Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

7 filmů Vladimira 518


ikona
Mr. Hlad
7 filmů
Startujeme novou rubriku, v níž se dozvíte, na co nejčastěji koukají známé osobnosti nejen ze světa filmu. A první na řadě je král českýho rapu. 

Nejspíš moc dobře víte, jaké filmy mají rádi členové redakce MovieZone. Z recenzí a článků si člověk udělá celkem snadno pořádek v tom, kdo vyhledává akční béčka, kdo má rád velkolepé sci-fi příběhy a kdo si občas zajde na něco umělecky náročnějšího.

V nové rubrice 7 filmů jsme se ale rozhodli dát prostor uznávaným či jinak zajímavým osobnostem veřejného a kulturního života, aby se podělily o své oblíbené kousky. Chcete vědět, které filmy formovaly Miloše Formana? Na čem si nejvíc ujíždí Aťka Janoušková s Jiřinou Bohdalovou? A jaké nejohranější DVD má doma Miloš Zeman? I na tyhle otázky možná časem odpoví tahle nová pravidelná rubrika, která by vám měla nejen prozradit něco o zpovídaných, ale i inspirovat konkrétními tituly.

A jako první přišel na řadu Vladimir 518. Muzikant, hiphopová legenda, ilustrátor, autor comicsů, spisovatel a člověk s vybraným filmovým vkusem. Na webu labelu BiggBoss se o tom můžete přesvědčit, protože krom hudebních novinek se tu Vladimír 518 věnuje i filmům.

„Vybrat sedm nejoblíbenějších filmů je pro mě nadlidskej úkol, desítky stejně milovanejch filmů se do tohoto TOP 7 nevejdou a přijde mi to vůči nim jako nemístná nespravedlnost. Čili zde je seznam některých filmů, který celoživotně zbožňuju a jsem schopen se na ně dívat stále dokola. To, že se mi tam nevešel alespoň jeden Kitano, Cronenberg, Lynch, Bergman, Kurosawa nebo Aronofsky, je prostě dáno omezeným počtem míst.

1. 2001: Vesmírná odysea (1968, r. Stanley Kubrick)

Tenhle diamant je skutečně moje číslo jedna. Kdykoli si dám ten rituál a pustím si ho, žasnu nad jeho komplexností, hloubkou, čistotou a sílou. Neskutečnost, neopakovatelná.

2. THX 1138 (1971, r. George Lucas)

Mam rád celýho Lucase, ale THX je důkaz, že je geniální režisér, pouze chtěl víc než hodně. Nestačil by mu úspěch u fajnšmekrů, kritiky a festivalový ceny. Chtěl celou rodinu a celou společnost, což má, ale stálo ho to skutečně hodně. I takový bahno, jehož definicí a pomníkem je Jar Jar Binks. THX je důkazem, že je George génius.

3. Blade Runner (1982, r. Ridley Scott)

Ikona a to po všech stránkách. Syd Mead - skvělej production design, Vangelis - jeden z nejlepších soundtracků všech dob, Ridley Scott a a Harrison Ford ve svý vrcholný formě, to vše na motivy a v atmosféře P.K. Dicka. A tak dál. Božský kombinace.

4. Princezna Mononoke (1997, r. Hayao Miyazaki)

Fetuju celý studio Ghibli. Oni mi otevřeli cestu k anime, která díky bohu jen tak neskončí, protože Japonsko chrlí tuny kvalitní kultutry, a to i filmový. Princezna Mononoke je film dětskej i kosmickej, dojemnej i nebezpečnej, kýčovitej i neskutečně hlubokej. Svým způsobem to nechápu a nemůžu se Miyazakiho filmů nabažit.

5. Solaris (1972, r. Andrej Tarkovskij)

Tvrdost, minimalismus a určitá nekompromisnost. Časoprostorová osa Kurosawa - Tarkovskij - Bergman - Kubrick je pro mě skupinou tvůrců, kteří definovali velkolepou a přitom neuvěřitelně kvalitní kinematografii druhý poloviny 20. století.

6. Baron Prášil (1961, r. Karel Zeman)

Génius, skutečnej nástupce Georgese Mélièse, českej národní poklad. On a jeho filmy jsou důkaz, že všechno jde, když se chce a ví jak. Za každejch podmínek.

7. Sen noci svatojánské (1959, r. Jiří Trnka)

Podobně jako Zeman, dítě hvězd. Trnka z Prahy dokázal ovlivnit celej svět a jeho celoživotní práce je dechberoucí. Když jsem viděl před x lety čerstvě zrestaurovanou verzi Snu noci svatojánské v kině, brečel jsem štěstim.“

Tak co na to říkáte?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (13)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace