Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Kam se poděl David Fincher?


ikona
imf
david finchergary oldmanjake gyllenhaalmark ruffalorobert downey jr.
 

Kultovní tvůrci mají občas sklony k tomu, aby někam zmizeli a následně se objevili ve chvíli, kdy se to od nich nejmíň čeká. Od Panic Room z roku 2002 se o Davidu Fincherovi sice hodně mluvilo (především v diskuzních fórech, kdykoliv se objevil nějaký zajímavý projekt, někdo řekl to okřídlené "tohle kdyby režíroval Fincher"), ale on sám neprojevoval nějakou přemíru aktivity. Chvíli byl zapleten do přípravy Cruisova M:I-III, ale po neustálých odkladech si šel raději zaprodukovat Lords of Dogtown. Teď ale znovu přichází jeho čas, protože našel scénář jeho srdci nejbližší.

Jedná se o detektivku nazvanou jednoduše Zodiac, která vychází ze skutečných událostí. Jde v ní o vraha, který v 70. letech terorizoval San Francisco a vysloužil si hlavní roli v několika kriminálkách (francouzský televizní seriál na toto téma běžel i u nás). Fincher se do toho ale opřel po svém a rozhodl se co nejvíc držet reality. Proto natáčí přímo v San Francisku, na místech, kde se odehrály skutečné vraždy. S rozpočtem 80 milionů dolarů a bezbřehou podporou studia si mohl dát trochu na čas a především obsadit film podle svého gusta. V hlavních rolích uvidíme Jakea Gyllenhaala, Roberta Downeyho jr. (oba jsou na jednom z prvních obrázků z natáčení), ale také Garyho Oldmana nebo Marka Ruffala. Film je navíc zajímavý i tím, že se netočí na 35 mm film, ale na speciálně upravený digitální systém Viper, který filmařům velmi urychluje práci. Fincher si ho prý nemůže vynachválit.

Nedoufejte ale v něco ála Sedm, i kdybyste miliónkrát odříkali Zdrávas, Fincher je rebel a snaží se každý svůj film pojmout jinak. Pro Zodiaca bude klíčový onen realistický podtón, nabíhající místy až do dokumentu. Fincher v rozhovoru prohlásil, že to bude v podobném duchu jako Všichni prezidentovi muži. Scénář vychází z knihy Roberta Graysmithe, která u nás podle všeho nevyšla, na Amazonu ji však můžete sehnat bez problémů. Do podzimu 2006, kdy by měl mít film svou premiéru, máte na čtení času víc než dost.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace