Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rozbor traileru: Co přinese Thor 2?


ikona
KarelR
mz skalpeltémathorthor: the dark world
Analyzujeme Thorovo nové galaktické dobrodružství... 

Bůh hromu je zpátky a pořád je borec. Po transformačním vyhnanství na Zemi se tam sice loni na chvíli vrátil, aby porubal pár emzáků a sbalil zlobivého bráchu, který si chtěl hodit nohy na stůl v Oválné pracovně. Teď je ale Thor zase zpátky doma a řeší, jakou paseku nadělalo jeho rozhodnutí zničit duhový most, bez něhož galaxie zůstala bez asgardské ochrany. Všimnul si toho někdo? To si piště. Král temných elfů Malekith (Christopher Eccleston) hned zavětřil šanci potrápit pár světů. Ke svojí smůle si přitom ale naplánoval i malý výlet za krásami Londýna...

NA TEASER THORA 2 SE PODÍVEJTE ZDE 

 

Právě tam se tedy odpichuje první teaser Temného světa. Za mystickou manipulací s náklaďákem by mohlo stát nějaké elfí kouzlo, to nás ale v tuhle chvíli nemusí zajímat. Hlavně že Odin stihne vyložit zkrácenou historii vesmíru, podle které příchod hmotného bytí nepotěšil úplně každého. Před všemi velkými třesky totiž prostoru vládla jakási temná síla, kterou nečinné pozorování živáčků očividně přestalo bavit. Řešení? Samozřejmě vrátit rodnou hroudu do původního, o něco méně existenčního stavu.

 

Kdo ví, jak přesně to hodlá udělat. Každopádně bude našeptávat do ucha Malekithovi, který si přiletí seřídit hodinky podle londýnského Greenwiche. Určitě není náhoda, že se tam Thorovy kámošky Jane a Darcy zrovna snaží cosi vyzkoumat.

 

 

Naštěstí ale včas dorazí božská pomoc (duhový most je konečně opraven, na zastavení války je však pozdě), která problémovou elfí bandu zažene na útěk. A následně vezme Jane na menší výlet do Asgardu.

 

Na první pořádné rande to není nejhorší. Přítomnost chytrácké Jane ale v Asgardu nepotěší úplně každého, a teaser stíhá jediným záběrem prozradit, že nás čeká z comicsu vytažený milostný trojúhelník. Z pár pohledů to šlo vyčíst už v jedničce. Až tentokrát ale začne Sif dávat najevo, že je nejvíc cool ženská v Asgardu a ráda by si přivlastnila jeho budoucího krále. Roztomilá Natálka nebo superakční Jaimie? Až se tohle párování někomu sejde v Bitvě buchet, přeju hodně štěstí.

 

Obdivování krás Asgardu, který se konečně neskládá jen z jedné velké síně, jedné ložnice a jednoho obýváku s krbem, nicméně nepotrvá dlouho. Šmejd z vesmíru se totiž snaží dobýt, co se dá, pročež musí Thor všem připomenout, že je největší badass široko daleko a předvést famózní nástup na bojiště.

 

V režii "trůnového" harcovníka Alana Taylora to samozřejmě vypadá daleko špinavěji, než Branaghova vesmírná pohádka. A příklon k hmatatelnějšímu pojetí ostatně zasáhl i celý design, kterýžto ubral na nablýskaných podlahách a přidal na kamenném obložení a dalších prvcích, z nichž čiší méně kosmický a víc středověký look. V Marvelu prostě dobře věděli, kam chtějí celý koncept posunout. A podle prvních záběrů si k tomu najali ideální režisérskou naději.

 

Zatím sice není jasné, co všechno nám Taylor z galaxie ukáže. Mimo realističtějších lesních bojišť (převlečené anglické panství Surrey) nás ale čeká minimálně další výlet na Island (hraje tu elfí říši Svartalfheim), kam se po štábu Promethea nebo Nevědomí vydala i parta s bohem hromu. Což je pro produkci velká výhra, jelikož by další studiový Jotunheim určitě nebyl to pravé ořechové. Začíná být tahle panenská země okoukaná? Možná pro někoho. Nám se ale zatím rozhodně neomrzela.

 

Island nicméně bude figurovat až v pozdějších fázích filmu, které teaser úzkostlivě tají. I tak ale první upoutávka zvládá důkladně naznačit ústřední zápletku, jejíž cestovně-válečná povaha se podle mých skromných odhadů obtočí kolem jedné unesené dámy. Jistě, teaser to nedává najevo přímo. Osobně ale hádám, že má bitka u lesa jen odlákat Thorovu pozornost, aby se mohl Malekith vetřít přímo do Odinova domu a konečně unést Jane.

 

V cestě mu tam bude stát akorát Thorova matka Frigga, jejíž dýkové hrátky těžko zastaví temného elfa s ještě temnějším pánem.

Následné sražení blonďatého geroje na kolena, jímž teaser finišuje, ale bude jen začátkem celého příběhu. Thor pravděpodobně dostane ultimátum, co má udělat nebo přinést, aby o svoji oblíbenou pozemšťanku nepřišel. A protože to nebude něco, co by pro Malekitha dokázal získat sám, bude se muset obrátit pro pomoc poslednímu osobě, kterou by o ni chtěl žádat.

 

 

Tak tak, Odinovo odepření pomoci našeho hrdinu opět dovede k neuposlechnutí královského příkazu.

 

A do hry se tak bude moct zapojit nevyzpytatelný Loki, jemuž po návratu na Asgard sebrali šminky a hřeben a strčili ho do... wait for it... skleněné cely!

 

Ne, už asi nemá smysl se tomu divit. Thor v každém případě utrousí povinnou výstrahu (kterou bude Loki pochopitelně ignorovat) a zorganizuje ten nejpromyšlenější útěk z vězení, jaký ho v tu chvíli napadne. Hammer time!

 

Spásná mise napříč devíti říšemi, jež bude po Thorovi žádat volbu mezi Jane a jeho spasitelským úkolem, tak může začít. A pokud máte dojem, že jste z ní viděli něco podstatného... zamyslete se ještě jednou.

 

Sedm měsíců před premiérou má totiž Marvel v "bojovém provozu" jen naprosté minimum materiálu. Hádal bych, že teaser mapuje maximálně třetinu filmu, po níž se teprve rozjede celé putování a na scénu nastoupí jak Trojice válečníků (v teaseru se mimochodem mihne Zachary "Chuck" Levi jako nový Fandral - mžourejte za Odina), tak tentokrát daleko akčnější Heimdall a především vrchní Malekithův bijec Kurse, jehož si zahrál mohutný Adewale Akinnuoye-Agbaje (pan Eko z LOSTu). O hromotluky a drsňáckou akci tedy ani náhodou nebude nouze.

 

S hořekování, že Thorovo nové dobrodružství nebude epické až za hrob, bych proto radil pár měsíců počkat. Dřív si totiž plné měřítko filmu rozhodně neprohlédneme, i když by se trailery podobně jako u Iron Mana 3 mohly sympaticky mírnit v odhalování pozdějších scén filmu. Ona stejně stačí jedna pořádná rána kladivem a člověk ví, jestli dá Thorovi šanci, no ne?

 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace