Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2012


ikona
imf
mz nejtéma
Které filmové ukázky nám loni nejvíc vzaly dech? 

Přiznáme se, že jsme je ani nepočítali. Ale kdybychom náhodou sčítali všechny teasery, trailery a klipy, co nám za rok protekly očima, dalo by to dohromady stopáž rovnající se maratonu prodloužených verzí Pána prstenů. Ani po letech nás to nenudí, tím spíš, že tohle řemeslo má čím překvapovat. Na letošním upoutávkovém sběru určitě najdeme pár společných bodů - ještě víc choralů než obvykle, rytmické burácení á la Počátek, které tu s námi jistě pár let pobude, a také více a více dialogových linek přeměněných ve voice-overy. To jsou minimálně prvky, které se vyskytují hojně v naší desítce nejlepších ukázek.

Je v ní dost komiksů, resuscitovaných sérií, ale i podstatně menších filmů, na kterých možná nedělali ti nejlepší z nejlepších, ale které umí překvapit nenadálou kličkou, nebo prostě jen tím, s jakou přesností trefí hřebíček na hlavičku. Zkrátka i letos jsme se měli na co těšit a mohli jsme se nechat příjemně vodit za nos touhle marketingovou magií, která zas a znovu útočí na první signální (a někdy se výjimečně vydá i hlouběji). Naše smysly ještě nejsou tak docela okoralé. Občas sice brbláme, ale přehled vítězné desítky dokazuje, že důvodů ke všeobecné spokojenosti je pořád ještě dost.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011

10. Skyfall - International Trailer

Z pěti ukázek na Bonda jsme dali maximální počet hvězdiček jen čínskému traileru, který sestříhal upoutávku na Skyfall tak, jak by to udělal každý fanoušek Bonda - vynechat kecy a soustředit se jen na úderné hlášky, výbuchy, přestřelky a řvoucí auta a ženy. Ano, nechali jsme se svést touhle kašírkou, ale nejférovější ukázkou, naznačující, na jakou strunu bude Mendesova bondovka brnkat, byla přeci jenom ta první delší. International trailer je rozvážný, hraje s divákem šachy a napíná ho - přesně jako nás napínal 007 během svých nedobrovolných čtyřletých prázdnin. Resurekce a s ní i očekávaná závěrečná koláž s klasickým chórem a střihem na amfetaminu. Lišácké a ve srovnání s kampaněmi na předchozí craigovky vlastně docela odvážné.

9. Patrola - Trailer 2

Paranormální aktivita v nás vyvolává dávivou reakci, ale Patrola dovedla zkombinovat ruční kameru s ručními zbraněmi a to je kombinace, se kterou je větší zábava, než s neposednými duchy. O tom, jak Gyllenhaal a Peňa tenhle film táhnou nad hladinu obvyklých policejních bromancí, aniž by si museli vypomáhat humorem, už jsme popsali pár megabajtů. Není divu, že jejich bráchovská chemie v pohodě utáhne ukázku, v níž sajrajt z L.A. vyvaluje svůj nezaměnitelný odér do vašeho obýváku za doprovodu mexického rapu, který se láme do ambiciózních sborů (nikoliv těch policejních). Neotřelé, exotické a zábavné. Což při tempu, se kterým do nás Hollywood pumpuje další a další policejní rychlokvašky, nelze neocenit.

8. Temný rytíř povstal - Trailer 2

Nolan si svoje filmy hlídá. Temnému rytíři bychom klidně mohli napálit i metál za vyčerpávající a konzistentní kampaň, která logicky vynesla obrovské tržby… a obrovská očekávání. To už prostě Christopher umí. Nechá hrát tklivé piáno, všechno kolem zpomalí a ztlumí a hodně pracuje s voice-overy. Osudovost by se z jeho ukázek dala těžit a prodávat těm méně obdařeným blockbusterům. A stejně by Nolana neubylo. Ukázky číslo dvě a tři jsou učebnicovým příkladem, jak propagovat filmovou událost roku, a neuhnout přitom ke klasickému trailerhouseovému klišé, které vás pošle do zaměnitelného průměru. Tím se nezříkáme klasických bayovských nátřesků, ale po letech zkrátka tak nějak splývají. Nolanovky nikoliv, protože každá útočí na trochu jiné orgány. Temný rytíř povstal lákal mocnou silou. Jen ten závěrečný vtípek se vznášedlem je zjevně násilně přilepený producentským zásahem shora. Škoda.

7. Avengers - Trailer

Upoutávek na Avengers bylo hodně. A většinu z nich jsme viděli několikrát, protože čekání na tuhle superhrdinskou slezinu bylo přeci jen dost dlouhé. Vlastně kecáme, bylo to k nevydržení. První plnotučný trailer na tom má určitě svou zásluhu. Připomíná mix různých vlivů, kromě předchozích marvelovek (logicky) i městskou sekanou ve třetích Transformerech (logicky!), k jejichž upoutávkové škole se hlásí burácející generickou trailerovou hudbou a poletujícími mimozemšťany. Na rozdíl od Transformerů jsou tu ale známé ksichty, návykové hlášky a pocit silvestrovského srazu, při kterém se všichni dobře baví. A vy tedy musíte taky. Ukázka přitom dává přednost epice před populistickým vtipkováním, ačkoliv samotný film je spíš o tom druhém. Takové klamání tělem si ale samozřejmě necháme líbit.

6. Muž z oceli - Trailer

Kdyby člověk neviděl Zacka Snydera v kolonce režisér, myslel by si snad, že v kině popletli cívky. Étérická Lisa Gerrard a pomalé skládání střípků dohromady? Tahle diskrétnost k mistrovi zpomalovaček, břišních svalů (ať už na spartských válečnících nebo spoře odděných teenagerkách) zkrátka nesedí. Oproti kryptickému teaseru nabízí trailer koláž, ze které vstávají chlupy i na místech, kde žádné chlupy nemáme. Bylo by příliš snadné tahle kouzla připsat produkujícímu Nolanovi, ostatně buďme féroví - ukázky z Watchmenů byly podobně hypnotické. Když má Snyder silnou látku, umí dojit nejen money-shoty, ale i silné emoce. A Superman bude mít zjevně obojího nadbytek.

5. Konečná - Trailer 2

Arnold se vrací! Erekci by u některých jedinců vyvolala už jen tahle informace napsaná tučným bílým fontem na černém podkladu. Ukázky na Konečnou jdou ale mnohem dál. V naprosto tradičním (a do puntíku skvěle odvedeném) řemesle předvádějí, co se stane, když zkřížíte rakouský dub s korejským kimči a americkým scénářem. Radikální režisér Kim Jee-won svým rozjíveným stylem vlévá adrenalin do žil toho, co by ve Guvernátorově filmografii před dvaceti lety působilo jako béčková vycpávka. Teď si ale vedle leštění šerifské hvězdy může dělat legraci sám ze sebe a svých letokruhů. Vychází to skvěle, protože "mladík" za kamerou drží tempo a do toho rocku v reproduktorech to celé příjemně dupe. Stříhání na hudbu je staré jako kino samo, ale když se to umí, diváci čumí. Boom, boom, boom a máme tu ukázku, která v našem zúčtování nesmí chybět.

4. Iron Man 3 - Teaser

Marvel zjevně vybírá záporáky podle toho, jak dobře zvládají osudové proslovy. Mickey Rourke a teď Ben Kingsley obstarávají notnou část atmosféry železňáckých ukázek. Z komiksu se sice na plátna neprobojoval Starkův alkoholový démon, ale asi to nebude vadit, protože s přibývajícími číslovkami je Iron Man temnější a temnější. Konkurenční zbrojařské žraloky ze dvojky ale teď střídá někdo mnohem chytřejší a zákeřnější. Proto uvidíme Tonyho napadrť zvenku i zevnitř. Z upoutávky vyloženě bolí u srdce a jakkoliv Kingsley vypadá jako Usáma na cestě ke kadeřníkovi, jeho monolog už umíme jako malou násobilku. Od Shanea Blacka všichni čekali dialogové bomby, on místo toho nakopnul další rozvoj marvelácké mytologie směrem, který sice evokuje Nolana, ale rozhodně s ním nesplývá. Body navrch za nejvybasovanější hudební podčrt. Jako subwooferové demo pro sousedy je to k nezaplacení.

3. Star Trek: Do temnoty - Teaser

Nádhera. Přijít a na první dobrou nastartovat očekávání na maximum u série, jejíž hrdinové se teenagerům po pár letech pomalu začali vypařovat z hlav, to umí jen pár tvůrců. Abramsovi stačí dva, tři záběry na Pinea a interiér Enterprise, aby vzbudil pocit domácí pohody, která má být rozmetána na kusy týpkem, co má rád černé oblečení, hádanky a ne náhodou se podobá televiznímu Sherlockovi. Cumberbatch by si mohl film ukrást pro sebe, ale na to jsme snad až příliš sžití s posádkou kapitána Kirka. Abrams napříč půldruhou minutou utrácí dolary jako pominutý a dává záporákovi dost prostoru na to, aby tenhle Star Trek opravdu dovedl do temnoty. Opět to není jen nolanovská fráze, protože Cumberbatch jen poctivě naplňuje odvěké pravidlo o tom, že akční film je tak dobrý, jak dobrého má hrdina protivníka. Ale všichni víme, že tohle je jen špička ledovce. Nemusíme být totiž Vulkáni, abychom se přísně logicky na druhý Star Trek začali nekontrolovaně těšit. Stačí se podívat na Abramsovu filmografii a nechat v sobě doznít poslední záběry. Dejte tomu tak dvacet, třicet vteřin. A pak si ji pusťte znovu.

2. Prometheus - Trailer

Rytmické bubnování v úvodu připomíná kadenci, se kterou do nás Ridley Scott pumpuje informace a výjevy. Zapomeňte, že už jste Promethea viděli, a budete si připadat jako děcka v cukrárně. Nádherné vesmírné lodi, nádherní třímetroví kulturisté, velkolepé interiéry, vymydlení astronauti, sličné astronautky. Všechno je tu tak sexy a naleštěné, že se s tím chcete pomilovat. I když to má dva jazyky, dvoumetrový ocas a divně to syčí. Po téhle ukázce je těžké se na Promethea netěšit. Bombastické obrazy, pomalu se odvíjející detektivní zápletka a v závěru (ne)příjemně gradující stíha a stále víc a víc lepkavých, hemžících se krvelačných věcí. Tajemné a přesto s do široka otevřenou náručí. Houf nezodpovězených otázek fungoval před premiérou na jedničku. Známku po premiéře si už musíte udělit sami.

1. Gangster Squad - Trailer 2

Ukázka na dobovou gangsterku by přece neměla být takhle agresivní. Nebo jo? Ruben Fleischer bičuje sítnice hutným mixem pěstěného vizuálu a retro soundtracku, přičemž už v první třetině máte pocit, že jste dostali všechny potřebné informace. Hlášky jsou zvučné, přestřelky stručné a ženy zručné, hlavně tedy Emma Stone, která leze do kalhot jak Seanu Pennovi, tak Ryanu Goslingovi. Kolem tohohle milostného trojúhelníku rotuje celá ukázka, ale děje se toho v ní mnohem víc.

Natočit kovbojku s dlouhými kabáty a brokovnicemi, ve které jsou policajti za zloděje a zloději za hajzly, se nedávno pokusil Michael Mann. Veřejní nepřátelé v našich myslích zapadali prachem, ale Fleischer naštěstí digimodernu vyměnil za komiksově laděnou pecku, ve které všechny beaty přesně zapadnou do těch správných střihů. Je to hrubý útok formou, který ale zvládá prodat skvělé obsazení a pocit, že kromě one-linerů budou lítat i hlavy. A i kdybyste neznali ani jednu z těch hlav a nefandili tehdejší kloboukové módě, která většinu z nich korunuje, velmi rychle pochopíte, že tohle "štýlo" musíte vidět v kině. Warneři navíc touhle ukázkou velmi pěkně zahladili info o přetáčkách, které si studio vyžádalo po tragické střelbě v Coloradu, což v překladu do srozumitelštiny mj. znamená, že se na ten film těšíme víc než kdykoliv předtím.

Tak co na to říkáte? Jací jsou vaši favorité? Komentujte a linkujte do diskuze, hlasujte za pár hodin ve čtenářské anketě... a ještě před tím si můžete prosvištět žebříčky jednotlivých redaktorů, ze kterých vyčtete, že naopak nejvíc nám ublížily (už tradičně) trailery na opusy Tomáše Magnuska. Jedlíky a Školní výlet nám byl čert dlužen.

Nej KarlaR: 1. Gangster Squad – Lovci mafie - Trailer 2, 2. Konečná - Trailer 2, 3. Prometheus - Trailer, 4. Iron Man 3 - Teaser, 5. Avengers - Trailer, 6. Patrola - Trailer 2, 7. Star Trek: Do temnoty - Teaser, 8. Argo - Trailer, 9. Expendables: Postradatelní 2 - Trailer, 10. Atlas mraků - Trailer. Nejhorší: Madea´s Witness Protection, SuperTurek, Školní výlet, Bastardi 3.

Nej Civala: 1. Muž z oceli - Teaser, 2. Prometheus - Trailer, 3. Temný rytíř povstal - Trailer 2, 4. K zázraku - Teaser, 5. Star Trek: Do temnoty - Teaser, 6. Iron Man 3 - Teaser, 7. Gangster Squad – Lovci mafie - Trailer 2, 8. Sněhurka a lovec - Pětiminutové promo, 9. Diktátor - International trailer, 10. Pacific Rim - Teaser. Nejhorší: Jedlíci aneb sto kilo lásky, Školní výlet, A Haunted House.

Nej Mr. Hlada: 1. Gangster Squad – Lovci mafie - Trailer 2, 2. 42 - Teaser, 3. Patrola - Trailer 2, 4. Konečná - Trailer 2, 5. Temný rytíř povstal - Trailer 3, 6. Velký Gatsby - Trailer 2, 7. Muž z oceli - Trailer, 8. Skyfall -  International trailer, 9. Star Trek: Do temnoty - Teaser, 10. Prometheus - Trailer. Nejhorší: Tak fajn, SuperTurek, Scary Movie 5, Haunted House.

Nej imfa: 1. Star Trek: Do temnoty - Teaser, 2. Iron Man 3 - Teaser, 3. Now You See Me - Trailer, 4. Avengers - Trailer, 5. Prometheus - Trailer, 6. Anna Karenina - Trailer, 7. Skyfall - Trailer, 8. G.I. Joe 2: Odveta - International Trailer, 9. Raubíř Ralf - Trailer, 10. Sněhurka a lovec - Pětiminutové promo. Nejhorší: Bastardi 3 - Teaser, Immortalitas, Tak fajn, Jedlíci aneb sto kilo lásky.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (25)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace