Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Star Trek se znovu povedl, kasovně ale neoslnil


ikona
Cival
j.j. abramsstar trekstar trek 2tržby
Co se týče tržeb, žádný warp se nekoná... 

Ze Star Treku Hvězdné války nebudou. Ani když o něj příkladně pečuje J. J. Abrams, jenž  zvládl mrtvou filmovou sérii oprášit, převléct do supermoderního kabátu a nalákat na ni nejen geeky a nerdy, ale i širý lid. Jenže v pyžamech navlečená posádka lodi Enterprise to má pořád těžký – i když předchozí film rval koule a nové trailery maximálně vnadily, i když je nový Star Trek považován za IMAXovou událost roku a zdražily se lístky díky 3D a inflaci, tržby o úroveň výš nevyskočily.

TRŽBY FILMOVÝCH STAR TREKŮ

Došlo sice k navýšení rozpočtu k 200 milionům dolarům, ale zájem diváků nenarostl. 84 milionů dolarů za čtyři dny promítání je fakticky na úrovni pětasedmdesátimilionového otvíráku jedničky, což zarazí. Paramountům ale v posledních týdnech došla marketingová šťáva, takže víc byla vidět superhrdinská konkurence a situaci nespasily ani ohlasy v médiích, které jsou sice vesměs velmi spokojené, ale přeci jen pod úrovní špičkové jedničky.

Navíc je tu faktor silné letní konkurence, kdy se mezi Velkým Gatsbym pro páry a Iron Manem 3 pro celou rodinu Star Trek přeci jen profiluje jako chlapecká geekovina s omezeným záběrem. Za bukem navíc čekají další letní blockbustery, takže ani při dobré šeptandě druhý Star Trek nejspíš nezopakuje 257 milionů dolarů, které jednička vytěžila jen z amerických kin.

DENNÍ TRŽBY NOVÝCH STAR TREKŮ A STAR WARS

Skokový nárůst se dá čekat jen ve zbytku světa: Na ostatních kontinentech se Star Trek adekvátně etabloval právě až díky Abramsovi. Jednička tu utržila „jen“ 127 milionů a Paramount si po uvedení v prvních zemích dělá určitě zálusk na zdvojnásobení mimoamerických tržeb aspoň na čtvrtmiliardu dolarů.

Celkově ale bude panovat v jeho centrále zklamání, protože od blockbusteru, který vévodil anketám o nejočekávanější megafilm roku se rozhodně čekalo vřelejší dolarové přijetí. Jenže tak to holt chodí – fanboyové na internetu míní, ale skuteční lidé u pokladen se svými těžce vydělanými prašulemi v peněženkách mění.

A mění obzvlášť rádi za Tonyho Starka. Iron Man 3 se přidal do klubu miliardářů a dál si to pohodově diktuje napříč celým světem. V Americe si s 35 miliony udržel stříbrnou příčku, průběžně má 337 mega z Ameriky a skoro 1,1 miliardy celosvětově. Což je hodné uznání.

Kasovně se daří i Velkému Gatsbymu. Rozpočtově přepálený horký brambor studia Warner Bros. klesl jen o polovinu na 23 milionů dolarů za druhý víkend. Aktuálních 90 mega po deseti dnech v americké distribuci nečekal asi ani ten největší optimista, studio teď netrpělivě vyhlíží, jak DiCapriova star-power zabere ve zbytku světa.

V žebříčku pak už najdeme jen jarní odpadlíky a trvalky. Jak ty úspěšné (42, Croodsovi, Mud), tak ty snaživé (Nevědomí, Krev a pot), ale i ty po všech stránkách katastrofální (Perryho Peeples, Velká svatba).

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden bude valná část jarní pozůstalosti vymetena trojblokem velmi silných premiér. Star Treku brutálně zatopí Pařba na třetí, akčňák Rychle a zběsile 6 a animák Království lesních strážců. Čeká nás snad rekordní víkend co se týče souhrnných tržeb filmů v kinech, nebo někdo nečekaně propadne?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (24)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace