Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10: Superhrdinové od Marvelu ve filmech


ikona
KarelR
avengersmarveltématop 10
Které comicsové postavy se dočkaly nejlepšího filmového ztvárnění? 

Avengers vtrhnou do kin už za dva měsíce a předvedou nám comicsový sraz, jaký dosud nemá obdoby. V jednom filmu se dá dohromady hned sedm superhrdinů (ano, počítáme i Nicka Furyho), jejichž cesty se protnou po neskutečných pěti celovečerácích.

Filmová historie Marvelu je ale mnohem bohatší, a přímo tak vybízí k trochu bližšímu prozkoumání. Uvidíme, jak moc si ji v následujících týdnech budeme připomínat. Dnes se každopádně podíváme na desítku marveláských filmových postav, které svým comicsovým předlohám rozhodně nedělají ostudu. Naopak, ze zdrojového materiálu čerpají to nejlepší, a s pomocí dobře vybraného herce oslňují i na druhý nebo třetí pokus. A o koho tedy jde?

10. Human Torch

Nesmějte se, raději vzpomínejte. Dvě Fantastické čtyřky určitě nepatří k tomu lepšímu, co nám marvelácká knihovna nabízí. Ať už ale byla filmová verze slavného týmu sebehorší, pokaždé měla jeden trumf v rukávu – Chrise Evanse. Tahle mladá naděje udělala z Human Torche neodolatelného hláškujícího hejska, jehož plamenné alter ego strkalo do kapsy i svlékající se Jessicu Albu. A to už je co říct!

9. Profesor X

Zahrát tuhle postavu pořádně musel být sakra velký kumšt. Když se to vezme kolem a kolem, Profesor X je napůl mnich a napůl ukecaný stařík, jehož cool faktor se nachází kdesi pod bodem mrazu. Patrick Stewart ho ale proměnil v neochvějnou mentorskou figuru, před kterou se klaní půl mutantního univerza. A ta druhá půlka to nedělá jen proto, že ho prostě ještě nepotkala. Když pak tohohle neobvyklého comicsového hrdinu skvěle vystihnul i James McAvoy, nebylo o čem. Bez Charlese Xaviera se topka marveláckých postav neobejde.

8. Blade

Jedna katana, jedny černé brýle a spousta naporcovaných upírů. Blade zdaleka nepatří k těm nejsložitěším hrdinům od Marvelu. Co se ale týče těch jednoduchých, kteří akorát chodí, zabíjejí a vypadají u toho cool, má jen velmi malou konkurenci. Wesley Snipes by měl za tuhle roli líbat nohy všem, kdo ho k ní postrčili. Protože bez ní by už dávno upadl v zapomnění jako „ten maník, co ho jednou pěkně zmlátil Stallone“.

7. Kapitán Amerika

Velký oříšek a jeden z nejriskantnějších comicsových castingů vůbec. Chris Evans, expert na arogantní sympaťáky, že by dokázal zahrát patriotického supervojáka? Až do samotné premiéry mu skoro nikdo nevěřil. Nakonec se ale stal malý zázrak a všechno do sebe skvěle zaklaplo. Kapitán Amerika není pro dnešní diváky zas tak atraktivním hrdinou. Naivní ochránce Ameriky teď ale dostane celé Avengers na to, aby si je získal tak trochu násilím. My mu rozhodně fandíme.

6. Thor

Chris Hems… kdo? Ten vyžehlený blonďák ze začátku nového Star Treku? Jako dlouhovlasý bůh hromu, před jehož kladivem (v nefillionovském slova smyslu!) se klepe celý vesmír? No, jestli Brad Pitt nemá čas, tak proč ne, že. Při obsazování Thora už bylo dávno jasné, že Marvel šetří, kde může. Zároveň jsme ale věděli, že svoje stěžejní postavy obsazuje s neobyčejným citem, který bychom u jiného studia hledali jen těžko. Nebylo proto zas až takovým překvapením, když nám tenhle krok do neznáma přinesl neokoukaného superhrdinu, který si díky Hemsworthově charismatu podmanil nejedno fandovské srdíčko. Už aby byl Odinův nezbedný synáček zpátky na plátně!

5. Spider-Man

Dýchejte zhluboka, maguireovští mateři. Jasně, všichni jsme viděli Spider-Mana 3, za kterého by zasloužil pořádný záhlavek jak Tobey, tak Sam Raimi, tak každý, kdo třeba jen nosil kafe Bruci Campbellovi. Pořád nám ale zbývají celé dva filmy, ve kterých Spider-Man funguje na jedničku. Peter Parker byl vždycky ten neškodně vypadající jouda, který se až s navléknutím kostýmu měnil v obratného kamaráda ze sousedství. A nejen tehdy Maguire předváděl, že zvládá zachraňování dětí i polibky vzhůru nohama stejně dobře jako osudové promluvy s šílenými vědci. Trojka sice jeho odkaz brutálně zadupala do země. Těch dobrých let ale bylo až příliš na to, aby se jeho Spider-Man v tomhle žebříčku neobjevil.

4. Loki

Dobrý film dělá dobrý záporák. Schválně si tohle pravidlo ověřte u libovolného akčního filmu, potvrzuje ho jen pár vyjímek. A u comicsovek, které jsou jakousi současnou náhradou za čistokrevné akčňáky, tomu není jinak. Čekali jsme, co v Thorovi předvede Chris Hemsworth. Těšili jsme se na comeback Anthonyho Hopkinse. Pak ale přišel Tom Hiddleston a strčil oba pány do kapsy. Jeho Loki je delikátně ďábelská postava, před kterou se klaní většina padouchů z posledních let. Rychle uvažuje, ženou ho hmatatelné motivace a v rukávu má víc triků než David Copperfield. Marvel může být na tuhle postavu právem pyšný a není divu, že si to právě Loki rozdá s Avengers. Takhle nás žádné snadné K.O. stoprocentně nečeká.

3. Wolverine

A jde do tuhého aneb tenhle fígl se Singerovi povedl. Vzal oblíbeného comicsového vagabunda, jenž nedá dopustit na svou nahrbenou a neoholenou vizáž, a udělal z něj pohledného frajera, který na potkání krátí nejen brokovnice. Wolverine z Hugha Jackmana rychle udělal filmovou hvězdu, tenhle výstup na výsluní byl ale naprosto zasloužený. Talentovaný Australan totiž z charismatického, téměř nestárnoucího drsňáka vlastnoručně udělal něco na způsob žijící legendy, která odtáhla tři díly X-Menů. A nohy jí potom podrazila až nepovedená sólovka. V nedávném cameu ale získal Wolvie svoje mojo zpátky, a příští rok by nám měl rázně připomenout, že jeho adamantiové drápy ještě do šrotu zdaleka nepatří. Kruci, ten červen 2013 tu nemůže být dostatečně rychle.

2. Iron Man

Chtěl ho hrát Nicolas Cage, mohl ho hrát Tom Cruise a málem ho hrál Sam Rockwell. Na poslední chvíli se ale zjevil Robert Downey Jr., jehož cool faktor jen těsně přebil počet odvykaček a pobytů ve vězení. Tony Stark tak dostal mimořádně nevypočitatelného představitele, kterého pánové od Marvelu nejspíš hlídali i při pauze na oběd. Sázka na proslulého průšviháře se ale ukázala být miliardovým zásahem do černého (tržby obou Iron Manů tuhle cifru přelezly o 200 mega), z něhož bude studio těžit ještě pěkných pár let. Na to se ale v tuhle chvíli můžeme vykašlat. Podstatné je, že Iron Man ztělesňuje moderního superhrdinu lépe než kdo jiný. A obklopen hi-tech vybavením, nezničitelným odhodláním a nezastavitelnou vyřídilkou vystoupal v tomhle žebříčku o stupínek nad Wolverinea. Že to není fér? Je! Ale fandovské rozhořčení v diskuzi máte samozřejmě povoleno.

1. Magneto

Ano, mistr magnetismu a holocaustem poznamenaný kámoš Profesora X urval první místo. Ale zkuste se s ním o tom přít, když umí s kulkami větší divočiny než Neo a ve volných chvílích si přesouvá mosty podle potřeby. Magneta vždycky šlechtilo, že to není žádný plochý hajzl. Chce sice zabít spoustu lidí, ale kdybyste s ním strávili hodinu v jedné místnosti, pravděpodobně by vás ukecal, abyste do toho šli s ním. Nejslavnější záporák z X-Menů je ve filmech obrovsky komplexní postavou, které sežerete každý letmý odklon ke straně dobra. Abyste se ve finále (opět) divili, že měl v záloze další tři plány, jež tenhle tah vysvětlují. Jeho hlavní filmová síla ale spočívá hlavně v Ianu McKellenovi, který z Magneta udělal jednoho z nejchytřejších a zároveň nejikoničtějších záporáků, jaké kdy kinematografie poznala. A když pak přišla mladší verze s tváří Michaela Fassbendera… vážně můžete s čistým svědomím tvrdit, že má Marvel v portfoliu lepší filmovou postavu?

Chybí tu váš oblíbenec? Divíte se, jak se sem mohl probojovat někdo, kdo vás fakt nebral? V diskuzi čekáme vaše tipy na nejlepší marvelácké filmové hrdiny, anebo rovnou překopaný žebříček. A schválně kolikrát padne: „A kde je jako Batman?!?“

P. S.:  Jsem sám, kdo už několik dní žije v totální závisloti na facebookové hře Avengers Alliance, v níž výše uvedené pány pravidelně potkáváte? Vynikající záležitost.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (41)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace