Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ray Harryhausen: 1920 - 2013


ikona
KarelR
ray harryhausen
Opustil nás trikař, bez kterého by nevznikla půlka vašich oblíbených filmů. 

Star Wars, Pán prstenů, Terminátor... to je jen hrstka filmových značek, který by nikdy nevznikly, nebýt trikového mága a krále stop-motion animace Raye Harryhausena. Že už jste to jméno někdy slyšeli a víte, že se zmíněnými filmy nemá nic společného? To není tak docela pravda. Filmové legendě, která nás dnes opustila v úctyhodných 92 letech, totiž můžeme děkovat prakticky za každou fantastickou podívanou od padesátých let dál.

 

George Lucas, Peter Jackson, James Cameron a spousta dalších oblíbených tvůrců mnohokrát přiznala, že je právě Harrryhousen inspiroval ke stvoření nebo oživení roztodivných bytostí, bez nichž si dnes kinomatografii těžko představit. I přes to ale Harryhausen zůstává trochu ve stínu Stana Winstona a většina lidí ho dnes zná hlavně jako toho pána, co udělal krásné triky k původnímu Souboji Titánů. Ano, alespoň že tak. Harryhausen se ale proslavil dávno před svým posledním celovečerákem a začal se Hollywoodem potloukat o čtyři dekády dřív.

Inspirován King Kongem z roku 1933 se už ve čtyřicátých letech nachomýtl k pár klasickým pohádkám, na ale něž dohlížel především z producentského postu. Poprvé se tedy naplno předvedl až u dobrodružného filmu Mighty Joe Young z roku 1949, na kterém spolupracoval se svým kongovským idolem Wilisem O'Brienem. Trikově převratné dílo mu pak od padesátých let zajistilo vlastní kariéru, během níž Harryhausen vlastnoručně vládl stop-motion animaci téměř 30 let.

Za tu dobu stihl dohlédnout na 15 filmů, mezi nimiž vedle Souboje Titánů najdete i nesmrtelné klasiky UFO útočí!, 20 milionů mil od Země, Tajemný ostrov a především Jásona a Argonauty, v nichž se odehrála ikonická potyčka s šermujícími kostlivci. Vedle Buba, Medúsy a Krakena to byl asi největší Harryhausenův triumf, bez kterého by se takový T-800 nikdy nemohl pokusit sejmout matku Johna Connora.

Losangeleský rodák je tedy dalším celuloidovým velikánem, který se odebral na zasloužený odpočinek. Přejme mu ho. A doufejme, že současná generace trikařů nepřestane kráčet v jeho šlépějích, i když pečlivé ruční modelování dávno nahradily hrátky s jedničkami a nulami. Kreativita a pracovní nadšení především, pánové, jen tak se rodí události hodné mnohaletého vzpomínání!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace