Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 7 seriálů, které to dotáhly na velké plátno


ikona
KarelR
seriáltéma
Veronica Mars se stěhuje z malé obrazovky. Komu se to podařilo před ní? 

Včerejšek se nejspíš zapíše do filmové historie a mohl by do jisté míry upravit pravidla celého byznysu. A pokud tápete proč, výjimečně se za to nemusíte stydět. Za všechno totiž může u nás nepříliš provařený Kickstarter, čím dál tím známější web, kde mohou tvůrci a umělci poprosit internetový lid o peníze na svůj nejnovější projekt (za investice různé výše se obvykle slibují jen drobnější "odměny" jako trička nebo domácí nosiče). Zatím tam vládly především technické a designové vychytávky a mnoho financí nastřádaly třeba nezávislé herní projekty. Včera ale poprvé zabodoval úpěnlivě vyhlížený film.

Na Kickstarteru jste mohli investovat třeba do dokumentu o Burtonově nenatočeném Supermanovi (bude!) a Guillermo del Toro pravidelně žertuje o tom, že tam poprosí o 150 milionů dolarů na třetího Hellboye. Novodobým průkopníkem se ale překvapivě stává Rob Thomas, tvůrce seriálového kultu Veronica Mars, který to zabalil po třech sezónách v roce 2007. Fandové od té doby žadonili o filmové pokračování. Určitě ale nečekali, že se jejich přání nakonec splní díky Kickstarteru, kde se Veronika Mars usídlila ve středu večer.

Cíl byl jasný: Nastřádat během 30 dnů 2 miliony dolarů, které Warneři po Thomasovi chtěli jako záruku fanouškovského zájmu. Od téhle částky přislíbili filmu distribuci a marketing, a teď budou svému slibu muset dostát, jelikož ona částka naskákala na účet za neuvěřitelných 10 hodin. Momentálně je tam ještě o milión a čtvrt víc (což se bude hodit, protože Kickstarter a daně spolknou minimálně 20% výsledné částky). Do konce měsíce by se pak mohlo počítadlo zastavit u daleko většího čísla, které by Thomasovi dovolilo řádně se utrhnout ze řetězu.

Natáčet se každopádně bude v létě a s premiérou se počítá v roce 2014, kdy se Veronica Mars dostane do společnosti několika vyvolených televizních seriálů, které se dokázaly nafouknout do celovečerního rozměru. Ne, nemyslím teď tradiční "adaptace po letech", kdy se slavná značka s větším či menším úspěchem zrecykluje s novým hereckým obsazením. Mám na mysli přímé transfery se vším všudy, kterých je jako šafránu a každý z nich si už z principu zaslouží respekt. Které že to jsou a jak se jim podařil filmový upgrade?

Psal se rok 1975 a tvůrce Star Treku Gene Roddenberry naléhal na Paramount, aby znovuoživil jeho sci-fi dítko z šedesátých let, které po třech sériích zašlo kvůli krácení rozpočtu a přesunu vysílání na páteční desátou večer. Průkopnický seriál se ještě pořád dobře prodával, jeho nový animovaný bratříček ale nikterak zásadně nebodoval. Studio se tedy vrhlo do prohlížení potenciálních scénářů, žádný z nich ale nebyl natolik epický a zároveň kompaktní, aby si vysloužil finanční podporu. V roce 1977 se tedy místo filmu začalo plánovat pokračování hraného seriálu (Star Trek: Phase II), jenže v tu chvíli přišla sci-fi rána v podobě... Blízkých setkání třetího druhu!

Jistě, daleko častěji se mluví o tom, že Star Trek dostala na plátno Lucasova vesmírná pohádka. Ve skutečnosti to ale byl Spielbergův klidnější žánrový zářez, který vydělal patnáctinásobek svého dvacetimilionového rozpočtu a přesvědčil tak Paramount o tom, že v kinech může uspět i krapet ukecanější vědecko-fantastický snímek. Návrat původní posádky pak studio brzy zaštítilo účastí dvouoscarového režiséra Roberta Wise. Ani tak zkušený filmař ale nakonec neodvrátil trojnásobné přepálení rozpočtu (utratilo se bolestivých 46 milionů), jež stejně vedlo k uspěchanému a trikově nedomrlému výsledku.

První Star Trek nakonec utržil jen 139 milionů dolarů a pro svoji utahanost a neakčnost se nedočkal příliš vřelého přijetí. Doba ale látce přála a o propadáku se hovořit nedalo, za tři roky tedy mohl přijít parádní (a za pouhých 11 milionů pořízený) reparát s Khanem, který značce zajistil život na dlouhá léta. Ta to pak dotáhla až k Abramsově restartu a jeho nadcházejícímu sequelu... to už ale utíkám do jiného článku, na který snad letos ještě dojde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace