Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První dojmy: Avengers


ikona
Mr. Hlad
avengersmarvelprvní dojmy
Nejambicióznější comicsová týmovka nezklamala 

Comicsovka Avengers měla projekci před pár hodinami a normálně byste tu touhle dobou mohli najít recenzi. My jsme se však rozhodli počkat a regulérní zhodnocení a doporučení, jestli jít nebo nejít, můžete očekávat příští čtvrtek, až si i my budeme moci zajít do IMAXu a vychutnat si film v angličtině. Každopádně pokud se těšíte, můžete být klidní. Recenze, ačkoliv ji nebudu psát já, bude podle všeho pozitivní. Avengers se totiž povedli právě tak, jak jsme doufali.

Když nebudu počítat svou lásku k braku, díky které se u mě Captain America vyhoupl k hodně vysokému hodnocení, je tahle comicsová slezina zdaleka nejlepší Marvelovkou. Joss Whedon se projevil jako vynikající volba na místo režiséra a bez problémů ukočíroval snad desítku opravdu důležitých postav, aniž by nějak zvlášť cpal dopředu toho či onoho a nováčky ošidil. Každý hrdina, jak veterán Iron Man, tak i víceméně neokoukaný Hawkeye, vyfasoval dostatek prostoru na to, aby se předvedl a to nejenom v akčních scénách. Film výtečně prodává Capovu naivitu, Starkův cynismus i Thorovo božství, které může vypadat do značné míry jako čistokrevné hovadství. Whedon zvládá s přehledem režírovat i dialogy a třeba velká hádka všech superhrdinů v sobě má díky kamerovým obletům víc energie než akční scény v průměrném béčku.

Ale vás asi zajímá spíš ta akce, že jo? V tomhle směru je to vyloženě paráda, a pokud by bylo nutné popsat Avengers jedním slovem, nejspíš by to použil slovo "velkolepé". Zatímco uchcaná dvojka Iron Mana nabídla ubrečeného Tonyho Starka a nějaké tři bitky s namakaným somrákem Rourkem, tady se to řeže dobrou polovinu stopáže. Nemusíte se však bát, že by se z toho stala rutina. Dojde na efektní souboje polobohů, při nichž lehne popelem celý les, čistě fyzickou destrukci v podání Hulka (kdo si tohohle zeleného sympaťáka na konci filmu nezamiluje, není člověk) i na bitky ve stylu Jasona Bourna. Všechno je přehledné, všeho je akorát a když už se zdá, že by člověka mohlo přestat bavit sledovat, jak okolo Iron Mana vybuchují letadla, přesune se režisér k jinému hrdinovi a jinému stylu. Od půlky to šlape prakticky neustále a když už tam musí být nějaká pauza, tak je alespoň vtipná nebo žánrově dokonale odůvodněná. Whedon moc dobře věděl, pro jaké publikum točí a co to publikum chce vidět.

Pár chybiček by se ale možná našlo. Čas od času se objeví nějaký trošku horší trik (horší v tom smyslu, že není úplně dokonalý), 3D by tu opět být nemuselo, ale párkrát příjemně překvapí, a hardcore fandové budou nejspíš opět remcat u dabingu, i když je v rámci možností docela fajn. Jediný výraznější problém je samotný vizuál a barvy, které jsou laděné hodně jako v Iron Manovi a jsou možná až zbytečně „normální“. Chápu, že u Marvelu na filmaře dohlíží a snaží se, aby jejich díla vypadala víceméně podobně, ale přeci jenom by to už možná chtělo přijít s něčím trošku divočejším nebo originálnějším. Vedle spektakulární akce ten skoro až civilní vizuál občas docela i ruší.

Ale jinak – jo, je to pecka. Jelikož tohle není recenze, číselné hodnocení nebude, avšak pokud na něm trváte, vězte, že osobně jsem na hodně silné osmičce a nedivil bych se, že až to uvidím v IMAXu a uslyším v originále, půjdu ještě výš.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace