Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Muž z oceli


ikona
KarelR
christopher nolanman of steelmz skalpelsupermantémazack snyder
Pitváme Snyderova Supermana. Jak moc bude jiný? 

Na internetu se zase jednou jásá. Snyderův Superman totiž dorazil v plné síle, stihnul přitom hravě zastínit i Johnnyho Deppa s vránou na hlavě (i když... to by asi dokázal kdekdo) a ukázal, že budoucnost comicsových filmů není jen v dobře odvedené rodinné zábavě. Stejně jako se před sedmi lety vydal o dospělý krůček dál Bruce Wayne, nyní v jeho šlépějích kráčí Clark Kent, který brzy prozkoumá vlastní já minimálně se stejnou vervou, s jako bude mlátit arcilotra ze zničeného Kryptonu.

 

K tomu se ale ještě dostaneme. Na začátku supermanské pitvy je třeba se krapet podivit nad tím, že vzduchem nelétají oblíbené zlé výroky typu "emo bitch is back". Na jednu stranu je to samozřejmě vítané diskutérské dospění. Na tu druhou by se ale nemělo zapomínat, že mnohými odsuzovaný Singerův Superman v trailerech nezačínal o moc odlišněji. Osobnější pojetí, náznaky obrovských akčních scén, ikonické pohledy... Jen ta hudba byla klasičtější a bylo tam o trochu víc barviček. Snyder pak sice oblety kolem Země, stoupání do mraků a dobře načasované otevírání očí vrací do hry v daleko uvolněnějším aranžmá. Nejhlavnějším argumentem pro kvality Muže z oceli ale pořád zůstává "dělá na tom Nolan!", což je krapet nepřesný pohled na věc.

 

Ano, otisk Davida Goyera a Christophera Nolana, tvůrců nové batmanovské trilogie, je na Supermanovi jasně citelný. Uctívaný britský režisér ale pravidelně upozorňuje, že projekt po rozjetí doslova vložil do Snyderových rukou a od té doby jen čeká na telefon, kdyby bylo třeba s něčím poradit. Jistě, pár diskuzí nebo návštěv na place dozajista proběhlo. Zack ale o Muže z oceli pečuje převážně sám, takže můžeme řadu následujících tref do černého přičítat čistě na jeho účet.

Gladiátor! To je nejspíš to první, co se u traileru vybaví poslechově zdatnějším filmovým fanouškům. Hudba ze Scottova historického opusu dělá společnost zhruba dvěma třetinám upoutávky, ve kterých se Clark pomalu mění ze zmateného klučiny s přetíženou hlavou v modře oděného geroje, jenž se poprvé vznese do oblak. Jeho cesta začíná intimní scénou s mámou Kentovou (Diana Lane), jíž se adoptovaný synáček v slzách svěřuje s jednou ze svých nejošemetnějších superchopností.

Clark totiž v comicsech slyší "každý hlas na Zemi", což v minulých filmech filtroval bez mrknutí oka (vzpomínáte na "ladícího" Routha, čekajícího ve vesmíru na další úkol?). Tady si s ním zřejmě po "batmanovsku" projdeme zrod a ovládání všech jeho schopností, přičemž se začne vyčištěním mysli. S tím mu Martha pomůže radou "Soustřeď se na můj hlas. Představ si, že je to ostrov uprostřed oceánu." A voila... může začít cesta za krapet efektnějšími vychytávkami.

Třeba za nadměrnou silou, kterou Clark trochu nešťastně demonstruje při záchraně školního autobusu.

 

Jeho hrdinské já je v tu dobu ještě neopracovaným impulsem, který se pokusí zkrotit druhý adoptivní rodič - Jonathan Kent. Clarkův mentor s tváři Kevina Costnera však nepřichází s radou, která by mladého Kryptoňana příliš uklidnila. Jeho odpověď na otázku, jestli měl Clark svoje spolužáky (mimochodem v čele s otáčející se Lanou Langovou) nechat umřít, totiž zní: "Možná."

Jediné slůvko, zdaleka nejdůležitější v celém traileru, nám odhaluje hned několik věcí. Tak především, Muž z oceli nemá především uspokojit comicové fanoušky, kteří u tohohle momentu nejspíš vynechali jedno nadechnutí. Jistě, dočkáme se spousty epické akce (protože nedodat ji podruhé by byl nesmysl) a mnoha dalších vizuálních pochutin. Vytunění dobromyslného Kenta v méně průhlednou mentorskou persónu, která myslí do budoucna a nebojí se Clarkovi nasadit brouka do hlavy, je nicméně slušným šťouchnutím do papírové předlohy. A naznačuje, že Supermanův zrod nebude zdaleka tak jednoduchý, jak se možná domníváte.

 

Nečeká ho totiž žádné velké vedení za ručičku. Clark se bude muset otesat na vlastní pěst, než vůbec bude hoden nošení ikonického obleku. Zatím není jasné, jak přesně do toho zapadne jeho rybářská odysea. Právě ta by ho ale nějakým způsobem mohla dovést k Pevnosti osamění, v níž se Clark tradičně dozví víc o své minulosti.

 

 

A nafasuje tam od zesnulého tatínka jak superhrdinské požehnání, tak odolnou garderóbu.

 

Celá arktická část traileru ostatně dává na odiv hlavně dva základní kameny Supermanovy vizuální identity: Červený plášť a eskový emblém. Se zbytkem si comicsoví tvůrci občas hrávají dle libosti, což Snydera a spol. vedlo k rozhodnutí odprostit se od zesměšňovaných červených slipů. Poslední restart DC vesmíru, tzv. New 52, mimochodem ctí stejné rozhodnutí.

 

S Clarkem si naplno prožijeme nejen celé jeho dospívání, ale i první vzlétnutí do oblak, které je ve Snyderově podání o něco životnější, než jsme zvyklí.

 

 

A po povinném obletu kolem Země se "konečně" bude moct přepnout k proprietám, na které mainstreamové publikum nejspíš čeká daleko napjatěji, než na dospívání mimozemského děcka.

 

Snyder / Singer

Aneb... destrukce za zvuků Storm z druhé Královny Alžběty je tu! A ne, není to zkáza Kryptonu (tam nemají autobusy, duh!), ale devastační záhul v Metropolis, při kterém si zaběhá i samotný Morphe... ok, šéfredaktor Daily Planet Perry White.

 

 

Laurence Fishburne (aka další herec tmavé pleti, který s přehledem zazáří v "bílé" comisové roli) ale zdaleka nebude tou nejznámější tváří ve filmu. Na jeho začátku se zastaví i Russell Crowe, aby převzal jor-elovské žezlo po Marlonu Brandovi. Kal-Elův otec by měl sice ve filmu hrát o něco prominetnější roli než kdysi (nápověda: uvidíme ho v akci!). Trailer tyhle pasáže ale chytře vynechává a ukazuje nám ho jen v přítomnosti manželky Lary (Ayelet Zurer), se kterou by měl brzy pocítit zkázu veškerého lidu Kryptonu. Nebo alespoň... části?

 

Snyder se totiž ani v likvidaci Supermanovy rodné planety nehodlá držet těch nejznámějších berliček. Stále nevíme, jestli ji vůbec zapříčiní výbuch blízkého slunce (v comicsech se objevily i jiné důvody). Už teď je ale jasné, že se Muž z oceli odliší od původního filmového vesmíru také tím, že v něm Superman nebude zdaleka jediným přeživším své rady.

 

A ne, nemyslím tím jen zavrženého generála Zoda (Michael Shannon se ve svém jediném záběru zlověstně vznáší nad Zemí!) a jeho dvojku vězenských kamarádům. V traileru se viditelně objevují minimálně dvě kryptonské lodě (může jich klidně být i víc), pomocí kterých Zod na pozemšťany zkusí svůj oblíbený diktátorský tah (a šeptá se o tom, že by si na to mohl přivést menší armádu!). Proč přistávají ve Smallville u Kentovic farmy? A jak do filmu zapadá vesmírná naháněčka? Čím později to zjistíme, tím lépe!

 

 

Zatím si fandové musí vystačit s tím, že Superman opět poklekne před Zodem. Michael Shannon by u toho sice neměl pronést klasickou hlášku "Kneel before Zod!", což je vzhledem k odpoutání se od předchozích filmů pochopitelné. Kratičký záběr ale jasně ukazuje Clarka, kterak tvrdě dopadá na zem a plive krev. Že by Nolanovo producentské zaštícení filmu dopřálo maximálně vytěžený PG-13 rating? Snyder si s ním šikovně pohrál už v Sucker Punch, takže se určitě nemusíme bát, že by se co do násilí pořádně nezatlačilo na pilu.

 

 

Další střípky z akce pak kupodivu nedávají nějakou ucelenější vizi toho, jak moc se Snyder odchýlí od trademarků své předchozí comicsové tvorby. Jeho rukopis je zatím jasně rozpoznatelný pouze v jediném, "třístovkově" vypjatém záběru, jinak se ale výrazně projevuje výměna dvorního kameramana. Místo Larryho Fonga (300, Watchmen, Sucker Punch) totiž stál po Snyderově boku Amir Mokri, který nasnímal třeba Obchodníka se smrtí nebo Salton Sea. Intimnější pojetí tedy zvládá levou zadní, nechybí mu ale ani bayovská blockbusterová průprava, kterou nabral na placech druhých Mizerů a třetích Transformers. Zajímavá a zatím výborně fungující volba, která by Snyderovi mohla pomoct ke slušnému adaptačnímu úkroku.

 

Zbytek materiálu se ostatně (mimo pár výjimek) soustředí spíš na obsah záběrů, než na jejich výrazné vizuální podání, což je u tak velkého filmu příjemné osvěžení. Koncovka traileru se navíc jasně snaží naznačit, že ačkoliv bude mít Superman zase po letech fyzicky adekvátního protivníka, svůj nejtěžší souboj povede s někým zcela jiným. Další vítaná změna!

 

"Můj otec věřil, že kdyby svět zjistil mou pravou odentitu, odmítl by mě. Byl přesvědčený o tom, že na mě lidé nejsou připraveni", vysvětluje dospělý Clark v traileru. Právě tenhle "konflikt" bude stát v centru filmu, jeho přesnější pojetí ale zatím můžeme jen odhadovat. Minulý čas Clarkovy promluvy, jeho prohlížení fotek a objetí s matkou (v bůh ví proč polorozbořeném domě) každopádně potrzují, že se v rámci věrnosti comicsům dočkáme minimálně smrti Costerova Kenta.

 

Bude poklidná? Bude tragická? Souvisí nějak se Zodem a čeká nás Clarkův hon za pomstou? Na to třetí příliš nesázejte. Indicie o tutlaném příběhu se dají čerpat spíš ze záběrů dobrovolně zatčeného Supermana, který se lidem pravděpodobně snaží dokázat, že nepatří k Zodovi. A že tudíž není jejich nepřítelem, nýbrž jediným spojencem, na jehož bedrech leží osud celé planety. Jediným dalším vysvětlení je totiž nějaká forma hrátek s kryptonitem, čehož jsme si ale dosyta užili minule. A Nolan se Snyderem by mohli mít dost rozumu na to, aby pro Supermana smrtící zelené krystaly zahrnuli buď jen okrajově, anebo vůbec.

 

Kal-El se tedy vydá na milost těm, kteří ho nechápou, a právě proto na něj zatím nemůžou být připraveni. K tomuhle rozhodnutí ale nejspíš nedojde sám. Trailer ve finále dost okatě přihrává teoriím, že mu v něm pomůže jeho osudová láska Lois Lane (Amy Adams), která je podobně jako jeho matka něžnou oporou ve chvíli, kdy si Clark není jistý, jak dál.

Z jediného pohledu se tu dá vyčíst absolutní důvěra a podpora, přičemž nezbývá než doufat, že Snyder nějak ladně obejde tradiční podzápletku, ve které bude inteligentní a samostatná Lois unesena/v ohrožení života. A Superman ji bude muset (jako vždy) velkolepě zachraňovat.

 

Upoutávky totiž doteď úspěšně budují obraz filmu, který nebude o tom, jak Superman snáší kočky ze stromů a chytá letadla a vypadá u toho strašně cool. Místo toho bychom se měli dočkat civilní sondy do tragického života mocné bytosti, která musí přijít na to, jak nejlépe využít své schopnosti pro boj se zlem. A to se na planetě, která je po zuby ozbrojená a posedlá strachem z neznámého, nedělá zrovna lehce.

Ne náhodou je tak závěrečná věta traileru přímou výzvou pro diváka: Co si o připravenosti světa na Supermana myslíte vy? Dokáže Snyder překročit (nebo spíš opustit) svůj vizuálně vyšperkovaný stín a přijít se strhujícím příběhem? Anebo se celá éterická kampaň nakonec zvrhne do megalomanské rádoby kopírky Batman začíná? Diskuze je vaše.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace