Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů šéfa Pražského filmového orchestru


ikona
Mr. Hlad
7 filmů
Jaké filmy se líbí Jiřímu Koryntovi, šéfovi orchestru, který vám zahraje nejlepší filmové pecky?  

Jiřímu Koryntovi ještě není ani třicet, ale už je zapsán v Guinnessově knize rekordů jako člověk, který umí hrát na 34 hudebních nástrojů. Fandové klasické a filmové hudby ho ale můžou znát hlavně jako zakladatele a dirigenta Pražského filmového orchestru. A když člověk šéfuje něčemu takovému, dá se logicky předpokládat, že má rád filmy.

Jiří Korynta se vyzná jak v soundtracích a skladatelích, tak i ve filmech samotných a sám o sobě tvrdí, že je především fanoušek. A my můžeme říct, že se zatraceně dobrým vkusem. Pokud byste jeho nebo Pražský filmový orchestr chtěli slyšet naživo, není to problém. Stačí si na webu najít, kdy a kde tohle uskupení hraje, a pak už si můžete užít slavné filmové melodie na vlastní uši. Hvězdné války nebo Harry Potter od Johna Williamse, adrenalinový nářez Johna Powella Jak vycvičit draka, klasika Mission: Impossible, legendární Rocky, strhující Pán prstenů Howarda Shorea i nestárnoucí hity typu Sedm statečných a West Side Story. Zkrátka nářez pro fandy filmové hudby.

Teď už ale k samotným filmům:

"Jsem filmový a seriálový blázen (aspoň to říkají někteří mí přátelé), takže vybrat jen sedm kousků nebude vůbec jednoduché. Mám oblíbených filmů opravdu hodně. Ale zkusím to...

1. Psycho (USA 1960, r. Alfred Hitchcock)

Mistrovská hrůza. Ale obdivuju vlastně celkově Hitchcockovu práci, protože jeho filmy jsem sledoval už od dětství. Byl rozhodně jeden z těch, kvůli komu jsem se zamiloval do filmů jako takových. Hitchcock je pro mě jeden z nejlepších a nejgeniálnějších režisérů. A hudební doprovod Bernarda Herrmanna byl snad pokaždé oslnivý.

2. trilogie Pán prstenů (USA 2001, 2002, 2003, r. Peter Jackson)

Splněný sen. Překrásná hudba, scenérie, řemeslo. Obdivuhodná adaptace prý nezfilmovatelné knihy.

3. Kmotr (USA 1972, r. Francis Ford Coppola)

Marlon Brando a další špičkoví herci na jednom místě o mém oblíbeném tématu - žádný jiný film o mafii nevyprávěl s takovou grácií.

 

4. Zelená míle (USA 1999, r. Frank Darabont)

Jeden z filmů, u kterého (a nebojím se to přiznat) mi fakt ukápla slza. Skvělá muzika (pro mě možná nejlepší soundtrack Thomase Newmana, který přitom dělal i Americkou krásu, Road to Perdition nebo Shawshank) a výborné herecké výkony.

5. Superman (1978, r. Richard Donner)

Pro filmy podle comicsů jsem měl vždycky slabost. Jako malý sledovat Christophera Reeva jako Supermana bylo opravdovým potěšením. A Supermanův motiv od Johna Williamse samozřejmě patří k většině našich koncertů.

 

6. Temný rytíř (USA 2008, r. Christopher Nolan)

Ale řekl bych radši obecně batmanovské filmy, hlavně tedy poslední tři od Christophera Nolana. Hudba u Batmana byla vždycky skvělá. Ale jako milovník aut jsem vždycky obdivoval nejen hračičky a oblek, ale i káru, kterou Netopýří muž vždycky dostane. Samotní Nolanovi Batmani jsou pro mě pak posunutím comicsů na plátně na další úroveň.

7. Jurský park (USA 1993, r. Steven Spielberg)

Pro mě osobně vymodlený film od oblíbeného režiséra a jeho dvorního hudebního skladatele. Steven Spielberg a John Williams byli vždycky garanty špičkové filmové zábavy, která se zařeže do paměti. Navíc dinosauři, to bylo moje oblíbené téma - asi si dovedete představit a možná jste to sami zažili, jak to s devítiletým desetiletým klukem zamává, když je v Jurském parku najednou vidí v pohybu, "naživo" a v parádním dobrodružství. Dodnes obdivuju vlastně celou konstrukci dinosaurů a architekturu prostředí a staveb, ve kterých pobíhali - šlo rozhodně o jeden z důvodů, proč mě tenhle film tak ohromil. Jurský park měl vždycky obrovské místo v mém srdci a životě.

 

A je to tu. Ale hned dál bych uvedl - Schindlerův seznam, Vykoupení z věznice Shawshank, Matrix, Transformers (hodně sleduju, jak se vyvíjí vizuální efekty, jednička se navíc povedla ve všech ohledech, i hudbou), Bourneovskou trilogii, Rockyho a tunu dalších. Tohle vypichování jen pár titulů byl pro mě vždycky problém - stejně jako řekni svého oblíbeného skladatele nebo skladbu."

Tak co na to říkáte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (23)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace