Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ vybírá režiséra Hvězdných válek


ikona
Mr. Hlad
alex proyasalfonso cuaronbrad birdj.j. abramsneill blomkampstar wars
Nové Hvězdné války dorazí v roce 2015. Koho bychom rádi viděli za kamerou?  

O tom, kdo bude nebo nebude točit nové Hvězdné války, jaký režisér by si tím splnil sen a po kom zatouží studio, si nejspíš budeme moci v příštích týdnech číst hodně často. Tahle sága se zkrátka dostala do hry víc než kdykoliv předtím a v Hollywoodu je momentálně asi opravdu jen velmi málo filmařů, které by svět George Lucase nechal chladným. Nejčerstvější drby mluví o jménech jako Steven Spielberg, Joss Whedon, Darren Aronofsky, Alfonso Cuarón, Neil Blomkamp a Matthew Vaughn. My jsme se teď rozhodli podělit o naše vysněné favority. Takže tady je máte:

 

Brad Bird (KarelR)
Až bude vedení Lucasfilmu dumat nad režisérem nových Star Wars, těžko se vyhne Bradu Birdovi. Animovaný mág z Pixaru několikrát dokázal, že zvládá akci, nevtíravý humor i "srdeční" podloží (Železný obr!). Na konci minulého roku potom úspěšně přešel k hranému filmu, když zařídil zábavný a zatraceně adrenalinový comeback Toma Cruise v posledním dílu Mission Impossible. To ho posouvá do hledáčku velkých studií jako režiséra, který perfektně zvládá řemeslo, ale zároveň nezapomíná na vítanou kapku osobitosti. A přesně tohle bude potřebovat nová trilogie - jistý a velkolepý, zároveň ale hravý a postavy protěžující přístup, nad kterým zajásají malí i velcí. Výkřiky, že by měli Star Wars oživit Nolan, Fincher nebo Mendes, mi přijdou dost mimo. Vždycky to byla pohádka pro celou rodinu a Bird by měl pokračování s přehledem natočit tak, aby uspokojilo fanoušky napříč všemi generacemi.

 

Matthew Vaughn (Cival)
Matthew Vaughn se nejdřív zřekl Kick-Ass, pak zamával i X-Menům, takže aktuálně netlačí do kina žádný svůj vlastní režijní projekt. Těžko v tom hledat zásadní kreativní rozpory, protože Vaughn setrval v pozici producenta nejen u kickassovské dvojky, ale z pozice dohlížitele bude pomáhat i režírujícímu Bryanu Singerovi s výrobou dalšího dobrodružství Magneta a Profesora X. Svoje mohutné režijní kapacity ale může využít jinde – a kde jinde by se měly uplatnit, než právě u Star Wars. Chtěl bych vidět, jak diriguje hrdiny se světelnými meči, jak ze sebe sype plnotučnej popcornovej blockbuster, ve kterým zvládá pečovat o postavy, udivovat sladěním obrazu s hudbou, a přitom mohutně bavit. Modlím se v tohle spojení.

 

J.J. Abrams (Mr. Hlad)
J. J. Abrams před natáčením Star Treku prohlásil něco v tom smyslu, že hodlá vypustit do světa spíš vlastní Hvězdné války. Ten chlapík má jasno. Navíc jeho oživení posádky Enterprise ukázalo, že si umí poradit jak s epickými bitvami, tak i se zajímavými charaktery. Akci má v malíku, triky zvládá na výbornou, stíhá se věnovat hromadě postav zároveň a jeho scénáře jsou obvykle hodně překvapující a to je něco, co by Hvězdné války docela potřebovaly. Abrams je ideální kombinací talentovaného tvůrce s jasnou vizí a zároveň fanboye, který ví, co ostatní fanboyové chtějí. Možná, že by to byla tak trochu sázka na jistotu, ale na druhou stranu bych byl ochotný vsadit libovolný životně důležitý orgán na to, že bychom se u Abramsovy vize v kině bavili.

 

Alex Proyas (St39.6)
Když už nové Star Wars, tak prosím trochu při zemi (nebo při Coruscantu, to už je jedno), temnější, jak je dneska zvykem, a s Alexem Proyasem. Proč? Protože Já, robot. Neodolatelná kombinace nářezové akce, fantastických a nestárnoucích digitálních efektů, skromně dávkovaného humoru a citu pro robotiku a sci-fi vůbec. Tak nějak bych chtěl, aby Star Wars dopadly. Zrežírované s přehledem, plné akce, jež nám vyrazí dech (z finále Já, robot se mi motá hlava ještě dneska) a digitálních efektů, které nevypadají jako počítačový návrh leporela. Proyas umí všechny tyhle věci dávkovat s rozumem, za malé peníze dokáže velké divy (stačí vzpomenout na Knowing, ať už si o něm myslíte cokoli) a nenechá se ukecat k nějakým zvrhlostem. Star Wars by dostal z puberty, což je něco, co se Lucasovi nikdy nepovedlo. Zároveň by natočil skvělý film. Proboha, co víc si přát?

 

? (Imf)
Mohl bych vyplácat deset řádků povídáním o tom, kdo by mohl nové Star Wars točit a kdo by je točit neměl. Důležitější ale pro mne je, kdo bude mít na svědomí jejich scénář. Režiséři se v poslední dekádě stali celebritami, které nezřídka zastiňují herce, ale samotní autoři příběhů jsou stále ve stínu všeho dění, s čestnou výjimkou chvil, kdy něco kapitálně pokazí. Stačí se podívat na Promethea. Měl to být velkolepý návrat do vetřelčího univerza, ale zbyla z něj jen hořká pachuť na rtech. Kdo by měl tedy napsat novou kapitolu nejslavnější ze sci-fi sérií? Chceme fanouška, co nás zasype odkazy a hláškami (Whedon, Smith), chceme dospělejší a zralou ságu (Moffat) nebo by snad měl všechno uzavřít sám Lucas, tentokrát opravdu jen v roli autora námětu, jehož vize rozpracují ostatní? Než řekneme bé, možná bychom se v diskuzi měli zamyslet nad á. Měl by nové Star Wars dostat do ruky režírující scenárista, píšící režisér, nebo osvědčená dvojice, která si už léta jde na ruku? Tolik otázek a tak málo odpovědí. Ještě, že na to všechno máme skoro tři roky.

 

A koho byste si jako režiséra přáli vy?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (67)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace