Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Světová kina plní Bond, americká pařani a Zemeckis


ikona
Cival
007robert zemeckistržby
Jaké nové hity dostal rok 2012? 

Zatímco říjen se co do tržeb vyvíjel zatraceně slibně (zejména díky tažení dvojky 96 hodin), ale skončil rozpačitě, listopad bude po kasovní stránce nejspíš celý ďábelsky silný. Od začátku do konce. Ještě před nástupem velkých zimních blockbusterů, před nájezdem agentů, upírů a největších oscarovek, se totiž podařilo studiím kina maximálně naplnit.

Zasloužil se o to v první řadě Raubíř Ralf aka Wreck-It Ralph. Co do premisy velmi originální animák, v němž se setkala spousta postaviček videoherních dějin, se těší náramné oblibě. Nejen že o prvním víkendu v kinech utržil mohutných 49 milionů dolarů, ale sbírá i skvělé reference.

Raubíř Ralf totiž servíruje klasickou rodinnou animovanou zábavu, ovšem zahalenou do nostalgického kabátku. Nejen naše redakční „arkádová sekce pařanů“ musí zamáčknout slzu, když se známé figurky potkávají ve vysokorozpočtovém 3D animáku, který plní multiplexy (radši se imfa, Hlada a k0C0URa neptejte kolik hodin života strávili mačkáním barevných tlačítek u těch velkých herních mašin). Film má díky tomu úspěch i u malých i u větších diváků a prý ideálně naplňuje v současnosti tolik chtěný koncept bijáku pro celou rodinu. Jen si na rozdíl od jiných titulů uchoval jakous takous svojskost, což je u monstrblockbusteru za 165 milionů dolarů zvlášť cenné. Takže zasloužený úspěch. Můžeme se těšit na listopadovou premiéru v českých kinech.

Výborně dopadl ale i návrat Roberta Zemeckise k hranému filmu. Kdekdo o něm pochyboval, protože Zemeckis tentokrát přišel s tuctově vyhlížejícím drámem Let o pilotovi, který se stal hrdinou, ale svět mu to dal sežrat – recenzenti nad filmem nejásají, kdovíjaká natěšenost před premiérou se taky nekonala a film se protlačil jen do osmnácti stovek kin, což bývá při eRkovém ratingu smrtící kombinace. V minulém článku o tržbách jsem ale pochyby polkl, protože Amíci hrozně žerou Denzela Washingtona, jednu z posledních velkých hereckých jistot, zvlášť když se objevuje v rolích správňáckých chlápků. Navíc Zemeckis měl objektivně vždycky výjimečný čuch na zdánlivě obyčejné látky, kterým podlehnou masy. A právě to se potvrdilo…

OTVÍRÁKY FILMŮ DENZELA WASHINGTONA

I z pozice outsidera se Let dohrabal k imponujícím 25 milionům dolarů, navíc při lepším průměru zisků na kino než Raubíř Ralf! Výborný výsledek naznačuje, že po filmu bude ještě chvíli hlad a možná dostaneme další trvalku, která se bude tlačit ke sto milionům. Slavná jména to holt občas zvládnou odtáhnout i bez velké kampaně. Je to pro nás jenom dobře, protože Zemeckis alespoň zůstane u hraných filmů a prošlapávání slepých uliček nechá na jiných.

OTVÍRÁKY FILMŮ ROBERTA ZEMECKISE

Sto milionů má na dosah i Affleckova velebená pecka Argo. O víkendu jí zisky spadly zase jen o 15% na 10 milionů, takže film má na kontě už 75 mega a jeho tržby se vyvíjí líp než u hitovky Město.

Bídně naopak odstartovala mlátička The Man with the Iron Fists. Akční fúze západu s východem, ve které se objevil i Russell Crowe nebo Lucy Liu, si diváky nenašla. Osmimilionové tržby jsou slabé, film má štěstí jen v tom, že stál střídmých patnáct mega. Tarantinovi kumpáni RZA a Eli Roth akční žánr zjevně nespasí, ani jako snaživí fanoušci bitek mezi šikmoočky.

Na pátém místě setrvává Neesonův hit 96 hodin: Odplata. Celosvětové tržby 336 milionů dolarů jsou kolosální. Naopak osud kasovního propadáku v Americe završil Atlas mraků sourozenců Wachowských a Toma Tykwera – ambiciózní veleprodukce si připsala o druhém víkendu jen pět milionů a utrží sotva třicítku.

Do americké desítky se vecpaly ještě výdělečný animák Hotel Transylvánie, horor Paranormal Activity 4, komedie Here Comes the Boom a dvojka Silent Hill.

Světu ale vládne jednoznačně agent 007. James Bond si skrze Skyfall podmanil svět, což je jasně patrné z rekordních zisků v mnoha zemích Evropy i Asie. Bond má na kontě už 300 milionů dolarů a raduje se, že jeho filmová budoucnost je čím dál tím růžovější. Potvrdí to Skyfall i za týden v Americe jako jediná velká premiéra týdne? Nepochybujeme...

Kompletní žebříček tržeb zde.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace