Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Potter v hororu i comicsová Kronika vydělávají


ikona
Cival
tržby
Malé a chytře udělané filmy si pro sebe hrabou peníze... 

Letošní rok zatím patří levnějším žánrovkám, které hrdě čelí nižším rozpočtům, spoléhají na poctivě odvedené řemeslo a občas překvapí vynalézavostí. Diváci na ně sice nechodí v takových davech jako na marketingově přefouklé megafilmy, ale v pohodě se jim daří vydělávat a uspokojovat slušnou skupinu diváků i recenzentů.

Rozhodně nejzajímavějším takovým kouskem je Kronika aka Chronicle. Další film imitující „autentický záznam skutečných událostí“ si tentokrát pohrává s comicsovými archetypy a baví jakousi náctiletou verzí X-Menů z éry YouTube. Stylově pevný a realizačně nesmírně vychytralý film uvádí oficiální rozpočet pouhých 12 milionů dolarů (!), což jen podtrhuje šikovnost mladičkého režiséra Joshe Tranka (ten talentovanej parchant je dokonce mladší než my… a vy!).

Levná přehlídka realizačních schopností mladých filmařů se o prvním víkendu procpala na čelo kasovního žebříčku, a i když 22 milionů není kdovíjak horentní suma, film se hned zaplatil a má slušné vyhlídky na trochu velkolepější pokračování. Jistotou je pak další angažmá mladého režiséra – Kronika sbírá s ohledem na žánr i náctiletou cílovku velmi pozitivní ohlasy i u okoralých amerických kritiků, takže studia budou Tranka jistojistě lanařit do dalších šmrncovních projektů. Zaslouženě.

Podobně pozitivní pozadí má i 21 milionů pro Ženu v černém na druhém místě. Daniel Radcliffe v ní udělal další velmi důležitý krok k emancipaci na potterovské sáze. S levným, ale pozitivně hodnoceným duchařským hororem, který adaptuje klasickou literární předlohu, se mu podařilo prosadit. Film za třináct milionů suverénně vydělá a naznačuje, že Radcliffe má šanci stát se soběstačným hercem. Tuhle hororovou výzvu nezkazil a nepochybně si tím zajistil několik dalších nabídek od studií. Sledujme pozorně, jak naloží s nimi.

Bronz udržel Carnahanův thriller s vlky Šedý. Poloviční propady a devět milionů o druhém víkendu odpovídají předpokladům, průběžných 35 milionů pak tlačí levný film do míst, kde se úplně v pohodě zaplatí.

Až na čtvrtém místě startuje „nazelenalá“ novinka Big Miracle s velrybami, Drew Barrymore a Johnem Krasinskim. Film za čtyřicet mega utržil o prvním víkendu slabých osm milionů a jako nejméně výrazná novinka končí mezi poraženými, a to i přesto že se zamlouvá jak kritikům, tak i divákům. Prodat se jej ovšem nepovedlo.

Na pětce se snaží nový Underworld, už přepočítávající 108 milionů dolarů z celého světa. Kate v latexu asi ještě dostane šanci.

Fiasko naopak neodvrátila novinka Katherine Heigl Slečna nebezpečná na šestém místě. Kdovíjaká spokojenost nepanuje ani na ranči George Lucase, protože jeho vysněný válečný projekt Red Tails utržil zatím jen 41 milionů, což je s ohledem na padesátimilionový rozpočet málo.

Na 65 milionů z Ameriky a 110 celosvětově se už vyškrábaly velebené Děti moje, propadákem je naopak Muž na hraně a nevýrazně si vede drama Neuvěřitelně hlasitě a nesmírně blízko, jemuž kupodivu nepomohlo ani několik (z prstu vycucaných) oscarových nominací.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v distribuci porve disneyovská Cesta 2 s thrillerem Nepřítel pod ochranou a romanťárnou Navždy spolu. Hodně jsme zvědaví i na zájem o znovuuvedenou Epizodu I Hvězdných válek ve 3D.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace