Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Víkendový výplach #124 o Silent Hill a Hugovi


ikona
st39.6
víkendový výplach
Jak by vypadal Avatar v alternativním vesmíru nebo v čem je budoucnost motion-capture? 

Výplach. Je tu.

Komentář týdne

Při sledování sportovních přenosů jsme si už jaksi zvykli na to, že je doprovázejí hlasy komentátorské dvojice, která řeší formu sportovců, taktiku jednotlivých týmů a snaží se objektivně popisovat, co se děje na hřišti nebo třeba stadionu. Ale napadlo vás někdy, jak by vypadal takový sportovní komentář místo klasického audiokomentáře u filmu? Pokud ne, YT uživatel s nickem 99corgon99 vám to názorně předvede na vlastním sestřihu. Robert Záruba s Petrem Vichnarem na něm popisují, jak Arnold Schwarzenegger rozbíjí hubu člověku, který se ho snaží zabít. Hlupák. Arnold přece pokaždé podává stoprocentní výkon!

3D týdne

Digitalizaci kinosálů můžeme vděčit za mnohé: za příchod stereoskopických filmů, za urychlení a zlevnění distribuce a v neposlední řadě za zvýšení kvality projekcí. Na vypadávající zvukovou stopu, škrábance, rozostřený obraz a podobné neduhy díky bohu můžeme zapomenout, jak ale ukázala jedna newyorská projekce Scorseseho Huga, u 3D projekcí se může stát jedna vtipná chybička - pokud je váš lokální promítač násoska a před spuštěním filmu si nahne víc, než je zdrávo, může vám poslat do jednoho oka film a do druhého oka něco úplně jiného. Tohle čtyřminutové video solidně zmršené projekce je toho důkazem. A ačkoliv nikdo přesně neví, jak se to promítači povedlo, všichni se shodují, že musel být technicky značně nadaný, aby takovou koninu provedl.

Alternativní vesmír týdne

Všichni víme, že se "tam někde" skrývá ještě jeden vesmír, kde je všechno úplně jinak. Jistý hravý mladík tento vesmír objevil a přivezl z něj několik plakátů jako důkaz toho, že tamní kinematografie také vzkvétá a vlastně vzkvétat začala podstatně dříve. Filmy jako Terminátor, Počátek, Avatar, Superman a další tam totiž vznikly už dávno. Díky tomu si mohl Generála Zoda zahrát Clint Eastwood, Michael Caine ve velkém fetoval v Trainspottingu, Andy Warhol konstantně nadával jako Big Lebowski a v Pátém elementu nehrál nikdo jiný než Sean Connery. Jsou to vskutku legrační concept-arty toho, jak by asi vypadaly současné megahity, kdyby je točil někdo jiný v jiném časovém období. S chutí do nich!

Demence týdne

V zemi, kde ženská vysoudí bambiliardu za to, že výrobce na mikrovlnku nenapsal upozornění, že by se v zařízení neměly sušit kočky, se může stát opravdu cokoliv. Nikoho proto snad nepřekvapí, že se tamní publikum (mluvíme o Americe, kdyby to někomu nedošlo) začalo dožadovat vrácení peněz za vstupenky na ceny sbírajícího "Umělce" (The Artist). Věřte tomu nebo ne, kinaři si dovolili neupozornit na to, že se jedná o němý film a rozezlení diváci tak vybíhají z kinosálů, že přestal fungovat zvuk a že chtějí za zkažený zážitek vrátit peníze do posledního centu. Inu, lidská hloupost nezná hranic a režisér Michel Hazanavicius se jen pošetile usmívá a sarkasticky dodává: "Lidé by měli začít vyžadovat vrácení peněz pokaždé, když film nedopadne podle jejich představ". Ano, byl by to krásný svět. Takový, ve kterém by česká kinematografie začala konečně plodit něco koukatelného.

Motion capture týdne

Andy Serkis si možná svým ztvárněním Caesara říká o oscarovou nominaci, ve světě motion capture je však ještě jedno drobné odvětví, na které se bohužel až příliš často zapomíná. Ostatně jejich práce je tak dobrá, že si jich vě většině případů ani nevšimnete. O kom mluvím? O lidech, kteří ve studiích hrají předlohy pro digitální lampy, záchodová prkýnka, kravaty, zbraně, stromy, cokoliv. Tohle, vážení, je budoucnost CGI! Nevěříte? Až zjistíte, že už jste se s touhle technologií několikrát setkali v různých blockbusterech, možná svůj postoj přehodnotíte. Vždyť s touto metodou motion capture pracují třeba Michael Bay nebo Jon Favreau!

Pozdrav týdne

Žijeme v době virtuálních přátelství. S nikým nechodíte, dokud to světu nesdělíte prostřednictvím Facebooku, není proto divu, že jsme už dávno upustili od analogových nesmyslů jako dopisy nebo pohlednice. Místo těch teď přicházejí pohlednice a pozdravy digitální. Třeba jako tenhle videopříspěvek, ve kterém nějaká kreativní mysl vystřihla hudební pozdrav, v němž píseň Lionela Richie zazní z úst slavných filmových postav. Jakožto vyznání lásky na zdi vaší pseudopřítelkyně zaručeně slzopudný materiál! Obzvlášť, pokud je to filmová fanynka s oblibou v Total Recall.

Filmové lokace týdne

Jedním z mnoha kouzel kinematografie je schopnost přesvědčit diváka o tom, že fiktivní svět, o kterém ten který film vypráví, vskutku existuje. Jenže co když je to pravda? Co kdyby se nejslavnější filmové exteriéry a interiéry, jako - dejme tomu - Silent Hill, Železný pas, nebo třeba Arkhamský blázinec, isnpirovaly ve skutečných místech? Inu, nebylo by to žádné překvapení, problém by ale byl taková místa najít. Hoši z Cracked.com si tu práci dali a přinesli seznam šesti skutečných míst, která až děsivě připomínají filmové lokace. Pravda, občas jsou to spíš humorná přirovnání, jindy ale reálné lokace opravdu nahánějí husí kůži - jako v případě "opravdového Silent Hillu". Přesvědčte se sami.

Kapky týdne

Připraveni na trochu toho umění? Německý fotograf Marcus Reugels fotí objekty skrz padající kapky. Zní to jako naprostá blbost, když se ale trochu pokusíte porozumět fyzice a optice, zjistíte, že taková kapka vody může sloužit jako širokoúhlé "předsklo". Do trošky té vody se pak může promítnou třeba superhrdinnské logo, což ve výsledku vypadá nehorázně stylově. Přesvědčit se můžete sami a pokud vás trocha toho vodního umění zaujme, mrkněte na Marcusovy další kapko-fotky.

Star Wars týdne

Co výplach, to Star Wars. Tak to prostě funguje a my doufáme, že jste se s tím už dávno smířili. Jako odměnu za pevné starwarsácké nervy jsme si pro vás připravili ultimátní fanouškovský film - Star Wars Uncut: Director´s Cut. Jedná se o dvouhodinový sestřih, který v sobě akumuluje stovky patnáctivteřinových spotů, natočených věrnými fanoušky po celém světě. Nejen každá scéna proto vypadá úplně jinak a věřte, že se při sledování téhle ultimátní verze, kterou už teď George Lucas chystá jako speciální remasterovanou edici na Blu-ray a kino re-release, budete trhat smíchy. Dvě hodiny geekovství v plné parádě!

Hafání týdne

Haf haf haf, haf-haf-haf, haf-haf-haf! Že nevíte, co si zrovna hafám za píseň? Přece "imperiální hymnu"! Pravda, psi jí zvládají poněkud lépe. Sami se o tom můžete přesvědčit v nové reklamě na Volkswagen, která částečně navazuje na populární superbowl spot s malým Darth Vaderem. I tentokrát německá automobilka do jedné minuty vtlačila to, na co lidé koukají nejraději, vedle Star Wars tedy pejsky a štěňátka. A opět je to kopec hlíny.

Duel týdne 

Posledně jste se měli vyjádřit k Robu Marshallovi jako k režisérovi potenciálních pátých Pirátů z Karibiku. Většina z vás by na jeho místě ráda viděla někoho jiného. Třeba tvůrce prvních tří dílů Gora Verbinskiho, případně Alfonso Cuaróna, Matthew Vaughna nebo Guillerma del Tora.

Dneska pro vás máme otázku související s pohledem do alternativního vesmíru. Jelikož se totiž do kin chystá 3D verze Star Wars, zajímá nás, koho byste viděli raději jako Anakina Skywalkera ve druhé a třetí epizodě místo Christensena. Omezení nejsou žádná, může to tedy být Chaplin, Schwarzenneger, nebo třeba Bieber. Do předmětu uveďte jméno a do komentáře důvod, proč padla volba zrovna na něj.

Za týden zdar!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace