Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů režiséra Marka Dobeše


ikona
Mr. Hlad
7 filmů
Bývalý filmový kritik a dnes režisér a producent by vám rád doporučil pár lahůdek 

Marek Dobeš začínal jako filmový publicista a jeho styl nebyl zrovna politicky korektní ani řekněme přístupný onumu legendárnímu „průměrnému divákovi“. Ale nebýt jeho, béčkové akčňáky by tu v devadesátých letech nebyly zdaleka tak populární. Novinařině se dnes už nevěnuje a místo toho, aby o filmech psal, je začal tvořit. V roce 1998 natočil komediální kraťas Byl jsem mladistvým intelektuálem, který jsem já osobně viděl tak čtyřicetkrát, a roku 2004 vtrhla do kin jeho zombie komedie Choking Hazard. Jako scenárista se podepsal pod seriál Místo v životě a má prsty i v Kajínkovi.

Jeho společnost Alfedus momentálně pracuje na dalších zajímavých projektech. Jedním z nich je historický film o Janu Žižkovi a dalším komedie Vidět a zemřít, v němž se bude filmový fanda musí zbavit mrtvoly svého zákazníka a jeho kamarádi budou hledat blučko se záznamem svých sexuálních hrátek. O projektu se dozvíte víc tady a můžete na něj tvůrcům i přispět. Ale teď už dáme slovo Marku Dobešovi.

Skvělých filmů je hafo a vybrat z nich sedm nejlepších znamená vybrat ty profláklé.  Nepomůžu si ani, když to omezím na komedie, když už chystám Vidět a zemřít, protože bych jich tu musel vypsat alespoň sedmdesát. Takže počítejte s tím, že miluju Krotitele duchů, Blues Brothers nebo Nenápadný půvab buržoazie, ale mezi zdejších sedm komediálních pecek zařadím ty, které jsou skoro stejně tak geniální, ale navíc obecně méně známé. Kdo z vás je viděl všechny, toho zvu na oběd do videopůjčovny. Budeme baštit žaketky.
 
1. Zákeřnost (USA 1990, Albert Pyun)
Volně cituji: „Pro nás mimozemšťany je jako nic mít v kapse jeden až dva atomové reaktory.“ Vedle Jima Wynorskiho a Lloyda Kaufmana jeden z nejmaniakálnějších amerických B movie tvůrců.

2. Monstrum z galaxie Arkana (Jugoslávie/Československo 1981, Dušan Vukotič)
Jak napsal jeden uživatel čsfd „než to vidět znova, to se radši oběsit na chobotu.“ Souhlasím, ale když mi bylo deset, tak jsem nesouhlasil. Miloš Macourek go ballistic a to se cení.

3. Raz, dva, tři (USA 1961, Billy Wilder)
Billy Wilder - gigant. Neskutečné nasazení, timing a geniálně vystavěné dialogy. Ausgerechnet Bananen!

4. Opičárny (USA 1931, Norman Z. McLeod)
Groucho, Harpo, Chico a Zeppo Marxovi - giganti. Jasně že pecky jako Kachní polévka, Noc v opeře a Kobylkáři jsou považovány za větší klasiku, ale takové kadence humoru už nedosahují.

5. Bore Lee: Čuvaj se sinjske ruke! (Chorvatsko 2004, Zrinka Cvitesic)
A dáme si trochu mimoamerického nášupu,  Bore Lee - mimo lidské kategorie. Měl jsem tu čest vidět ho na území bývalé Jugoslávie s nunčaky naživo a nikdy už na ten pohled nezapomenu.

6. Městský lovec aka Soukromé očko (Hong Kong/Japonsko 1993, Jing Wong)
Jackie Chan - skoro stejný borec jako Bore Lee. Tento film dostal historických 0% v časopise Cinema. Důkaz, že hodnocení je občas krajně subjektivní záležitost a jeden z důvodů, proč jsem rezignoval na filmově kritickou kariéru.

7. Bláznivá komedie (Itálie 1990, Neri Parenti)
Paolo Villaggio, Renato Pozzetto. Vedle Terence Hilla, Buda Spencera a Roberta Benigniho to nejvtipnější (po koagulaci trapna), co dala Itálie světu. Nepočítaje v to Benita Mussoliniho v jeho posthusitském období.

Tak co, kdo jde baštit? A víte někdo ještě o nějaké videopůjčovně?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace