Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Oscarová show - Jaké to bylo?


ikona
imf
oscar
 

Naše vysílání máme zdárně za sebou a během dne se vám pokusíme dodat ke stažení jeho učesanou verzi. Chtěli bychom poděkovat všem, kteří se zúčastnili. Usmívající Paul Haggis se zřejmě, navzdory jasnému vítězství Anga Leeho v kategorii Nejlepších režisérů, stane symbolem letošních Oscarů. Crash zaútočil nikým nečekán a sebral oběma kovbojům to nejcennější. Letos zjevně ještě nebyla konzervativní Akademie připravena na útok gayů, transexuálů a sebevražedných atentátníků, což dokázala i prohra favorizovaného Paradise Now v kategorii Nejlepších cizojazyčných filmů. Možná s tím má co do činění i vlna nevole, která se proti snímku zvedla poté, co obdržel Zlatý glóbus (sepisují se dokonce i petice). A pak že Oscar není také o politice. Nejangažovanější film vůbec, Dobrou noc a hodně štěstí, nakonec ostrouhal a George Clooney se musel spokojit s Oscarem za Syrianu. Další dojmy a názory jistě časem rozebereme např. v blogu. Každopádně chceme Akademii poděkovat za napínavou noc a vám ještě jednou za přízeň, kterou jste nám věnovali. Pod tímto textem si můžete přečíst, jak se vyvíjela oscarová show minutu po minutě, díky obětavosti Kocoura, který celý večer seděl u klávesnice a pečlivě sepisoval naše výkřiky. Enjoy.

VÝSLEDKY:

Nejlepší film
Zkrocená hora
Capote
Crash
Good Night, and Good Luck.
Mnichov

Nejlepší režie
George Clooney (Good Night, and Good Luck.)
Paul Haggis (Crash)
Ang Lee (Zkrocená hora)
Bennett Miller (Capote)
Steven Spielberg (Mnichov)

Nejlepší herec v hlavní roli
Philip Seymour Hoffman (Capote)
Terrence Howard (Hustle & Flow)
Heath Ledger (Zkrocená hora)
Joaquin Phoenix (Walk the Line)
David Strathairn (Good Night, and Good Luck.)

Nejlepší herečka v hlavní roli
Judi Dench (Mrs. Henderson Presents)
Felicity Huffman (Transamerica)
Keira Knightley (Pýcha a předsudek)
Charlize Theron (North Country)
Reese Witherspoon (Walk the Line)

Nejlepší herec ve vedlejší roli
George Clooney (Syriana)
Matt Dillon (Crash)
Paul Giamatti (Těžká váha)
Jake Gyllenhaal (Zkrocená hora)
William Hurt (Dějiny násilí)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli
Amy Adams (Junebug)
Catherine Keener (Capote)
Frances McDormand (North Country)
Rachel Weisz (Nepohodlný)
Michelle Williams (Zkrocená hora)

Nejlepší adaptovaný scénář
Zkrocená hora (Larry McMurtry, Diana Ossana)
Capote (Dan Futterman)
Nepohodlný (Jeffrey Caine)
Dějiny násilí (Josh Olson)
Mnichov (Tony Kushner, Eric Roth)

Nejlepší původní scénář
Crash (Paul Haggis, Robert Moresco)
Good Night, and Good Luck. (George Clooney, Grant Heslov)
Match Point (Woody Allen)
The Squid and the Whale (Noah Baumbach)
Syriana (Stephen Gaghan)

Nejlepší cizojazyčný film
Joyeux Noël (Francie)
Sophie Scholl - Die letzten Tage (Německo)
Paradise Now (Palestina)
Tsotsi (Jižní Afrika)
Don't Tell (Itálie)

Nejlepší animovaný film
Mrtvá nevěsta Tima Burtona
Wallace a Gromit: Prokletí Králíkodlaka
Howl´s Moving Castle

Nejlepší výprava
Good Night, and Good Luck.
King Kong
Gejša
Pýcha a předsudek
Harry Potter a Ohnivý pohár

Nejlepší kamera
Batman začíná (Wally Pfister)
Zkrocená hora (Rodrigo Prieto)
Good Night, and Good Luck. (Robert Elswit)
Gejša (Dion Beebe)
The New World (Emmanuel Lubezki)

Nejlepší střih
Nepohodlný (Claire Simpson)
Crash (Hughes Winborne)
Mnichov (Michael Kahn)
Walk the Line (Michael McCusker)
Těžká váha (Daniel P. Hanley, Mike Hill)

Nejlepší masky
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
Těžká váha
Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů

Nejlepší hudba
Zkrocená hora (Gustavo Santaolalla)
Nepohodlný (Alberto Iglesias)
Gejša (John Williams)
Mnichov (John Williams)
Pýcha a předsudek (Dario Marianelli)

Nejlepší píseň
Hustle & Flow ("It's Hard Out Here For a Pimp")
Crash ("In the Deep")
Transamerica ("Travelin' Thru")

Nejlepší zvuk
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
King Kong
Gejša
Walk the Line
Válka světů

Nejlepší střih zvuku
King Kong
Gejša
Válka světů

Nejlepší vizuální efekty
Letopisy Narnie: Lev, čarodějnice a skříň
King Kong
Válka světů

Nejlepší kostýmy
Gejša
Walk the Line
Karlík a továrna na čokoládu
Mrs. Henderson Presents
Pýcha a předsudek

Nejlepší dokument
Darwin's Nightmare
Enron: The Smartest Guys in the Room
Putování tučňáků
Murderball
Street Fight

Oscarová show chronologicky:

0:34 - Po červeném koberci se začínají trousit první vyšňořené stars. Zejména na Rachel Weisz to sekne více než zdrávo a redakce v mžiku směle zapomíná na Jennifer Connelly. V další delegaci lze kromě lidí zahlédnout i tučňáky. Wow. Uvidíme, jak si povedou v konkurenci věhlasných jmen a zda mají dostatečný počet rezervací. Jako další se po červeném koberci promenáduje jako vždy elegantně vyšňořený George Clooney. Hází úsměvy na všechny strany, přední řady plné běsnících fanynek omdlévají. Prozatím sledujeme jen jakýsi mumraj… Všichni se připravují, nervózně ošívají, televizní stanice loví poslední rozhovory a atmosféra pomalu houstne. A je jasné, že na největší hvězdy se ještě čeká.

00:45 - Na koberci s velkou pompou přistává Jack Nicholson se svým synem. Blesky fotoaparátů se předhánějí ostošest, Nicholsonovo čelo hází fešná prasátka. Dalším dorazivším párem budiž hvězdní manželé Smithovi. Will hází do publika typická rozmáchlá macho gesta. Přejme mu to, jeho filmy vydělávají majlant.

1:02 - Přesouváme se hlouběji do útrob předávacích prostor, komentátoři zpovídají proplouvající herce a herečky, konkrétně teď přišla na řadu vyšňořená Keira Knightley. V pozadí běží ukázky z Pýchy a předsudku. Následuje Amy Adams a Dolly Parton, nominovaná za písničku k filmu Transamerica. A přichází Will Ferrell, jako vždy dobře naladěn… a s naprosto šíleným lookem. Následuje přestřelka standardních otázek a odpovědí, pár povinných úsměvů a jede se dál.

1:09 - K mikrofonu doráží Naomi Watts v přiléhavé sexy róbě. Vzápětí je i ona přepadena zvědavým redaktorem. Hovoří se o Kongovi, jak jinak. Vynáší se do nebes, jak jinak. Fronta postupuje, ke slovu se dostává Paul Giamatti. Je dotázán, zda si užil bitky zpoza ringu a zda by se někdy postavil Russellu Croweovi. Jistěže. Helen Bonham Carter, Tim Burton s výstředními brýlemi. Pár úsměvů, žádné zbytečné řeči.

1:30 - Rozhovory, rozhovory. Spousta reklamní vaty. Ať žije továrna na sny. Zpovídáni jsou všichni od Terrence Howarda, přes George Clooneyho až na druhý konec spektra nominovaných. Nic zajímavého, co byste už neslyšeli ve všech těch filmech o filmu, se nekoná.

2:00 - Začínáme! Úvod obstarává povedený sestřih zásadních filmů posledních několika dekád, následovaný vtipnou koláží s moderátory uplynulých ročníků. Nakonec se objevuje i sám Jon Stewart. Leží vedle George Clooneyho a v okaté parodii na Brokeback Mountain se oba potutleně smějí. Stewart nastupuje na pódium, následuje vřelý potlesk. Žádné zbytečné vtipy na začátek! Příjemné osvěžení. Stewart jednoznačně preferuje uhlazenější formu. Ale to už shrnuje uplynulý rok a nebojí se opřít do ziskuchtivých producentů. Reakce publika jsou rezervované. Snad se Stewartovi podaří show trochu rozdmýchat. Noc je ještě dlouhá.

2:10 - Stewart volí poněkud nešťastný styl humoru. Vždy si vybere jednu osobnost a položí jí vtíravou otázku. Prakticky vždy je odměněn odměřenou odpovědí a nejistým úsměvem. Rozjíždí se sestřih plný kovbojů, beroucí si na mušku opět Brokeback Mountain. Spousta ošlehaných desperát v kloboucích přirázejících na pařez a hladící hýždě svému koňovi... o vítězném filmu je asi rozhodnuto ;). Nastupují nominace v kategorii Nejlepší herec ve vedlejší roli... vítězem se stává George Clooney za snímek Syriana!

2:25 - Tom Hanks s účesem hrdiny románu Šifra mistra Leonarda, Roberta Langdona, si dovolil malý vtípek na téma jak málo prostoru mají čerstvíé majitelé Oscarů ke svému proslovu. Vzápětí je ubit kapelou a na jeho místo nstupuje Ben Stiller v přiléhavém zeleném trikotu. Uvádí kategorii Vizuální efekty. Chvíle napětí a trocha skopičin... první Oscar pro King Konga!

2:31 - Reese Witherspoon spěchá na pódium, aby vyhlásila nejlepší animovaný film. Jakou šanci má Wallace s Grommitem proti Mrtvé nevěstě Tima Burtona? Vzápětí vidíme, že velkou. Kategorii vyhrává Nick Park se svými plastelínovými hrdiny. Třetí kategorie je za námi.

2:34 - Dolly Parton zpívá naživo píseň k nominovanému snímku Transamerica. Vyzývá publikum, aby se vydalo na cestu s ní. Bizarní.

2:43 - Bratři Wilsonovi uvádějí nominace na nejlepší krátký film. Vítězí Six Shooter.

2:47 - Na řadě je nejlepší krátký animovaný film. Nominace vyhlašují animované postavy z filmu Strašpytlík. Vítězí snímek Moon and the Son.

2:49 - Tempo se viditelně zvyšuje, John steward se svou lehkou řečnickou křečí už se nezjevil drahnou chvíli. Jennifer Aniston nastupuje k vyhlašování Nejlepších kostýmů. Bez větších průtah je za vítěze vyhlášena Gejša.

2:52 - Russell Crowe přichází s biografickou koláží připomínající osudy Howarda Hughese, Charlieho Chaplina, Eda Wooda, Joan Crawfordové, Malcolma X, Abrahama Lincolna... výčet bude, zdá se, nekonečný... Ale přece jen po zhruba dvou minutách s velkou pompou. Na obzoru se vyloupává duo možná nejosobitějších komiků současnosti - Will Ferrell a Steve Carell. Vyhlašují nejlepší masky. Z tria Těžká váha, Letopisy Narnie a SW: Epizoda 3 nakonec vychází vítězně Narnie.

3:03 - Morgan Freeman na pódiu. Vyhlašuje se kategorie Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Chvíle napětí... překvapení se však nekoná. Se zlatým plešounem končí dle předpokladů dojatá Rachel Weisz.

3:12 - Jon Stewart "vtipně" vypichuje charakteristiky hereček, nominovaných v hlavní kategorii. Terrence Howard přichází předat plešnouna za Nejlepší krátký dokument. Vítězí A Note of Triumph.

3:21 - Nejlepší dokument v podání Charlize Theron. Rychlovka. Putování tučňáků vyhlášeno přibližně za půl minuty. Tvůrci si na pódium stylově přináší malé plyšové tučňáky a dojatě děkují.

3:30 - Jennifer Lopez vítá interprety další Oscarové písně - tentokráte In the Deep z filmu Crash. Po krátké hudební vložce nastupují na pódium Keanu Reeves a Sandra Bullock. John steward si zalaškoval a několik diváků se potutelně zatvářilo, že se nenudí. Kategorie Výprava. Po pěkném sestřihu plném storyboardů a výsledných scén je za vítěze vyhlášena Gejša!

3:37 - Samuel L. Jackson v krátkosti shrnul, jaký jsme národ, jací jsme lidé. Následuje podtrhující dokument plný hrdých mladých i starých Američanů. Příliš dlouhý i na hrdé diváctvo. Salma Hayek čeří vody a přichází sdělit nominace a po dlouhé hudební vložce složené z témat nominovaných snímků posléze i vítěze kategorie Nejlepší hudba. Tím je Gustavo Santaolalla za Brokeback Mountain.

3:52 - Na pódium vyráží Jake Gyllenhaal, aby uvedl další sondu do historie Hollywoodu, tentokrát na téma vizuální efekty. Gyllenhaal mizí stejně rychle, jako přišel a na jeho místo se dostavuje duo Jessica Alba a Eric Bana. Uvádějí kategorii Zvuk a po nominačním sestřihu vyhlašují i vítěze zlaté sošky. Tím se stává King Kong.

4:05 - Divákům Kodak Theatre je promítán retrospektivní průřez díly Roberta Altmana... aby si posléze osobně přišel pro čestného Oscara za celoživotní dílo. Následuje dlouhý projev plný díků.

4:22 - Po epileptickém hudebním čísle ze snímku Hustle and Flow si přichází přihřát svou polívčičku i Queen Latifah s nominacemi na Nejlepší píseň... kterou proměňuje právě Hustle and Flow! Střih zvuku posléze přichází vyhlásit Jennifer Garner, které byly dlouhé podpatky málem osudné :). Plešoun frčí již potřetí za tvůrci King Konga.

4:30 S dojemným projevem o zesnulých nás k dalšímu obrazovému souhrnu dovádí George Clooney. Po deseti minutách je střídán Willem Smithem a další obálkou, která čeká na rozlepení. Tentokrát se v ní skrývá vítěz kategorie Nejlepší cizojazyčný film. A je jím poněkud překvapivě snímek Tsotsi, který krade cenu favorizovanému Paradise Now. Vzápětí se dostavuje mladičká pohledná Zhang Ziyi a ukazuje pomyslným prstem na Crash. Za střih.

4:46 - Na programu je jedna z nejdůležitějších kategorií - Herec v hlavní roli. Vyhlásit budoucího majitele zlaté sošky přichází stylově vyhlásit Hilary Swank. Diváci jsou jako obvykle v očekávání žhavého polibku :). A vítězem je... ano, dle očekávání Philip Seymour Hoffman za Capoteho. Polibek letí jen tak letmo na tvář a PSH prožívá zřejmě největší okamžik své kariéry. Paradoxně velmi nesměle, je na něm totiž hodně znát, že už se těší zpět do davu mezi diváky.

4:55 Další Oscar pro Gejšu! Tentokrát za kameru, přímo z rukou Johna Travolty. V těsném závěsu přichází na pódium Jamie Foxx a uvádí kategorii Nejlepší herečka v hlavní roli. Chvíle napětí se nekoná, protože Jamie skáče po obálce hned po skončení ilustračního bloku. Vítězkou se stává... zpívající Reese Whiterspoon. Nijak nepřekvapena, naprosto bez emocionálních výlevů děkuje všem zodpovědným i milujícím.

5:07 - Na řadu přicházejí scénáře, začínáme kategorií těch adaptovaných. Dustin Hoffman se zpovídá ze svého štěstí, že může být hercem a nemusí psát scénáře. Je prý o tolik lehčí hrát! A ve finále přisuzuje již druhou sošku Zkrocené hoře. Pozici dalšího vyhlašovatele si bere na svá bedra Uma Thurman. Máme tu Nejlepší originální scénář... a vítězem se bez větších průtahů stává, tradá, snímek Crash. Zaslouženě, gratulujeme.

5:19 - Jdeme do finále. Poslední vstup Jona Stewarta, poslední dvě kategorie před námi. Na pódiu už stojí Tom Hanks a okamžitě vyhlašuje Nejlepší režii. Ang Lee se zvedá ze své sesle a dojatě děkuje všem, kteří ho jen napadli. Chce se mi říci, že si ani nemusí sedat... avšak Akademie překvapuje. Nejlepším filmem se naprosto nečekaně stává Crash! Obrovské ovace, obrovské dojetí. Gratulujeme!

5:30 - Uf, je to za námi :). Děkujeme za pozornost, za rok nashle...

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (68)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace