Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší DVD a Blu-ray: Říjen 2012


ikona
KarelR
blu-raydvd
Ohlížíme se za nejlákavějšími nákupy minulého měsíce. 

Vítejte u nové MZ rubriky. Protože jsme vás v posledních měsících zrovna nezavalovali novinkami z domácího videotrhu, rozhodli jsme se, že to zkusíme maličko napravit. Odteď se proto na konci každého měsíce ohlédneme za pěticí nejlepších filmů, které vyšly na DVD a Blu-ray. Občas se to ponese v duchu připomínání kinopecek. Někdy doporučíme ty méně navštěvované filmy. S trochou štěstí se ale budeme věnovat hlavně povedeným flákům, které se vyhnuly české kinodistribuci.

Říjen byl v tomhle ohledu celkem bohatý, protože jste si mohli koupit hned několik červnových jistot. A mimoto dorazily i dvě potenciální trvalky, které jsme si nemohli užít na velkém plátně. Tak pojďme na to.

 

The Artist
Vyšlo: 31: října 2012
Cena: 199 Kč (DVD)

Začínáme o něco umělečtěji, než byste si asi přáli, ale nebojte se. Zbylá čtveřice filmů má akce až po strop. Nejdřív se nicméně sluší upozornit na letošní pětioscarový triumf francouzské kinematografie, ve kterém jste si mohli připomenout, jak zhruba vypadaly počátky němého filmu. Ty mýtily jednou tehdejší hvězdu za druhou a není proto divu, že fiktivnímu Georgei Valentinovi (Jean Dujardin už má sošku na poličce) přivodily nejednu depresi. Němé drama Michela Hazanaviciuse je nicméně proloženo dostatkem humoru a romantiky, abyste se nenudili, ale spíš s láskou zavzpomínali na filmy jako Zpívání v dešti. Zasloužený triumf na Cenách akademie? O to se samozřejmě můžeme přít, faktem ale je, že The Artist rozhodně disponuje kvalitami ve všech důležitých ohledech. Kouzelný film, kterému jste se v kinech možná záměrně vyhnuli, a teď je čas to napravit! (8/10) (Civalova recenze)

 

21 Jump Street
Vyšlo: 24. října 2012
Cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (Blu-ray)

A jedeme z kopce. 21 Jump Street je jedním z největších letošních prohřešků české distribuce. Chválený americký hit je totiž prvotřídní akční komedií, kterou Phil Lord a Chris Miller (Zataženo, občas trakaře) potvrzují, že jsou nejnápaditějším režisérským duem současnosti. Příběh dvou mladých policajtů, kteří infiltrují střední školu, aby v ní dopadli nálezce nebezpečné drogy, je totiž natřískaný památnými scénami ("výbušná honička", korejský Ježíš, divadlo... cokoliv!) a přitom si dobře uvědomuje vlastní limity. Jonah Hill a Chaning Tatum se tak ve svých rolích můžou maximálně vyblbnout, aniž byste byť na vteřinu přestali věřit tomu, že se vám před očima rozpadá pravé přátelství. Paráda, na jejíž plánované pokračování se těšíme už teď. (8/10) (Civalova recenze)

 

Chata v horách
Vyšlo: 10. října 2012
Cena: 199 Kč (DVD)

Horový žánr už se dočkal několika pokusů o převrácení naruby, skoro žádný ale nebyl tak efektivní jako Chata v horách (která je sice oficiálně v lesích, ale to Bontony asi netíží). Spolupráce Josse Whedona a Drewa Goddarda (mimochodem scenárista nadcházející spielbergoviny Robopocalypse) dala vzniknout obdivuhodně promyšlené parodii/poctě slasherovému subžánru, v níž se pětice vysokoškoláků vydává do opuštěné chaty... aby se jí tam začaly dít nemilé věci. Paralelní dějová linie z tajné laboratoře ale odhaluje, že všechno zdaleka není tak, jak se to našim hrdinům může zdát. Což pochopitelně vyústí v řádně krvelačné finále, které motá hlavy se stejnou důsledností, s jakou rozehřívá fanouškovská srdíčka. Chatové vybíječky už nikdy nebudou jako dřív (zdravíme remake Evil Dead), a jestli jste doteď nezjistili proč... na co ještě čekáte? (8/10) (durova recenze)

 

Safe
Vyšlo: 24. října 2012
Cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (Blu-ray)

Unavení ze Stathamovek? Ne? Tak to je moc dobře, protože občas se čekání vyplatí. Jason v posledních letech servíroval jednu průměrnou až podprůměrnou sólovku za druhou. Brzké zprávy ale hlásaly, že Safe trefilo do černého, a díky bohu se nemýlily. Neoholený ex polda Luke, který nápadně připomíná vašeho oblíbeného britské drsňáka, sice není kdovíjak památnou postavou. Když se ale kolem něj a malé geniální číňanky začnou množit vystřílené náboje a zlámané končetiny, hodně rychle dojdete k závěru, že tohle naspeedované béčko patří mezi to nejlepší, co nám Jason kdy naservíroval. Akce je nekompromisní, dialogová vata se objevuje jen zřídkakdy, a když se třeba jde útočit na kasíno, má to přesně ten šmrnc, jaký v takovém filmu chcete vidět. Boaz Yakin je borec a budiž mu odpuštěny Holky z vyšší společnosti. (7/10) (Hladova recenze)

Sněhurka a lovec
Vyšlo: 3. října 2012
Cena: 299 Kč (DVD), 499 Kč (Blu-ray)

Mezi Avengers, Muži v černém 3 a Prometheem se mohlo klidně stát, že jste se vykašlali na novou verzi Sněhurky. Kdo by totiž chtěl vidět Thora se dvěma sekerami, kterak se kuje pikle proti supersvůdné Charlize Theron, že? Ehm. Někoho možná odradila účast Belly, jiným se příčila celá idea temnějšího pojetí známé pohádky a zbytek lidí asi holt nechtěl vidět "nového Ridleyho Scotta" v akci. Rupert Sanders sice nepřesvědčil stoprocentně, protože se objevilo pár nudných nebo přehnaných pasáži ("Přestaňme žít v téhle smrti!"). Jako celek ale byla Sněhurka příjemně dospělou akční fantasy, jakých bychom v kinech uvítali mnohem víc. Možná si na bitku s trolem a epický útok na hrad ještě rádi vzpomeneme, až nás Peter Jackson potáhne dvě a půl hodiny Středozemí s rozdováděnou třináctkou trpaslíků. (7/10) (Moje recenze)

 

Tak to bychom měli. Co dalšího jste si ještě v říjnu mohli koupit? Spousta lidí určitě dala šanci Prometheovi nebo Hunger Games, urodilo se toho ale daleko víc. Lov lososů v Jemenu (DVD recenze je na cestě), Můj týden s Marilyn, Moje letní prázdniny, Kazatel Kalašnikov, Madagaskar 3, Zásnuby na dobu neurčitou... Pro každého něco. A té vzácné hrstce lidí, která ještě nezanevřela na české filmy, doporučujeme hudební drama DonT stop. K0C0UR i Mr. Hlad totiž s radostí zvedají palce nahoru.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace