Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 5: Nejlepší filmy o prohibici


ikona
KarelR
tématop 10top 5top10
Dohánějí vás nepříjemné následky abstinence? Nejste první! 

Tak je to tady. Čekal to málokdo, ale česká vláda se opravdu rozhodla čelit distribuci nebezpečného nelegálního alkoholu tím, že zavede prohibici – nejslavnější způsob, jak povzbudit distribuci nelegálního alkoholu.

O důsledcích tohohle kroku si od včerejška šeptá půl českého internetu. Protože když si člověk nemůže zajít na panáka, co má sakra dělat? My se k téhle debatě přidávat nehodláme. Mnohem raději zavzpomínáme na pětici prohibičních filmů, které už brzy začnou brázdit stránky módních časopisů.

 

Bouřlivá dvacátá léta (1939)

Už šest let po ukončení prohibice se ji Hollywood rozhodl důkladně zmapovat. Ne že by do té doby nevznikla spousta filmů, ve kterých se plnily rakve mrtvolami proto, že někdo neplnil rakve mrtvolami. Až Bouřlivá dvacátá léta ale byla komplexním ohlédnutím za érou, která mnoha gaunerům přinesla bohatství stejně rychle, jako jim ho zase odebrala. Tuhle klasiku byste měli určitě vidět. A nejen proto, že jde o možná nejříznější podívanou s ďábelským neřádem Jamesem Cagneym.

 

Millerova křižovatka (1990) (V.I.M. zde)

O prohibici se natočila spousta tradičních gangsterek. A pak také Millerova křižovatka. Jeden z nejlepších filmů bratří Coenů mapuje střet dvou gangsterských frakcí, mezi kterými lítá drsný gambler Tom Reagan (Gabriel Byrne). Má radši poslouchat naštvaného šéfa, nebo podlehnout svůdné Verně? Tohle životně důležité dilema se v Millerově křižovatce řeší za pomoci krásné výpravy, parádních dialogů a hned několika ikonických scén, ve kterých nechybí nezaměnitelná coenovská poetika ani obvyklí podezřelí (Buscemi, Polito, Turrturo). Kdo by odolal?

 

Neúplatní (1987) (V.I.M. zde)

Pravděpodobně první film, který se vám včera večer vybavil. De Palmova uberklasika plná krve, hlášek Seana Conneryho a scén, které zůstanou navždy vytesány do holywoodského mramoru (most, byt, schody), je dodnes prohibičním filmem numero uno. Příběh tří poldů a jednoho uťápnutého ouřady, kteří si to rozdali na férovku s Al Caponem, je prvotřídní filmařinou a přehlídkou skvělých hereckých výkonů. A De Niro vás tu osobně naučí hrát baseball. No neberte to!

 

Někdo to rád horké (1959) (V.I.M. zde)

"Přineste mi účet, kdyby byla šťára." "Kdo by dělal šťáru na pohřbu?" "Každej nemá úctu k mrtvejm." Vzorové dialogy budoucích dnů, kdy si budeme na smutečních událostech objednávat skotskou kávu, se v kinech poprvé objevily před víc než padesáti lety. Předtím, než pojem gangsterská komedie redefinoval Guy Ritchie, ho Billy Wilder stvořil komediální peckou Někdo to rád horké. Stačili mu k tomu dva muzikanti, kteří prchají na Floridu v přestrojení za muzikantky. A pochopitelně dekolt a ukulele Marilyn Monroe, do nichž se zbláznil nejeden filmový fanda. Jestli si svůj abstinenční večer hodláte zpříjemnit v rodinném kruhu, kde by těžko prošly hektolitry krve, tohle by měla být vaše první a jediná volba.

 

Tenkrát v Americe (1984) (V.I.M. zde)

To nejlepší nakonec... i když je tahle topka řazená podle abecedy. 229 minut dlouhý opus Sergia Leoneho má krapet bolestivou historii, jelikož Amíci napoprvé moc nepochopili jeho zpřeházenou strukturu. Pro kinopremiéru ho tudíž sestříhali do chronologické podoby, v níž navíc chyběla hodina a půl materiálu. Evropský release a zrod DVD formátu ho ale naštěstí dokázaly spasit. Pročež si příběh čtyř dětských kamarádů, ze kterých prohibice udělá bohaté gangstery (mj. De Niro a Woods v životní formě), dnes můžete bez problému užít v jeho skoro původní podobě (ještě původnější  - 245 minut dlouhá - se poprvé promítala letos v Cannes). Proč byste měli Tenkrát v Americe stoprocentně vidět? Protože já i Cival ručíme za to, že to je jeden z nejlepších filmů všech dob!

 

Tím seznam dobrých filmů z doby prohibice samozřejmě nekončí. Můžete si také pustit původní Zjizvenou tvář, Road to Perdition, Kmotra 2, Masakr na svatého Valentýna, Výstřely na Broadwayi, Veřejné nepřátele, Legendu o vášni nebo třeba podceňovaný akčňák Poslední zůstává s Brucem Willisem.

 

Anebo můžete udělat něco ještě snadnějšího: Začít sledovat Scorseseho Boardwalk Empire, jehož třetí sezónu HBO vytasí už v pondělí, a ve čtvrtek si pak zajít do kina na Zemi bez zákona, kde pálí kořalku Shia s Tomem Hardym. Náhoda? Možná. Nebo to někdo zatraceně přehnal s PRkem!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace