Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Iron Man 3


ikona
KarelR
iron man 3mz skalpeltéma
Co jsme se dozvěděli z prvního teaseru nové marvelovky? 

Tony jde pod břitvu. Není to poprvé a dost možná ani naposledy, jelikož jsme se toho z prvního teaseru Iron Mana 3 moc nedozvěděli. A to je moc dobře, protože v dnešní době se každá blockbusterová upoutávka, která nadchne, aniž by toho příliš odhalila, cení nad zlato. Marvel a Shane Black se rozhodli, že tzv. Fázi 2, která odstartuje právě Tonyho návratem do vlastní filmové série, uvedou nanejvýš promyšlenými dvěma minutami. Ano, je to především intenzivní podívaná, v níž bohatý sympaťák dostává neobyčejně tvrdé rány. Nemyslete si ale, že prostě stačilo hodit do mixérů pár cool záběrů a pak to polít těžkotonážní hudební polevou. Teaser Iron Mana 3 je sestaven daleko sofistikovaněji a skrývá se v něm víc, než se na první, druhý a desátý pohled může zdát.

Fanoušky Shanea Blacka asi moc nepřekvapí, že se začíná v zimě. Upoutávka sice sváteční kořeny filmu přímo neodhaluje, ale vězte, že Vánoce nejsou daleko. Tonymu každopádně moc do zpěvu není. Právě od někoho/něčeho dostal na frak a dobře ví, že si za to zčásti může sám. Proto slibování omluv, ke kterým snad někdy dostane šanci.

New York, New York. Narážka na start Tonyho trablů zdánlivě míří k Avengers, ale vůbec by to tak nemuselo být. Z bitvy z emzáky přeci vyšel jako hrdina, tak proč sklání hlavy před žíznivými reportéry? Tyhle záběry tak spíš souvisí s jinou událostí, která Tonyho před veřejností postaví do špatného světla.

Ale k tomu víc až za chvíli. Nejdřív je třeba představit potřebný upgrade slavného obleku, který se inspiruje šestidílnou comicsovou sérií Extremis. Nanovirus v Tonyho žilách mu umožňuje přivolávat nebo ovládat brnění pouhou myšlenkou, což by mu mělo zaručit lepší pozici ve světě supervojáků, monster a polobohů. Ano, Avengers notně zamíchali jeho světem. A už tam se mimochodem vydal na "extremis cestu" s brněním, které si ho našlo podle navigačních náramků.

Tony nemůže spát. A když usne, má noční můry. Opět by mohlo jít o odkaz na Avengers, existuje ale i druhá teorie.

Ta je následkem následujícího záběru. Jako první upoutá památník a malý klučina s doprovodem, vaše pozornost by se ale měla soustředit na "stíny" na zdech. Mohlo by totiž jít o siluety, které lidská těla zanechávají po atomovém výbuchu (viz spodní fotka z Hirošimy). Má je za následek nepodařený experiment Stark Industries, který se neobešel bez obětí? Marvel drží karty blízko u těla, ale u Tonyho by to bylo mnohem lepší vysvětlení nespavosti a nátlaku tisku, než trauma z cestování mezi galaxiemi.

Tím nicméně nová sada problémů nekončí, ale teprve začíná. Tonymu jde po krku spousta lidí a on si není jistý, jestli je všechny zvládne. Dokáže ochránit Pepper?

 

Před fyzickou újmou možná, ale comicsový tvůrce viru Extremis (slizkého Aldricha Killiana si očividně užívá Guy Pearce) po ní může jít i ve zcela jiném smyslu.

Přičtěte si k tomu "zlobivé" brnění a nemáte klid ve dne ani v noci. Tenhle postelový výjev může být jednou z Tonyho nočních můr. Spíš ale půjde o adaptující se Extremis, který nemusí mít Tony při spánku ještě plně pod kontrolou. Anebo Mark XLVII momentálně ovládá někdo úplně jiný?

I to je možné, protože dalším logickým krokem je zlikvidování ostatních brnění, aby Tony přišel o případnou záložní obranu. Dobře si mimochodem všimněte, co Black odpálí v teaseru - pouze Mark VI a Mark VII, které Tony používal v Avengers.

 

Marvel tak dělá za rozvernou týmovkou tenkou (a hdoně přerušovanou....) čáru a snaží se tvářit, že bude mít Fáze 2 maličko vážnější fazónu. Inu, proč ne? Thor se bude stylizovat do Hry o trůny a Kapitána Ameriku čeká setkání s nejosobnějším možným soupeřem, takže je jen logické, aby i Iron Man dostal do vínku trochu dramatu.

 

Než se ale teaser prokouše k bolestivé digidestrukci, stihne ještě upozornit na pár dalších novinek. Třeba taková Rebecca Hall se ve filmu objeví jako doktorka Maya Hansen, kolegyně Pearceova Killiana, která má jistý podíl na vzniku nanoviru Extremis. Proslýchá se něco o drobném pokusu o romanci (když už se Killian tak má k Pepper), jinak ale o její postavě mnoho nevíme. A nová dáma číslo dvě je na tom stejně.

Extremis do Tonyho žil každopádně nezabloudí omylem. Dost možná s ním souvisí tahle operace, která Iron Mana minimálně na chvíli odstaví ze hry.

Kdo bude mezi tím zachraňovat svět? No přeci Iron Patriot! Ne, nebude to Spideyho nemesis Norman Osborne jako v comicsech. Jednoduše půjde o armádní upgrade War Machinea, dost nešetrně inspirovaný Kapitánem Amerikou. V obleku nicméně nebude nikdo jiný než Rhodey (Don Cheadle), který by si měl napotřetí užívat daleko víc respektu než jeho bohatší parťák.

Tonyho absence ale nebude trvat dlouho. Pořád totiž existují letadla, ve kterých je třeba fikaně kosit záporáky.

 

A posléze není od věci zachránit pár lidí, pro které tahle letecká mise nedopadla zrovna nejrůžověji.

 

 

To je ale pro oplechovaného milionáře hračka, ty opravdové problémy přijdou až později. Třeba s unesenou (?) Pepper a naštvaným brněním, které se i v nejvyšší nouzi vzpírá kontrole. Tomu se říká ďábelský plán.

 

A kdo že za ním stojí? Jak už pár měsíců dobře víme, do marveláckého univerza se konečně rozhodne vstoupit mocný Mandarin. Proč má na krku vytetovaný štít Kapitána Ameriky s Áčkem (jako Avengers?) uprostřed? Kdo ví.

 

Jeho další propriety už jsou ale mnohem známější, zejména prsteny, které z něj dělají jednu z nejmocnějších bytostí na Zemi. Možná jsme slyšeli o Halu Jordanovi, nálezci zeleného prstenu moci, ze kterého se stal škrabošku vyznávající Green Lantern. Proti Mandarinovi je to chudáček, protože tomu jich havarovaná vesmírná loď nadělila rovnou deset. Každý umí něco jiného a nad každým si v Marvelu musí lámat hlavu, protože vrazit je do filmu není legrace. Zvlášť když se snažíte o to, aby měl chlápek z masa a kostí šanci proti mágovi s mimozemskou technologií na prstech.

 

A tady máme Mandarina v celé jeho krá... zádumčivosti. Fandové se museli těžce loučit s předpokladem, že se role slavného arcipadoucha zhostí asijský herec (film přece musí zabodovat i v čínských kinech!). Buďme tak rádi, že jsme vyfasovali alespoň polovičního Inda. Krishna Pandit Bhanji, který si občas nechává říkat Ben Kingsley, se zatím zdá být hodně solidní volbou. Děsivý hlas zvládá s přehledem, musíme ale doufat, že z něj Black vytříská maximum i v ostatních ohledech. Stačí se totiž podívat na Prince z Persie nebo Poslední legii a musí vám být jasné, že oscarový Gándhí nemá žádný problém vybrat si slabší chvilku.

 

První dojmy z teaseru jsou ale pozitivní a cílevědomý terorista/učitel zahajuje bezmála dechberoucí útok na Tonyho domov.

 

 

 

Zatímco tedy posloucháme nebezpečná moudra o tom, že žádní praví hrdinové neexistují, hledá si známá luxusní vila nový podvodní domov.

Jak Shane Black na tuhle zákeřnou fintu přišel? Snadno. Stačilo si vzpomenout na dvě nejlepší scény ze Smrtonosné zbraně 2. V té první se tři vrtulníky snaží zdemolovat Riggsovo plážové obydlí, a v té druhé pak vykoná naštvaný polda demoliční odplatu na baráku jihoafrického konzulátu. Tady to máte obojí za řádně přepálenou cenu jednoho!

 

 

Pár po vrtule ozbrojených helikoptér ale Tonyho na lopatky nedostane. V nastalém zmatku se dokáže dostat do obleku... a možná i zachránit Pepper a obřího plyšového psa!

 

Následně ho ale čeká lekce plavání s půltunovým kusem střechy kolem krku. Dokáže vyváznout i z téhle šlamastyky?

No... jestli jste čekali teaserový happy end, možná jindy.

Nebo ne? Naděje žije, Tony se vláčí zimní krajinou a světýlko naděje opět plápolá (na konci teaser symbolicky zhasne a znovu se rozsvítí Tonyho "srdce"). Tak uvidíme, jak velké oběti ho na začátku léta budou udržovat naživu.

 

Iron Man 3 má českou premiéru 2. května 2013 a stále jsme ještě neviděli ani polovinu nových postav. Jen zvolna, Shane, zvolna.

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 POTENCIÁLNÍ BONUSOVÝ SPOILER, ROLUJTE NA VLASTNÍ NEBEZPEČÍ!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Kdo na tomhle kratičkém záběru leží zkrvavený na podlaze a nevypadá, že by se měl ještě někdy zvednout? Je těžké si toho všimnout, ale Marvel vztahy s Jonem Favreau možná ukončí razantněji, než se čekalo.

Bude Tonyho bodyguard Happy Hogan (a režisér prvních dvou Iron Manů) první Mandarinovou obětí? Zemře při onom experimentu/nehodě? Anebo nás Marvel jen straší? V rámci zvyšování sázek to vypadá, že by první dvě možnosti mohly mít navrch...

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace