Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Drsná Očista rozemlela blockbustery


ikona
Cival
tržbywill smith
Malý thriller s Ethanem Hawkem ovládl žebříček a zadupal do země dvojku z Nesvatbových 

Ethan Hawke dál roste. A dere se v hitparádě hollywoodských herců tak vysoko, kde snad ani sám netoužil být. Oblíbený dětský herec, toho času i intelektuál, co byl chvíli spisovatelem nebo scenáristou, se dlouhé roky drží v povědomí díky menším a náročnějším projektům. Už čtyři dekády ho můžeme vídat na plátně v rolích obyčejných subtilních chlapíků, aniž by za sebou měl jednu vyloženě ikonickou postavu, anebo velkou značku, která by sama o sobě táhla jeho kariéru.

Poslední roky se ale přešaltroval spíš k temnějším žárovkám, což se mu rozhodně vyplácí. Protože po loňské hororové pecce Sinister se jeho filmu zadařilo i letos. Temná Očista, v níž dostává jedna rodina v jednom domě pokouřit během dne, kdy se oficiálně smí páchat násilí na spoluobčanech, se díky slibné zápletce a působivému traileru stala o uplynulém víkendu velkým hitem v amerických kinech. Film nasazený do pouhých 2556 kin utržil za tři dny 36 milionů dolarů!

TRŽBY FILMŮ ETHANA HAWKA

Snímek natočil scenárista Vyjednavače James DeMonaco a spoluprodukovali jej Michael Bay nebo James Blum, který si už brutálně namastil kapsu na sérii Paranormal Activity. I tentokrát se čarovalo jen se skromným třímilionovým rozpočtem, takže i když započítáme náklady na distribuci a kampaň (a že ani jedno moc nákladné nebylo, Očista budila pozornost hlavně specificky „americkým“ tématem násilí – poptávku rozvířil spíš internet a sociální sítě), vrátí se prachy tvůrcům a investorům hned několikanásobně. I v nabušené blockbusterové sezóně je zkrátka prostor pro malé a originální žánrovky. To je moc dobře.

Ze stříbra se radují hlavouni z Universalu. Tohle studio bylo poslední roky za trapného otloukánka, letos se mu ale náramně daří, a to nejen díky hororu Mama nebo komedii Z cizího krev neteče, ale i kvůli Rychle a zběsile 6. Nadupaná značka dál vzkvétá. Tentokrát z toho bylo skoro 20 milionů za víkend. V součtu to z Ameriky dělá už dvě stě mega, celosvětově pak skoro 600 milionů dolarů. Respect, bro!

Stále nadstandardně si vedou i třetí Podfukáři z kouzelnického Now You See Me. Sympatický mysteriózní thriller vytáhl z amerických kin už přes padesát milionů, na druhé místo mu chybělo čtvrt milionu a slušný zájem mu jde prorokovat i ve zbytku světa. Tohle bude výdělečná záležitost.

TRŽBY FILMŮ OWENA WILSONA

Až čtvrtou pozici urval návrat Nesvatbových. Owen Wilson a Vince Vaughn se totiž znovu spojili v jedné celovečerní reklamě na Google. Jejich komediální časy už ale tak trochu odezněly (celému Frat Packu se koneckonců moc nedaří), takže nová taškařice Stážisti aka The Internship moc nezaujala. 18 milionů za víkend je zvlášť v kontextu velkých hitovek téhle party docela slabota a další zklamání pro paběrkující studio Fox. Časy Nesvatbových, Mládí v trapu nebo Starskyho a Hutche jsou holt záležitostí minulé dekády.

Naopak zklamáním je přijetí animáku Království lesních strážců a v opravdovou pohromu se už přerodilo sci-fi Po zániku Země: Shyamalanova velkoprodukce s tátou a synem Smithovými pod tíhou negativních ohlasů hodně spadla na sedmé místo, přesněji na 11 milionů o druhém víkendu, a nic ji nespasí. Snad Shyovi už vezmou kameru.

TRŽBY FILMŮ VINCE VAUGHNA

Mezi dva propadáky se vklínil na šesté pozici druhý Star Trek, který se už skoro tulí ke čtyřstovce z celého světa. Pařba na třetí konečně dala stovku z Ameriky, světové tržby ale budou dvojnásobně vyšší. Do desítky se vešel ještě megahit Iron Man 3 a opulentní Velký Gatsby.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do distribuce bláznivá komedie Apokalypsa v Hollywoodu a nenápadně i romantika Před půlnocí. Všechno má ale za úkol rozšmelcovat Superman v comicsovém bijáku Muž z oceli.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace