Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Rekordní Avengers potopili Bitevní loď i Diktátora


ikona
Cival
avengerstržby
Kolik rekordů už drží Avengers? A jak si vede Diktátor ve srovnání s Boratem? 

Marvelovští Avengers dál válcují světová kina a není nikdo, kdo by je zvládl zbrzdit. Nepovedlo se to ani Bitevní lodi, ambiciózní megaprodukci studia Universal, která se měla stát námořním ekvivalentem Transformerů. Jenže tak úplně to neklaplo, protože film se tolik nestrefil do chutí rodinného publika a celou dobu jen snaživě odvrací hrozbu totálního komerčního krachu.

Popcornová mariňácká verbovačka už světovými kiny projela a měla výrazně zaujmout svým vlasteneckým patosem alespoň v Americe. To se ale nepovedlo a Bitevní loď o prvním americkém víkendu urvala jen 25 milionů dolarů. V nahuštěné konkurenci se sotva prodere přes šedesátimilionovou hranici, a to je pro Universal pořádná šlamastyka. Celosvětově má sice film na kontě 240 milionů dolarů a přes třístovku se vytlačí. Jenže při oficiálním rozpočtu přes 200 milionů je to pořád průšvih – a po Johnu Carterovi druhý kasovní neúspěch v krátkém sledu pro blockbuster s Taylorem Kitschem v hlavní roli. Při jeho obsazování si půlka světa ťukala na čelo, tržby pak tohle hanění bezbarvého hereckého obličeje vyjevily jako oprávněné.

SROVNÁNÍ TRŽEB TRANSFORMERŮ A BITEVNÍ LODI

Avengers tedy bez problémů uhájili první místo, a to s pořádným náskokem. Dalších 55 milionů za třetí víkend v distribuci (propady znovu pod 50%) vytáhlo film už na 457 milionů z Ameriky. Celosvětově se pak marvelovská velkoprodukce tlačí už k 1,2 miliardám dolarů. Záhy Avengers prostě uzmou bronzové příčky dlouhodobých historických tabulek, a to v závěsu za Cameronovými opusy Avatar a Titanic.

Avengers jsou fenomenálně úspěšní. Nemůžeme od nich sice čekat dlouhodobou výdrž, jakou měly třeba výše zmíněné filmy Jamese Camerona, vydělávají ovšem mohutně a rychle, a tak se v tržbách bez problémů přetlačí přes Pottera nebo Pána prstenů. Ostatně stačí zascrollovat dolů na této stránce, specializované na americké tržby, a víc jak třicet prvních příček v různých kasovních tabulkách jasně vypovídá o šíleném zájmu o tuhle superhrdinskou partu.

Proti Marvelákům neměly šanci ani další ambiciózní tituly. Burtonovy Temné stíny si vylámaly upírské zuby na Avengerech už před týdnem – v Americe jde o jasný propadák a tržby ze zbytku světa budou Deppa a spol. potenciálně tahat leda z toho největšího průseru. Stopadesátimilionový rozpočet holt nejde jen tak zahladit.

Pro mě osobně je ale zklamáním i přijetí Diktátora od Sachy Barona Cohena. Američtí kritici tuhle nekorektní taškařici neuvítali s kdovíjakým nadšením, mnohem víc totiž preferují Borata jako film s propracovanějším příběhem, ostřejšími satirickými tóny a osobitějším konceptem. Proto si ve spoustě recenzí můžete přečíst o tom, že je Diktátor vlastně jen neforemným shlukem skvostných i trapných gagů. Filmu ale kdovíjak nepropadli ani diváci, a proto Diktátor trochu zklamává se 17 miliony dolarů za první víkend a s 24 miliony vyválčenými za pět dní ve víc jak třech tisícovkách amerických kin. Nový Borat se zjevně nekoná a Cohenův film bude rád, když v klidu pokryje pětašedesátimilioný rozpočet (kam ty prachy ale tvůrci utopili, proboha?).

DENNÍ TRŽBY COHENOVÝCH KOMEDIÍ

A ještě je tu ansámblová romantika o těhotných slípkách a kojících fotřících Jak porodit a nezbláznit se: Ta se prý vůbec nepovedla, a proto i přes své velmi hvězdné obsazení totálně vyhořela. Adaptace knižního hitu urvala jen deset milionů, což je katastrofa.

Do desítky se vešly ještě snímky Báječný hotel Marigold, megahitové Hunger Games, velmi výdělečná černošská romantika Think Like a Man a Talisman s Piráty.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin třetí díl Mužů v černém, o jehož osud se Hollywood taky hodně bojí. Hodně zvědaví jsme i na výsledky nového hororu od tvůrců Paranormal Activity Černobylské deníky.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace