Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů Jiřího Pavlovského


ikona
Cival
7 filmů
Proč si comicsový guru váží Johna Woo a jaké černobílé filmy ho dostávají? 

Pro druhý díl naší nové rubriky o srdcovkách zajímavých osobností jsme pozvali muže, kterého nejspíš neznáte z titulních stránek novin ani z TOP Star magazínu. Ale přesto se do vašeho života zapsal výrazně víc než Iveta Bartošová s Pepou Krytinářem dohromady. Tedy snad. Jiří Pavlovský je nejen ultravtipný filmový publicista a glosátor kulturního dění na Twitteru, ale i seriálový scenárista a hlavně comicsový guru, který skrze časopis CREW a stejnojmenné nakladatelství importoval do Česka kvanta comicsových klenotů. Před jeho přísným okem se zaleskly přebaly klasických Batmanů a Spider-Manů, ale i řada novátorských a extravagantních titulů. Poděkujme mu a dejme mu prostor k odtajnění filmových lásek:

 

"Miluju žebříčky. Je to zřejmě nějaká vyloženě mužská vlastnost, která člověka nutí všechno řadit, katalogizovat, a pak to nechat proti sobě závodit. A u filmových žebříčků si navíc člověk utříbí názor. A to jak když je dělá sám (to si utříbí názory na svou filmovou sbírku a na svůj vkus), tak když je dělá někdo jiný (to si utříbí názor, že ten někdo jiný je idiot).

Takže, tady je můj žebříček. Kdybych měl vybrat nejlepší filmy a nikoliv moje nejoblíbenější, tak bude ten žebříček možná trochu jiný... ale, jak věděli autorky romantické literatury, srdci se nedá poručit... leda pomocí elektrických výbojů či bušení do hrudníku za asistence výkřiků "Neumírej! Ty nesmíš umřít!" ...ale to už jsem trochu odbočil. Tady je ten žebříček. Řazený abecedně.

1. Blues Brothers (1980, r. John Landis)

Blues Brothers byli úžasní už při vystoupeních v Saturday Night Live, od zpěvu, přes taneční kreace až po styl Jakea a Elwooda Bluesových. A film to jen dovedl do dokonalosti. Je to film, u kterého se povedla téměř alchymistická proměna celkem obyčejných prvků v kámen mudrců. Není divu, že se to podruhé už nepodařilo zopakovat. Takovéhle experimenty vyjdou jen jednou za život.

 

2. Hard Boiled (1992, r. John Woo)

Nebo Killer? Asi Hard Boiled, je tam víc mrtvých. John Woo, tvůrce krvavého baletu, ve své vrcholné formě. A s trochou tragiky, kterou mu v Americe nepovolili, tudíž mu tam jeho akční opery nikdy moc dobře nefungovaly. Neuvěřitelné přestřelky, masakr v nemocnici... a samozřejmě, úžasný Chow Yun-Fat.

3. Kachní polévka (1933, r. Leo McCarey)

Bratři Marxové ve své nejbrilantnější komedii. Žádné romantické dvojice, které by brzdily děj, nic, co by vnášelo do téhle válečné grotesky cokoliv pozitivního a morálního - čistě ryzí a zběsilá anarchie bez ohledu na kohokoliv. Humor, ze kterého vychází skoro všechno. Od Woodyho Allena až po Zuckerovské parodie.

4. Krotitelé duchů (1984, Ivan Reitman)

Už jen těžko dokážu rozlišit dětskou nostalgii od skutečných kvalit filmu... ale abych byl upřímný, ani se o to nesnažím. A hlavně, na rozdíl od dalších filmů, u kterých mě dokázaly rozvibrovat už jen úvodní tóny, si Krotitelé duchů nezkazili pověst novými pokračováními. Tak jen v tom vydržet. (Mimochodem, Dan Aykroyd je koukám jediný herec, kterého mám v žebříčku hned dvakrát!)

5. Monty Pythonův Život Briana (1979, r. Terry Jones)

Ano, v Smyslu života jsou brutálnější a někdy i lepší vtipy, ale Život Briana jsou dokonale vyvážení Monty Pythoni... má to dokonce i příběh, což se u nich moc nevidí. Je to jeden z těch filmů, které se vám vybavují, když narazíte na organizované skupiny lidí, pod záštitou jakékoliv ideologie. Protože takhle to prostě funguje.

6. Poslední skaut (1991, r, Tony Scott)

Je snad nutné tohle nějak obhajovat? Geniální scenárista Shane Black, geniální režisér Tony Scott (narozdíl od svého bratra nenatočil svůj poslední dobrý film v osmdesátých letech) a ještě plný elánu Bruce Willis - dokonalé trio. Hlášky, akce a věta, kterou mám (já a spousta dalších lidí), jako své motto: "Nikdo tě nemá rád. Všichni tě nenáviděj. Posereš to... Usměj se, čuráku."

7. Princezna nevěsta (1987, r. Rob Reiner)

Podivně kýčovitý název, dokonalý film. Jeden z těch perfektních snímků, kde je co věta to perla hodná tesání do kamene, herci září... a nevadí ani ty televizní kulisy. Zvládnutý patos se tu paktuje s ironií a nadhledem, pohádkové postavy prožívají nepohádkové zvraty a celé je to opravdu lahůdka, na kterou se můžu dívat pořád znova a pokaždé mě to vezme.

Co? To už je konec? Moment, kde mám místo na Rocky Horror Picture Show, Kmotra, Čtyři vraždy stačí, drahoušku, Happy End, Indiana Jonese, Hvězdné války, Clue, Akiru, Braindead, Smrtonosnou past, Flákače, Raz, dva, tři, Pane, vy jste vdova?, Divokou bandu, Evil Dead, 1941, Vetřelce, Návrat do budoucnosti, Blade Runnera, Smrtonostnou zbraň, Labyrint, Millerovu křižovatku, Oldboye, Ace Venturu, většinu filmů s Jackie Chanem... a... a... sakra."

Tak co na tenhle výběr říkáte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace