Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nářez #2: HK akce, turisti a drsná Cynthia


ikona
imf
nářez
Je libo trochu hongkongské nostalgie? 

Předně bych chtěl poděkovat těm, kteří mi do vzkazníku poslali náměty na další pokračování této rubriky, nebo jen vyjádřili vděk za samotnou její existenci. Vzkazy určitě posílejte dál, rád si přečtu jakýkoliv návrh nebo připomínku. Dneska ale zůstaneme v Asii a sobecky jsem vybral věc, která mě svého času pěkně potrápila. Na úsvitu devadesátých let jsem totiž viděl divný asijský film s mluvícím šutrem, chytlavou hudbou a fajn bitkami. Bylo mi dvanáct a nerozeznal bych Jackieho Chana od vietnamského trhovce, takže pátrat po filmu zpětně nebylo snadné. Znáte to, jak jste za obecního idiota, když někomu vysvětlujete "hrála tam ta blondýna z Karate Tiger, běželi nějakým parkem a hrála tam hudba asi takhle - tu-tu-tu, ta-ta-ta, tu-tu-tu, ta-ta-ta". Nechápavé výrazy mých spolužáků mne od dalšího pátrání odradily, ale nakonec jsem se dočkal. O deset let později puzzle konečně zaklaplo, když jsem si sehnal DVDčko s filmem Magic Crystal.

Magic Crystal (1986) (CSFD, IMDb)

Je to hongkongská variace na E.T. a Indiana Jonese v jednom, ve které tehdy leštil formu mladičký Andy Lau. A vedle něj se objevila řada šikovných kopálistů, takže ve filmu není nouze o parádní akční scény. Sobecky jsem vybral tu, která mne upoutala nejen hudbou, ale především netradičním prostředím. Cynthia Rothrock s parťákem tu totiž honí pohůnky KGB skrz aténský olympijský park a část bitky se odehrává i před slavnou síní Zappeion. Natáčelo se za plného provozu a víceméně neoficiálně, takže veškerý kompars okolo jsou vlastně běžní návštěvníci parku, většinou dost vyděšení z toho, co se kolem děje. Představte si, že byste se procházeli po Petříně a najednou kolem vás běžela ženská se skládacím kopím a kravaťák s kovovými tonfami. Choreografie v Magic Crystal nepatří k úplně nejvyleštěnějším a tahle scéna ani zdaleka není vrcholem snímku. Ale o superlativy tady nejde, dávám sem tuhle bitku proto, že je typickým zástupcem řemesla z hongkongských městských akčňáků, kterým se u nás dařilo v rámci sérii Ultra Force nebo Red Force. Pro mnohé to tenkrát bylo vůbec první setkání s hongkongskou akcí. A Magic Crystal obíhal českými obýváky vskutku čile, takže mám pocit, že postnutím tohohle úryvku spustím v řadě z vás nostalgickou reakci.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace