevně mohutně asistovaná dráty, ale ochota kaskadérů padat na povel a blbnutí s láhvemi bohatě vynahrazují nějaké to občasné podvádění. Navíc z Jackieho sálá obrovská energie a jeho chlastem nalitý ksicht je velmi, velmi přesvědčivý. Taky bychom chtěli umět takhle tancovat po tuctu piv.

Legenda o opilém mistrovi (to je oficiální český název) na našem trhu dlouho nebyl k sehnání, ale dneska ho pořídíte nejen na DVD, ale dokonce i na Blu-rayi. Mnozí ho považují za nejlepší Jackieho film vůbec. Rozhodně je parádní výkladní skříní toho, co Jackie umí, protože se tu objevuje celá plejáda bojových scén (duely, hromadné bitky, infantilní škládlení, ale i souboje na život a na smrt s krkolomnými kaskadérskými kousky), navíc zasazená do celkem funkčního děje, který opět kombinuje laciný sitcomový humor a hlubší podtext ochrany kulturního dědictví. Jackie už je v zaslouženém důchodu, ale jeho největší pecky nestárnou. Prokažte sami sobě službu a udělejte si na ně čas. Nebudete litovat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace