Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Denzel, Tatum, potvory i jediové vydělávají


ikona
Cival
tržby
O víkendu se chodilo do kina. A nejen na Hvězdné války 

Že by až Star Wars zvládli dotáhnout diváky do kin? Kdeže! Obnovená premiéra Epizody I se sice setkala s ohlasem srovnatelným s podzimním re-releasem Lvího krále, proti Darthu Maulovi ale šly hned tři velmi úspěšné novinky. Do žil pokladníků se vlil optimismus, protože velké tituly letošního nabitého roku ještě setrvávají v trezorech a na konta se přitom už sypou desítky milionů dolarů. A to hlavně díky dvojici nepříliš nákladných premiér, které atakovaly čtyřicetimilionovou hranici.

Nové romanci Navždy spolu alias Navždy spolu stačilo bezmála 42 milionů k uzmutí první pozice. Výjimečný výsledek prokázal, že záměr Sony Pictures spojit do jedné osudové romance dvě herecké stálice žánru – totiž neotesaného svatouše Channinga Tatuma a sladkou krásku Rachel McAdams – byl velice prozíravý. Film si i přes podprůměrné recenze našel svoje početné publikum a potvrdil, že těmhle dvěma hezkým tvářím se v rámci láskyplných dojáků daří (vzpomeňte na Zápisník jedné lásky, Milý Johne, Let´s Dance nebo Zakletého v čase). Zejména mladší publikum si zvládne užívat i ty nejfatálnější zápletky, jak vystřižené z mexické telenovely, což platí i pro Navždy spolu, v níž zamilovaný chlapík znovu balí svou přítelkyni, která přišla o paměť během autonehody. Náctileté holky musí plakat už jen když si přečtou tuhle premisu a představí si zaláskovaného nekňubu Tatuma, jak je dobývá. My ostatní jim tu trochu snění můžeme dopřát celkem bez bolesti. Horší než Twilight to nebude.

Na druhé pozici navíc už máme látku vyloženě chlapáckou. Akční thriller Nepřítel pod ochranou vypadá jako adrenalinový thriller á la Tony Scott, spojuje k tomu sympaťáka Ryana Reynoldse s tradičně drsňáckým Denzelem Washingtonem. Právě na vrub Denzelovy star-power, která v rámci thrillerů tradičně zabírá, můžeme kasovní úspěch tohohle filmu přičíst nejvíc (Reynolds loni natočil dva propadáky, tenhle film mu zlepšuje reputaci). K nečekaně slibným 39 milionům dolarů za první víkend film pomohl dotlačit i výborný trailer, který umně maskuje, že Nepřítel pod ochranou je jinak skrz naskrz rutinní žánrovou prací bez přidané hodnoty – čeští i američtí recenzenti jsou v tomhle zajedno.

Právě rozpaky nad kvalitou můžou obě hitovky srazit hodně rychle dolů o příštích víkendech. Stačila by ale jen trochu trvalejší přízeň diváků a měli bychom tu první stomilionové hity roku (Navždy spolu má výhodu i v tom, že bude v úterý Valentýn). Ať už to některému klapne, nebo ne, s ohledem na střídmý rozpočet tu máme jeden romantický velehit a jednu solidně přijatou thrillerovou žánrovku (Nepřítel stál 85 milionů, což je výrazně větší peníz než u třicetimilionového Navždy spolu). Každopádně je vidět, že se k milionům naštěstí pořád ještě jde dohrabat i bez 3D a bez opulentních triků…

Jde to ale i s nimi, jak dokazuje infantilní výplachovka Cesta na tajuplný ostrov 2, ve které studio Warner Bros. navazuje na zájem o hit Cesta do středu země 3D (svého času nasbírala čtvrtmiliardu celosvětově!). Brendana Frasera v pokračování vystřídal The Rock, přibyla adekvátně dorostlá Vanessa Hudgens i dědulovitý Michael Caine, a k tomu desítky neuvěřitelných 3D digitálních atrakcí, u nichž se divák nad osm let prostě musí chechtat.

Cestu na tajuplný ostrov (číslo 2 v názvu je samozřejmě nesmyslné) většina zletilého publika vnímá jako neškodnou blbinu pro děcka, s extrémně vysokým guilty-pleasure indexem. Prostě jen jako zábavně dementní způsob, jak dětem zkazit oči během 3D projekce. S tímhle přístupem se ani není co divit, že warnerovské dobrodrůžo shráblo 27 milionů o prvním víkendu a i ono má (při extrémní výdrži) šanci na sto mega. A s nimi i na třetí díl.

Kvůli zájmu o novinky se až na čtvrtém místě krčí Epizoda I ze Star Wars. Nejde ale o žádný fail, jak by se mohlo opticky zdát – utržených 23 milionů víceméně odpovídá předpovědím a k levně zkonvertovanému bijáku z roku 1999 „sedí“. Snad to tak pochopí i George Lucas a přinese nám v únoru 2013 Epizodu II, tentokrát ovšem v důstojnějším 3D přebalu. Přeci jenom bychom se skrze tyhle postupné krůčky rádi dožili i návratu původní trilogie na velká plátna.

Za kvartetem silných premiér se nejlíp drží superhrdinská Kronika. Vynalézavý a levňoulinký hit si připsal dalších dvanáct milionů a průběžně hlásí čtyřicet mega, tedy víc jak trojnásobek svého rozpočtu.

Daří se i skromnému hororu Žena v černém s Danielem Radcliffem. I ten je díky aktuálním 35 melounům v plusu.

A aby té radosti nebylo málo, vydělává i mrazivý thriller Šedý s Liamem Nelsonem. Naopak další zimní příběh o zvířatech nepomohl k penězům dojáku Big Miracle s Drew Barrymore. Velryby v úzkých zjevně nejsou tak cool jako lidožraví vlci.

Desítku pak uzavírá dramedie Děti moje a čtvrtý díl Underworldu.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin dvojka Ghost Ridera, která se pokusí navázat na stotřicetimilionový úspěch jedničky. S ohledem na kvality prvního filmu a tragické první ohlasy na dvojku to ale bude v kinech mít hodně složité. Proti hořícímu comicsákovi půjde jen akčně-romantická oddychovka Tohle je válka a nenápadný kousek The Secret World of Arrietty

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace