Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

MZ Skalpel: Total Recall bez Arnolda


ikona
KarelR
mz skalpeltématotal recall
Remake sci-fi klasiky nás trailerem docela nabudil. Co ale skrývá pod povrchem? 

Přiznejme si to rovnou. Total Recall je nestárnoucí sci-fi klasika a to poslední, co potřebuje, je remake. I dnes je Arnieho běhání v marťanských kulisách zatraceně napínavé, chytré a především správně drsné, a většina současných sci-fi hledí na Verhoevenovo dílo z hodně velké dálky. Jenže pokrok člověk nezastaví. A když do nového věku vstupují i Vetřelec nebo Blade Runner (ano, ještě pořád se chystá dvojka), proč by to nemohla zkusit snová odysea z Marsu?

Pochopitelně s pár změnami, které si probereme na následujících řádcích. Nový Total Recall tvůrci označují spíš jako další film inspirovaný Dickovou povídkou We Can Remember It For You Wholesale, než aby vytahovali slovo remake. Pravda je to tak napůl. Ale to bych předbíhal, že...

PODÍVEJTE SE NA TEASER TOTAL RECALL

Nejdřív je třeba seznámit se s hlavním hrdinou, Douglasem Quaidem (v povídce Quailem). V roce 1990 měl ocelové svaly a rakouský přízvuk Arnolda Schwarzeneggera. Nová generace vyfasuje obratnějšího Colina Farrella, který svůj irský akcent zase jednou transformuje do amerického.

Jak zjišťujeme hned ve druhém záběru, Quaid si nežije vůbec špatně. Stejně jako režisér filmu Len Wiseman se ráno probouzí vedle půvabné Kate Beckinsale, tady nesoucí jméno Lori. Quaidova manželka je na začátku příběhu milujícím domácím mazlíčkem a ani tentokrát tomu nebude jinak. A ačkoliv fandové originálu hlasitě křičí, že Kate prostě není tak hot jako Sharon Stone, nezbývá jim, než se přes to přenést. Wisemanovic rodinka nemůže na penězích z Underworldů vyžít věčně.

Quaid si mimo výhod spojených s lepou brunetkou užívá i futuristického světa, který pochopitelně bude daleko trikově nabušenější než v originálu. Tehdy vám stačilo natřít metro v Novém Mexiku šedivou barvou, přidat pár obrazovek a všichni vám sežrali, že jim ukazujete rok 2084. Dnes je to krapet komplikovanější a studio proto neponechává nic náhodě.

Ani všechny vymoženosti budoucnosti ale nezajistí, že vám v životě nebude něco chybět. Quaid má sice moc pěknou ženu, jeho práce ale není nic moc (v originálu se Arnold oháněl sbíječkou na stavbě, tady zatím nevíme, kde přesně bude Quaid dělničit). Svěří se proto svému nejlepšímu kamarádovi Harrymu (Bokeem Woodbine), že přemýšlí o návštěvě Rekallu - firmy, která vám implantuje vzpomínky na vysněnou dovolenou.

Quaida totiž trápí sny o tom, že byl tajný agent, kterého potkal docela krutý osud. A protože noční můry člověk jen tak nezažene, i přes varování se do čínského borde.. ehm, Rekallu vydává.

Skrze sličnou sekretářku se tu dostavá k panu McClaneovi, s nímž si dojedná splnění svého snu - bude z něj tajný agent na nebezpečné misi.

Proces vzpomínkové implantace se ale ukáže být problémovým ve chvíli, kdy technici zjistí, že zkrátka nemají kam implantovat. Quaidova paměťová centra už jsou totiž přeplněná ukrytými vzpomínkami na to, že opravdu byl tajným agentem.

A to je průšvih, který musí McClane (bělovlasý John Cho se moc nezdrží) vyřešit dřív, než...

... se o téhle nešťastné události dozvědí lidé, kteří se ony vzpomínky snažili potlačit. A pošlou účinná protiopatření, aby nastalou situaci rychle eliminovala.

Zhruba v těchhle místech Total Recall opouští krátkou Dickovu povídku, která nabídla akorát menší akční scénu a hodně zajímavé, avšak dost nefilmové zakončení. A mění se v akční nářez, jenž bude tentokrát vypadat nadmíru dynamicky.

Zatímco v prvním filmu Quaid opustil laboratoř a stal se mašinou na zabíjení až o něco později, rychlejší doba si žádá rychlejší scenáristické kličky. A tak náš hrdina zlikviduje celou policejní jednotku rovnou na místě.

Tahle libově vypadající akční scéna mimochodem neobsahuje žádné CGI. Jsou to akorát kamery "létající" rychlostí 15 kilometrů za hodinu, před kterými musel Farrell přehrát scénu dvaadvacetkrát. Jestli chtěl Wiseman už v první upoutávce něčím oslnit, bezpochyby se mu to podařilo.

Z Rekallu se Quaid vydává domů, aby dal své milované vědět, co se stalo. Někdo už ho ale předběhl a Lori odhaluje svoji pravou identitu - je tajnou agentkou, která má Quaida víceméně hlídat předtím, aby nešel do Rekallu. Pech.

Teď když Quaid ví, že není jen průměrný človíček s hezkou tvářičkou, je z něj hodně nebezpečná osoba. Jeho hlava totiž skrývá nejedno tajemství, o kterém by se svět neměl dozvědět. A tak je třeba jej neutralizovat. O což se pokusí samotná Lori, jíž musí Quaid ručně vysvělit, na co všechno už si stihnul vzpomenout.

Od manželské potyčky se film potom rozjede do klasického úniku před zlými chlápky (tady s příměsí hledání vlastní identity), který se od svého staršího bratříčka bude lišit hned v několika zásadních věcech. Tak předně, jak už vám asi došlo, žádný Mars se nekoná. Nový Total Recall je zasazen do konfliktu dvou velmocí - Euroameriky (USA + Evropa) a Nové Šanghaje (Čína + jihovýchodní Asie). Co přesně se skrývá v Quaidově hlavě proto netušíme. Na útěku mu ale budou pomáhat ti samí lidé.

I když se tvůrci snaží minimalizovat podobnosti s originálem, těžko ukecají fakt, že si z něj vypůjčili většinu postav. Chybět sice budou Richter (tehdy výborný Michael Ironside) a jeho blonďatý kámoš. Quaid ale rychle narazí na prostitutku Melinu (Rachel Ticotin nahrazuje Jessica Biel), která ve volném čase spolupracuje s odbojem, jenž není zrovna spokojený se současnou vládou.

Tahle dvojka pak utíká před policií v létajícím autě (Wiseman zdraví Pátý element) a snaží se Quaidovy vzpomínky dostat k vůdci odboje Kuatovi, aby z nich mohl vyextrahovat ty nejdůležitější.

Kuata hraje Bill Nighy a jeho rychlé problesknutí v traileru potvrzuje i druhé velké podezření. Spolu s Marsem zmizí také mutanti, což znamená především jednu nemilou věc: Ačkoliv Wiseman slibuje, že to nějak zachrání, budeme muset oželet legendární tři ňadra!

A vůbec všechna ostatní ňadra, protože se Wiseman opět upsal eRkovými proprietami proslulé značce, která si oblékne PG-13 kabátek. U Smrtonosné pasti nám to částečně vynahradil necenzurovaný sestřih na DVD. Tady se zatím s ničím takovým nepočítá, takže nezbývá než upírat zrak ke všem věcem, kterými nám to Wiseman hodlá vynahradit. Najdeme mezi nimi lovecké hi-tech vychytávky...

... opáčko rvačky Quaidových postelových přítelkyň, v níž se prý nepoužívaly dablérky...

... opulentní trikové scény, snažící se obhájit dvousetmilionový rozpočet...

... přestřelku ve stavu beztíže...

... (bohužel) fikanější převleky...

... a především výbuchy na pozadí... pozadí Kate Beckinsale. Ano, tyhle partie letos prodávají už druhý akčňák!

To vše by nás potom mělo dovést až k hlavnímu hajzlovi, Vilosu Cohaagenovi (zlé pohledy Ronnyho Coxe bude duplikovat Bryan Cranston). Ředitel Marsu se tu kvůli přesunu děje změní v prezidenta Euroameriky. Jeho jediná věta v teaseru ("Nemáš zrovna nejspolehlivější paměť, co?") ale jasně předznamenává, že by mu to nemělo nijak ubrat na proradnosti.

Jak moc budou Cohaagenovy plány kopírovat ty z originálu zatím Wiseman přísně tají. Při pohledu na scenáristické osazenstvo filmu se ale přihlašují největší důvody k tomu, proč by nový Total Recall nemusel dosahovat kvalit originálu. Zatímco se totiž Arnoldovo dítko pucovalo pětadvacetkrát a přispěl do něj třeba David Cronenberg (předtím než projekt opustil, přidal mutanty), autoři nové verze moc nadějí nevzbuzují.

Za psací stroj si totiž nejdříve sedl Kurt Wimmer, který po Equilibriu stvořil takové pitomosti jako Ultraviolet nebo Ctihodný občan. Posléze se na jeho práci podílel Mark Bomback (Smrtonosná past 4, ale také Útěk na horu čarodějnic či Godsent) a ve finále všechno dolazoval James Vanderbilt. Tomu sice můžeme děkovat za Fincherova Zodiaca a Vítejte v džungli. Předloňská comicsovka Parchanti a především Zelené peklo s Johnem Travoltou ale jeho pověst tlačí notně dolů.

Musíme proto doufat, že si pánové tentokrát vybrali lepší chvilku. A že Wiseman jejich materiálu dodá co nejvíc kinetiky a stylu, abychom si jen dvě hodiny neklepali na čelo s tím, že si tohle a tamto pamatujeme ve stokrát lepším provedení. Podle teaseru film není na úplně nejhorší cestě. Minimálně do plnohodnotného traileru ale bude panovat menší opatrnost, protože vzít něco dobrého, přežvýkat to a prodat to znovu, je jednou z nejoblíbeněkších hollywoodských činnosti. Když je ale to dobré ještě v živé paměti a občas se k tomu přiblížíte takhle blízko, může být celkem problém prodat novou verzi se ctí.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace