Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Sci-fi pecka Looper


ikona
KarelR
bruce willislooperprvní dojmy
Jak se nám líbil souboj Willis vs. Willis Jr.? 

Nadšené zahraniční reakce nás hodně navnadily, takže jsme šli na projekci Loopera v dost nervózním rozpoložení. Dokáží režisér a hlavní hvězda vynikajícího Zmizení potvrdit pověst největších filmový nadějí budoucnosti? Nebo se nápady hýřící Johnson a čím dál tím viditelnější Gordon-Levitt jen uspokojivě přeženou přes sci-fi nebíčko a nenechají za sebou žádné trvalejší dojmy? Následující řádky jsou jen předvojem chystané recenze. Přesto docela jasně naznačují, jak moc se na třicetimilionového Loopera bude vzpomínat tady na MovieZone.

 

Jak to vidí Cival
Na sci-fi Looper jsem se dlouho připravoval, přesto moje očekávání překonala. V první půlhodině nasadí režisér a scenárista Rian Johnson ukrutné tempo a vyprofiluje film v progresivní nářez, který se od originální zápletky teprve odpichuje o level dál. Z nahánění sebe sama tohle poutavé drama teprve vychází - přičemž v něm žádný motiv nezůstane ležet ladem a všechno, co se děje postavám, je plně vytěženo v rámci vyhroceného finále. Tady je už osudovost roztočená naplno, ale musíte se k ní prodrat přes skromnější a dialogovější hodinu na farmě, která jednak šetří rozpočet a chystá půdu pro plnohodnotné rozvinutí příběhu, zároveň jde ale proti fanboyovským očekáváním. Prostě proti namlsanosti z nařachaného úvodu i konce, které přináší neředěné blaho ve stylu syrovějšího Matrixu nebo Minority Report. Výsledek je ale i tak perfektní a snese srovnání s klasikami typu 12 opic nebo Terminátor. Vydatný zážitek, jenž bude o to lépe přijímán, o co dřív se diváci srovnají s tím, že dobrou hodinu jde film trochu jinými stezkami, než by si fanoušci střílejícího Willise přáli.

 

Jak to vidí Kocour
Vivat té low-cost sci-fi vlně, které nebrání ani omezené rozpočty, aby mohly věci chytit řádně za pačesy. Rian Johnson potvrzuje své režijní devizy a i s dolarovou oprátkou na krku servíruje propečený příběhový steak s extra omáčkou navrch. V prvních minutách fascinuje schopností prodat základní pravidla, v těch příštích elegantně proplouvá audiovizuálními nápady a pak už se vrhá do spárů polemik o tom, co by kdyby, a má k tomu při ruce sakra schopné herce odvádějící mistrné dialogové i akční kejkle (Willis má dlouhé době opravdu dobře napsané scény). Looper je přehledný a prodává se v rovině srozumitelného vyprávění nejen pro nenáročné popcornožrouty, ale i badatele hledající ve filmových rozuzleních velkou lidskou osudovost. A dokážu si představit, jak na fórech opět začnou probíhat velké diskuze na téma časové paradoxy (které Willis ve filmu umně setře jednou větou). Tempo není až tak dravé a ve druhé polovině se nezřídka pohmatává i po zpátečce, ale ten výživný koktejl budoucích motivů, hrátek s časem a vizuálních lahůdek se nestihne jen tak snadno okoukat. Johnson drží v napětí až do samého závěru a svého diváka odměňuje silným chuťovým jazykem, který nutí netrpělivě pokukovat po výhledu premiér pro tento týden. Aneb chci znovu a co nejdřív. Díky, Riane.

 

Jak to vidí KarelR
Brutální namlsanost po neskutečné úvodní třičtvrtě hodince... a poté pomalý pád do sítě nižšího rozpočtu, jenž finále vymazává z hlavy vyloženě silou vůle a Johnsona nezpochynitelného talentu. Odvážný a neokoukaný Looper je obří výhrou jeho progresivního tvůrce a obětavého Josepha Gordona-Levitta. Tohle snaživé duo ale půl filmu dobíhá Willis, jehož "pozdní" fungování se ani tentokrát nezměnilo - když od něj potřebujete parádní výkon, nesmíte po něm chtít, aby se přizpůsobil scéně. Musíte scénu přizpůsobit jemu! Johnson na tuhle hru sice přistoupí pět minut do dvanácté, takže svoje promakané dítko jen tak tak obtočí kolem pana old-school drsňáka. Ale i tak se mu podaří ukázat velký prostředníček kupě generických remakeů, které se v nabroušeném tempu většinou jen ohlíží zpátky. Looper se myšlenkově hýbe zásadně kupředu a cpe vám do hlavy jednu lákavou vizi za druhou. I přes utahanější setrvání na farmě se mu tak nakonec daří vyvolat dojem plnokrevného a osobitého díla, které se řadí mezi tu vzácnou hrstku filmů, jež při následném rozebírání baví ještě víc, než při samotném sledování. Že máte také raději ambice s pár přešlapy, než sázku na jistotu bez špetky originality? Právě se vám potvrdil program na čtvrteční večer...

 

Looper dorazí do českých kin za tři dny a jestli to se sci-fi žánrem myslíte vážně, neměli byste u toho chybět.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (11)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace