Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Cruise si podmanil i Ameriku: Nevědomí je první


ikona
Cival
tržby
A jak si vedl nový film Ryana Goslinga? 

Tom Cruise umí zabrat i v Americe. Velkolepé sci-fi Nevědomí se i díky jeho star-power protlačilo na vrchol kasovního žebříčku. Takový úspěch byl samozřejmý, společnost Universal ale musí těšit hlavně nadstandardní otvírák za 38 milionů dolarů. Pro ambiciózní produkci je sakramentsky důležité, že si našla diváky i v Americe a bude se tu tlačit ke sto milionům dolarů.

Tuhle metu totiž už sci-fi Josepha Kosinskiho zvládlo překonat ve zbytku světa. Celosvětové tržby tak už dosáhly po pár dnech na úroveň 150 milionů dolarů – ve stejných sférách se přitom pohybují odhady nákladů na výrobu Nevědomí. Na rozdíl třeba od Johna Cartera tak Kosinskiho nový projekt nebude průšvihovou záležitostí, podobně jako u TRONa téhož režiséra si ale na brzký druhý díl zálusk dělat nemůžeme. Je to úporné vítězství, ve které ovšem po trailerové kampani úplně nevěřili ani studioví hlavouni.

A jen tak mimochodem, jde o jeden z největších startů filmu Toma Cruise – jen bijáky ze série Mission: Impossible a Válka světů se odpíchly rychleji (Minority Report a Interview s upírem jen pokud bychom započetli inflaci), což jasně značí, že ani za mořem nejsou Cruiseovy dny sečteny. V Evropě a Asii o jeho star-power nejde pochybovat vůbec, koneckonců tam slušně zabral i Jack Reacher, jenž si přese všechny rozpaky nakonec v globálu urval z kin 216 milionů. Nevědomí přitom půjde samozřejmě výš, ale taky stálo přinejmenším dvojnásobek peněz. 

TRŽBY FILMŮ TOMA CRUISE

Kosinskiho nažehlená novinka tak naštěstí pro všechny zúčastněné zaujala a slibně otevřela letní sezónu. Za týden jí sice půjde po krku Krev a pot, tu pravou konkurenci ale schytá až o víkend později v podobě Iron Mana 3. A pak už se bude běhat na jeden velký letní biják za druhým.

Na nápor blockbusterů budou dobře vybaveny trvalky na druhém a třetím místě, jež si diváci zamilovali. Výborné reference provází jednak živoopisné drama Briana Helgelanda o černošském baseballistovi s dresem číslo 42 - propad víkendových tržeb o pouhou třetinu film nakopl už na 54 milionů dolarů, jednoznačně vstříc stovce jen z Ameriky. To podobně vytrvalý animák Croodsovi už dokonce nastřádal milionů 154, plus dalších skoro 300 mimo Ameriku. Jasná trefa pro DreamWorks Animation.

Zklamáním je průběžných 22 milionů pro Scary Movie 5 – přátelé lobotomických parodií se holt musí smířit s tím, že brzkého pokračování se dočká jen konkurenční (a prý ještě sračkoidnější) projekt Marlona Wayanse Pár nenormálních aktivit. Dvojka téhle fašírky oblaží diváky už v lednu 2014, takže děkujme prozřetelnosti, že aspoň Scary Movie 6 zůstaneme nějaký ten pátek ušetřeni. Uff.

G. I. Joe 2 má na pátém místě 111 milionů z Ameriky a 322 z celého světa, takže tady vládne spokojenost a zbrojí se na třetí díl.

V klidu můžou být i strůjci nezávislácké kriminálky Za borovicovým hájem, která sice podle recenzí (i podle té naší) není takovou peckou jako spřízněné filmy Drive nebo Blue Valentine, ale své publikum si našla. Levný projekt s Ryanem Goslingem, Rayem Liottou a Evou Mendes utržil o víkendu čtyři miliony a aktuálně jich má z Ameriky 11, rozpočet byl přitom 15 milionů dolarů.

Do desítky se vecpala ještě akční hitovka Pád Bílého domu, hororový Lesní duch, Jurský park ve 3D a Mocný vládce Oz.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nejspíš rozdrtí zběsilá bayovina Krev a pot rodinnou taškařici The Big Wedding. To se pomějeme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace