Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Nejlepší role Arnolda Schwarzeneggera


ikona
imf
arnold schwarzeneggermz nejtop 10
Terminátor, Dutch, John Matrix, Ivan Danko i Hercules. Jak máte Arnolda nejradši?  

V posledním MZ Live jsme vám slíbili desítku nejlepší Arnoldových rolí a protože jsme čestní a pravdomluvní, tady ji máte. Schwarzeneggerův návrat po letech úplně nevyšel a Konečná, i když je to fajn film, za mořem v kinech vyšuměla. Nepovedlo se to. Možná není o akční veterány zájem, možná byla jen špatná konstelace hvězd. Každopádně důvodů, proč bývalému kalifornskému guvernérovi dál fandit, se pořád najde sakra hodně. Minimálně těchhle deset.

1. Terminátor (Terminátor)

Padouch nebo hrdina… v Arnieho podání vždycky totální borec! Když se T-800 poprvé objevil na velkém plátně a zabouchnul se do brokovnice, bylo jasno. Kinematografie právě získala jednoho z nejhustějších robotů všech dob, zatímco svět vyfasoval tak tak srozumitelnou horu svalů, které bylo souzeno stát se ikonou. James Cameron zkrátka věděl, jak nakopnout dvě kariéry najednou, a dokonale využil veškeré Arnoldovy přednosti i nedostatky. Vzniknul tak (téměř) nezastavitelný stroj na zabíjení, kterému druhý film dokonce vtiskl takovou osobnost, že jeho tavící rozlučka nenechala jedno oko suché. Že se Arnie víc vyřádil v jiných rolích? Možná. T-800 ale navždy bude krystalickou esencí jeho odkazu, zářným příkladem toho, že rakouský dub je jen jeden. A když vezme do ruky pořádný rotačák, nelze ho nezbožňovat. (KarelR)

2. John Matrix (Komando)

Major Matrix není jako ostatní smrtelníci. Ostatní nosí z lesa otýpky, on rovnou celé stromy. Ostatní jezdí výtahem, on jezdí na výtahu. Ostatní se zelených baretů bojí, on si je dává k snídani. Ultimátně přepálená postava je dost možná tou vůbec nejoblíbenější. John Matrix do půli těla, pomalovaný krémem na boty a ověšený kompletním katalogem firmy Heckler & Koch, je ikonou žánru "one man's army". Vyzbrojovací scéna a následné veslování na ostrov hrdlořezů patří do zlaté síně slávy, stejně jako souboj s dvojníkem Freddieho Mercuryho. Cival mě a Hladovi vyčítá, že z toho filmu neustále citujeme, ale ono to jinak nejde. Ať při přetáčení tohohle filmu sáhnete kamkoliv, do deseti vteřin řekne někdo někomu něco památného. A následně ho přetáhne telefonní budkou, prokopne ho zdí nebo mu narve parní potrubí do hrudního koše. (imf)

3. Conan (Barbar Conan)

Co říct ke Conanovi? John Milius točil tuhle adaptaci slavné fantasy od R. E. Howarda v době, kdy byl Arnold taková bedna, že se musel zbavit svalů, aby vůbec mohl máchat mečem a neublížil si. Bojovalo se mimochodem opravdovými a ostrými zbraněmi a scénář psal i Oliver Stone, který chtěl původně z Conana udělat postapokalyptické sci-fi. Naštěstí to nedopadlo a dostali jsme barbarskou podívanou s nádherně tupým a skoro až zvířecím hrdinou, strašně zlým padouchem, kterému člověk tu ošklivou smrt přeje hned od začátku (vždyť to taky byl sakra Darth Vader), brutalitu, temnotu, násilí i nějaké to filozofování. A Arnolda, co rozkrájí každého, kdo se mu postaví do cesty. (Mr. Hlad)

4. Major Dutch Schaefer (Predátor)

If it bleeds, we can kill it! I kdybych na tu svini měl shodit půltunový strom! Major Dutch Schaefer je jeden z těch lidí, co sami dokáží vyhrávat války a likvidovat vojenské převraty v zemích třetího světa. I Carl Weathers vedle něho vypadá jako člověk, co už několik let bojuje s bulimií a jeho komando je dodnes jeden z nejdrsnějších filmových týmů všech dob. Sice ho trošku zredukoval mimozemský lovec, ale Dutch se nedal. Tam, kde nefungovala Bezbolestná a vojenský výcvik, nastoupil instinkt zabijáka a pud sebezáchovy. A souboj dvou největších drsňáků z různých konců vesmíru, u nějž se opět potvrdilo, že tenhle Rakoušák v osmdesátých letech jednoduše nešel porazit, pokud ho k tomu neukecal James Cameron. Mimochodem Dutchova parťáka Billyho, kterému Predátor vyrval páteř, uvidíte i v Konečné. Ale musíte se dívat pozorně. (Mr. Hlad)

5. Harry Tasker (Pravdivé lži)

Harry Tasker byl takovým prvním upozorněním, že i akční hrdinové stárnou. A tohle pomrknutí přišlo prosím pěkně u  skoro před dvaceti lety! Arnold měl za sebou ty nejslavnější role, a tak se spolu s Jamesem Cameronem rozhodl ukázat světu, že se umí brát i méně vážně. To ale neznamená, že se obejdeme bez zabíjení, Harrierů, sexy Jamie Lee Curtis a blízkovýchodních teroristů. Harry Tasker je asi nejsympatičtější agent, který se pokoušel spojit zachraňování světa s rodinným životem. Umí hláškovat a chovat se jako typicky zmatený americký tatík, ale zvládne i lámat lidem vazy a zachraňovat svět. Člověka docela zamrzí, že se v kině neobjevil víckrát. Camerona a Arnolda tohle blbnutí totiž evidentně bavilo. A nás taky. (Mr. Hlad)

6. Herkules (Herkules v New Yorku)

Herkula jednoho dne přestane bavit život na Olympu (ten se natáčel v Central Parku) a rozhodne se odstěhovat do New Yorku. Moderní velkoměsto je pro něj jedním velkým otazníkem, pro nás je zas tenhle film jedním velkým potěšením. Je totiž tak blbej, až je kultovní. Tahle kategorie má přísná pravidla, která Arnie svou soutěžní formou dokonale vyplňuje. 100% svalů a 0% hereckého talentu rajtuje na nic netušícím autobusu a svléká se do půli těla stejně nenadále jako herci v muzikálech propukají ve zpěv. Film by byl ještě mnohem lepší, kdyby měl lepšího kameramana. Mám podezření, že většina památných momentů se kvůli splašeným objektivům odehrává napůl mimo záběr. Arnold si ovšem z neumětelství lidí za kamerou vůbec nic nedělá a prostě vládne. Když sledujete jeho souboj s angličtinou, příliš těsnými tričky a medvědem z Central Parku, nemůžete nepodlehnout. (imf)

7. Douglas Quaid (Total Recall)

Dougu, Dougu. Manželka tě varovala, kámoš z práce tě varoval, ale ty sis i přesto nechal udělat bordel v hlavě a vydal se zachraňovat mutanty na Mars. No, ještě žes to udělal, protože jinak bys kinematografii ochudil a o spoustu nezapomenutelných momentů, ve kterých se neortodoxně skrývá identita, atakují se ukecaní robotaxikáři a rozvádí se tak přímočaře, že nad tím puká srdce nejednomu záletnickému miliardáři. Jasně, v jádru sis asi myslel, že jsi mírumilovná dělnická duše. Jenže hektolitry prolité krve dokazují opak, a mimo nevyčerpatelného hláškařského arsenálu ti každý závidí hlavně dvě věci. Jednak Sharon Stone v nejlepších letech, u které by si s chutí zatáhl za šňůrku i Elton John. A druhak neskonale bojovného ducha, který ale nezapomíná, že nikdy není tak zel, aby se člověk nemohl pobavit. Pročež… dorazil někdy Richter na tu párty? (KarelR)

8. John Kimble (Policajt ze školky)

Ano, ano… Arnold v tomhle filmu dělá věci, před kterými jeho hardcore fanoušci raději zavírají oči. Ale právě kontrast obřího Rakušáka a malých dětí (do kterých se Kimble ve slabších chvilkách dost silně opírá) vyplodil některé památné hlášky, ze kterých svět žije už třetí dekádu. Arnold se od Policajta ze školky ještě párkrát snažil natočit komedii, ale vždycky to skončilo neúspěchem. Ivan Reitman tehdy naštěstí pochopil, že školka je jen zástěrkou pro lehkonohou akční detektivku, takže udržuje publikum v jemném očekávání, že Arnie brzy místo dětí bude do kamery házet granáty. Tenhle příslib se sice naplní až v úplném závěru, ale zas tak moc to nevadí, protože Arnie je do té doby… no prostě "loztomilej". (imf)

9. Ivan Danko (Rudé horko)

Ruská metoda je efektivnější. Alespoň to tak vyznívá ze všeho, co Ivan Danko v Rudém horku udělá. Arnie s mírně narezlým čírem knokautuje houmlesáky přes okénko, drží v ruce rozpálený šutr jako by se nechumelilo a vymlátí sovětské lázně plné kulturistů. A ani nehne brvou. Jeho úsečné hlášky a nezastavitelné vyšetřovací metody jsou v přímém kontrastu s uvolněným stylem amerického poldy Jamese Belushiho. Chybí tomu vypiplané dialogy Smrtonosných zbraní a černobílý kontrast 48 hodin, ale Arnieho hon přes půlku Zeměkoule je klasická silová disciplína. Walter Hill za kamerou to snad ani jinak neumí. Kulturní bariéry se hroutí, předsudky praskají jako plechovky od coly po zásahu trhavou střelou. Je to akčně zemité a zároveň po čertech zábavné. Přesně takovou macho bromanci asi očekáváme od Bullet to the Head. Tam bude za silnější konec provazu tahat Sly. Tady to obstaral Arnie, který svým komediálním timingem a napumpovaným bicepsem hravě zatlačil Belushiho do pozadí. (imf)

10. Trench (Expendables)

Arnold zestárnul, ale jeho příchod na scénu v prvních The Expendables byl moment, kdy se na novinářské projekci tleskalo. A to se fakt moc často nestává. Očividná radost z toho, že je zase před kamerou, se tu spojila se sympatickým hláškováním a sebeshazováním. Sice se nestřílelo, ale i tak byla tahle návštěva po letech hodně fajn. Ve dvojce navíc dostal Trench víc prostoru. Těžko říct, jestli jeho postava a Slyův Barney jsou kámoši, co do sebe akorát občas ryjí, nebo skuteční nepřátelé s nějakou tou kapkou cti. Uvidíme, o předvede ve trojice, každopádně už jsme ho viděli střílet z krochny, kterou jinak unese maximálně Terry Crews, nebo likvidovat auta pro trpaslíky. Třeba ve trojce dojde i na bitku důchodců! (Mr. Hlad)

No a jak máte Schwarzeneggera rádi vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace