Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší filmové rady, jak doma schovat prachy


ikona
Mr. Hlad
Pár rad pro následníky Davida Ratha... 

I pokud jste byli pět dní v kómatu, asi jste se doslechli o luxusním milionovém víně, které fasuje na návštěvách středočeský hejtman David Rath. Tahle kauza - a hlavně pak třicet mega, které se našly u jejích aktérů doma - nás inspirovaly k rychlému prosvištění obvyklých i nečekaných filmových míst, kam takový bylík zašít a jak ho skladovat. Třeba vám tohle listování, které jsme s Civalem spáchali, pomůže v těžkých chvílích, až nebudete vědět "kam s nimi".

Větrací šachta

Větrací šachty v průměrném českém 3+1 nejspíš moc často nenajdete, ovšem když už potřebujete někam ulít pár set tisíc nebo nějaký ten míč, víceméně se očekává, že si můžete dovolit bydlení s bazénem, saunou, místností speciálně pro domácí kino a i s větrací šachtou. Její mřížka se dá snadno oddělat, a tak máte peníze vždycky po ruce a můžete začít utrácet ještě dřív, než byste z peněženky vyhrabali platební kartu. Samotné šachty bývají obvykle i celkem velké, takže pokud nejste bordeláři, můžete na tam nacpat slušný obnos. Problém je, že tohle místo je tak nějak na očích a pokud doma nemáte trezor, alespoň průměrně inteligentního člověka by mělo napadnout jít se podívat právě sem (natož když máte za krkem magora jako byl záporák z Tahle země není pro starý). Takže bacha - je pro vás důležitější bezpečnost vašich vydřených peněz, nebo jejich přístupnost? 

Do uměleckého díla

Schovat do vázy, do květináče nebo do televize, to všechno jsou velmi účelná řešení. Zatraceně elegantní je ale i zašití peněz do sochy. Málokoho totiž napadne, že samotný umělecký artefakt má ještě mnohonásobně vyšší hodnotu.Pravdivé lži nebo Křižovatka smrti nás ale naučili, že tohle řešení je hodně efektivní.

Mezi stěny

Není nic jednoduššího než nacpat peníze mezi dvě stěny. Ověřeno ze Street Kings nebo Trespass. Člověka to moc nestojí, protože truhláře nebo zedníka nebude za patřičný poplatek moc zajímat, co že je to za pytel, který má nacpat mezi zdi a navíc vždycky snadno zjistíte, jestli vám někdo na vaše pochopitelně zcela poctivě vydělané peníze nesahal. Stopy po krumpáči se totiž nedají zakrýt tak snadno, jak byste čekali. Samozřejmě má tohle skladování i svoje rizika a třeba v případě požáru budete jen těžko vysvětlovat hasičům, že je potřeba rozmlátit ještě stěnu na záchodě, protože jste si tam něco zapomněli. 

V seriálu Arrested Development navíc spojili s dvojitými stěnami nenápadný stánek, takže peníze byly ukryté naprosto dokonale. Dejte si však pozor na jednu věc - když budete někomu chtít jasně naznačit, že ve stánku jsou ukryté bankovky, neříkejte frázi "v tom stánku jsou prachy". Člověk by si to totiž mohl vyložit tak, že se zákazníci utlučou po vašich sojových burgrech s domácí tatarkou podle rodinného recepty šílené tety Otylky. A možná vás okolnosti donutí k tomu, abyste zkusili oblbnout pojišťovnu, stánek zapálit a nechat prachy shořet. Takže pozor na to.

Do pytle

Česká klasika a po čertech jednoduché a účelné řešení. Stačí pevný pytel a je klid. Při pohledu na tuhle klasiku každopádně škoda, že to trestání hříchů je opravdu jen pohádkové...

Falešná podlaha a strop

Tady je to podobné. Když si najmete nějakého šikovného řemeslníka, tak nejenom  že můžete v pohodě schovat nějaké to mega u sebe doma, ale třeba vám díky tomu ještě pěkně prokoukne byt. Pochopitelně je velký rozdíl, jestli máte prachy schované pod dřevěnou podlahou jako v Mělkém hrobu, která se v případě návalu adrenalinu (třeba když k vám na sváču zajede policejní komando) dá rozervat i holýma rukama, nebo poctivý mramor, s nímž bez sbíječky nehnete. Každopádně bacha na to, aby vám doma neprdla voda. Vytopení sousedi pod vámi by totiž mohli být tím nejmenším problémem. Dvojitý strop ve stylu oddychovky Oko bere je možná přístupnější a pohodlnější, ale na druhou stranu by se mohli lidé ptát, proč máte sakra v kuchyni štafle. 

Na těle

Kdo by nechtěl mít prachy furt po ruce a totálně pod kontrolou, he? Metoda vhodná hlavně pro transportní účely se osvědčila ve spoustě bijáků, nedávno například v Kontrabandu, hodně zvrhle pak i v komedii Holky v balíku. Zkuste ji taky a klidně natrvalo, koneckonců v české politice se tahle metoda uchytila a kdekdo ji používá stabilně během každého dne, což je pak nutné vydávat za různé stupně obezity. Hlavně... až prachy odlepíte z těla, nikdy jejich nabytí neslavte tak směšně jako Queen Latifah!

V trezoru

Nejjednodušší řešení. Jenže zrovna filmy k téhle uschovávací klasice moc nevzývají, protože s trezory je to na plátně jako s puškami (znáte tu divadelní poučku, že jakmile je zbraň na pódiu, musí se z ní vystřelit) - když se trezor objeví a někdo střeží jeho tajemství, musí ho v rámci katarze někdo otevřít. Doba navíc hrozně rychle pokročila kupředu a po pětce Rychle a zběsile už víme, že ani jakkoliv mohutný trezor v jakkoliv pevné zdi situaci nespasí.

Do auta

Mít peníze doma je celkem fajn, ale praktické to zrovna není. Pokud jste často na cestách, neradi se spoléháte na kreditní karty a preferujete hotovost, není nic jednoduššího, než si schovat nějaký ten litr do auta. Krom toho se toho celkem hodí i v případě, že musíte narychlo odjet domů a tak nějak nepočítáte s tím, že se někdy v budoucnu nebo vůbec vrátíte. Samozřejmě kufr plný peněz by byl celkem nápadný (v kriminálkách je máloco tak otřepaného), takže i tady je potřeba nebát se trochy té fyzické práce, vzít do ruky šroubovák a autogen, rozmontovat karosérii a všechny ti tisícovky (menší peníze snad ani nemá smysl někam schovávat) hezky naskládat do úhledných balíčků a potom vložit do karosérie. Pokud vám po krku nepůjde magor jako Gene Hackman z Francouzské spojky, máte víceméně jistotu, že na to nikdo nepřijde. A je to větší sichr než krabice od bot.

Pod zem na zahradu

Starej dobrej Harpagon si schovával peníze v hrnci na zahradě, mnohem stylovější je ale rakev. V té jsme viděli už spoustu cenností - od zbraní až po živé lidi (vzpomeňte na T3 nebo Pohřben zaživa) - a samozřejmě nejlegendárnější z legendárních spaghetti westernů Hodný, zlý a ošklivý ukázal, že na uskladnění se rakev hodí. Pohřbít, zakopat a až za pár desítek let investovat.

V prasátku

Pod svícnem je největší tma. Čím větší zlodějskej profík, tím menší šance, že by se podíval tam, kam se mezi druhým a osmým rokem věku upírá zrak snad každého děcka - k prasátku. Tuhle kasičku vídáme zatraceně často v českých filmech, protože sociální dramata od Slámy nebo Jiráského jsou zalidněna takovými vypitými exoty, co se nestydí sáhnout i na úspory děcek. Problém je, že při štědrosti eurodotací a schopnostech domácích politiků je využívat by třeba ani tahle pokladnička rozhodně nestačila. Místo prasátka by člověk musel do obýváku postavit kňoura o obsahu alespoň 0,75 metru krychlového.

V trávicím traktu

Nejefektivnější a nejbezpečnější metoda, která se napříkla doktoru Rathovi bude brzy hodit. Nejen z legendárního motýlka nebo z francouzského dramatu Prorok víme, jak moc se v lapáku hodí kapsle, které projdou trávicím traktem a bezpečně se tam usídlí. Před lupiči je člověk v bezpečí - pokud ho nechtějí zrovna rozpárat. Pro české politiky, operující stále s hotovostí je tu však znovu nástraha rozměrová: Sežrat 30 milionů korun znamená sníst zhruba 50 kilo bankovek v kapslích, což by dělalo problém i Budu Spencerovi s Mr. Hladem po týdnu na poušti.

Davide, my ti tu cash propříště klidně sami schováme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace