Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 věcí, které jste chtěli vědět o Wachowských


ikona
KarelR
cloud atlastémawachowski bros.
Kudy vedla jejich cesta k Atlasu mraků? 

Sourozence Wachowské snad netřeba představovat. Přes pár lety ještě bratři dali světu Matrix, za což budou velebeni minimálně do chvíle, než náš svět ovládnou roboti. Jejich dávná smlouva s Warnery je ale vyvazuje ze styku s tiskem, takže je docela potíž zjistit něco o jejich životech nebo osobním zákulisí jejich filmů.

A tady přichází do hry jejich nový profil z The New Yorkeru (časopisu, ne obchodu s oblečením!), ve kterém se vyzpovídali z daleko víc věcí, než kdy předtím. Jak to bylo s Larryho změnou pohlaví? Čím se Wachowští živili před prací v Hollywoodu? A v jakých bolestech vznikal Cloud Atlas aka Atlas mraků? Pojďme si ta nejzajímavější zjištění rozebrat v 10 bodech ve zbrusu novém MZ layoutu.

Atlas mraků se začal natáčet v září 2011 v Německu a Wachowští ho Tykwer ho měli rozdělený napůl (každý tři éry). Mezi placy pak mimo Hankse kolovali třeba Susan Sarandon, Halle Berry, Jim Broadbant, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant nebo korejská hvězda Bae Doona. Všichni ve vícero podobách, maskách, účesech...

U Wachowských na place panovala začala tradiční režisérská souhra, kdy Lana a Andy podrobně instruují herce, kameramana a zbytek štábu. Aby se vzápětí posadili a bez jediného slůvka porady dali povel k akci. Systém „dvě těla, jeden mozek“, během kterého každý ze sourozenců přesně ví, co ten druhý právě vysvětluje na druhé straně místnosti, jejich spolupracovníci znají už dlouho. Jeho kořeny sahají až do let, kdy Wachowští hráli Dungeons & Dragons, což je podle nich to samé jako filmařina – cílem je přesvědčit skupinu lidí (štáb) o společné vizi jednoho příběhu.

Snad to tedy zafunguje i u 164 minut dlouhé eRkové sci-fi, po jejímž promítání prý studioví hlavouni odměnili Wachowské potleskem. Nic tak vážného to prý neznamená, protože cílovka filmu leží úplně jinde. Zatím to ale můžeme brát jako malé znamení, že se parádní pětiminutový trailer třeba promění v neméně kvalitní celovečerní podívanou.

Atlas mraků vstoupí do českých kin 22. listopadu, téměř měsíc po americké premiéře. Čekejte proto mnoho předčasných soudů, které snad jako obvykle nevyústí v totální zavrhnutí/velebení filmu před tím, než ho u nás uvidíme.

P. S. Pokud vládnete angličtinou, určitě si přečtěte výrazně obsáhlejší původní článek!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (38)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace