Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Amerika má novou klasiku, ve světě vede Cruise


ikona
Cival
tržby
A jak se v amerických pokladnách vedlo pátému dílu série Scary Movie? 

Všechno dobře dopadlo. Poslední týden před tím, než začne vytrvalý nájezd velkých blockbusterů na americké multiplexy, se novinkám dařilo tak, jak jsme vlastně doufali. Nejvíc pozornosti si přisvojilo baseballové drama 42, se kterým se na režijní sesli vrátil Brian Helgeland (Příběh rytíře, Odplata). Naoko suchá životopisná látka o Jackiem Robinsonovi už od prvních trailerů vyznívala celkem svěže a stylově, což se potvrdilo – tohle retrodrama nejen že bodovalo u kritiků, ale o prvním víkendu zvládlo oslovit i spoustu diváků a utržit 27 milionů dolarů.

Je to takový pěkný kasovní home-run, jaký se v rámci žánru ještě nikomu nepovedl. Film má navíc výborné reference (od diváků posbíral špičkové hodnocení A+) a směle si může dělat zálusk na sto milionů dolarů jen z Ameriky. V podstatě už teď můžeme tvrdit, že si Warneři do portfolia přidali novou klasiku, a to nejen v rámci vzletných baseballových dramat.

FILMY O BASEBALLU O PRVNÍCH VÍKENDECH

Naopak ekonomickým zklamáním je návrat Scary Movie. Pátý díl lobotomické série hororových parodií nezaujal. Čtyřka před sedmi lety totiž zvládla během jediného víkendu urvat 40 milionů dolarů, pětka si jich v éře dražších lístků a při nasazení do více kin připočetla jen 15. Celkové americké tržby Scary Movie 5 tak budou nižší, než co předchozí díl zvládl vydělat za jediný víkend. Pokud tvůrce nepřesvědčily o tom, že tuhle sérii už je dobré pohřbít pod zem, ani zdrcující kritiky, pak to snad zvládne tahle rozpačitá kasovní bilance.

VÍKENDOVÉ A CELKOVÉ TRŽBY FILMŮ ZE SÉRIE SCARY MOVIE

Ve zbytku žebříčku to kdovíjaký tyjátr není. Ale můžeme si ten klid vychutnat, protože už za týden nám de facto začne letní sezóna, kdy se každý týden dočkáme alespoň jedné velké nebo přinejmenším ambiciózní popcornové šlehy. Před květnovým Iron Manem 3 totiž dostaneme ještě bayovinu Krev a pot a scífko od režiséra TRON: Legacy Josepha Kosinskiho Nevědomí. To mimochodem už vzalo útokem kina mimo Ameriku a stihlo si připsat 61 milionů dolarů. Tom Cruise s bouchačkou zjevně pořád táhne a ví, jak hlavounům z Universalu zmírnit starosti. Tenhle nákladný projekt se totiž z Ameriky nemá nárok zaplatit, takže úspěch v Evropě a Asii je pro něj esenciální.

Relativní klid využili na třetí a čtvrté pozici 3D hitovky Croodsovi a G. I. Joe 2 k přisypání další desítky milionů. Oba filmy mají víc jak stovku z Ameriky, Croodsovi pak celosvětově 385 a „joeové“ 270. Dobře odvedená práce.

Ve vydělávání dál pokračuje Lesní duch. Levný hororový remake se zaplatí jen ze zámořských kin, odkud vytěžil už 41 milionů po dvou víkendech.

Na šesté pozici se Jurský park 3D vyšplhal na 31 milionů za deset dní v distribuci, akční Pád Bílého domu na sedmičce je v kinech o poznání déle, i proto má na kontě úctyhodnějších 81 mega.

Do desítky se věšel ještě Mocný vládce Oz, novinka Tylera Perryho Temptation: Confessions of a Marriage Counselor a prokousala se sem i kriminálka The Place Beyond the Pines, ve které Ryan Gosling znovu spojil síly s nadějným režisérem Derekem Cianfrancem (makali spolu na Blue Valentine). Čtyři miliony z pěti stovek kin pro tuhle skromnou festivalovku potěší.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden pozdraví i Amíky Tom Cruise v už zmíněném sci-fi Nevědomí. Hororová novinka šílence Roba Zombieho The Lords of Salem mu z pár stovek kin nebude konkurovat.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (15)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace