Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

George Lucas: Končím a další Star Wars nebudou


ikona
KarelR
george lucasred tailsstar wars
Proč jsou Red Tails důležitý film a co Lucas plánuje po nich? 

Dnešním dnem nejvíc hýbou dvě události. Jednak plánovaný (anebo na Wikipedii a jinde již probíhající) blackout webů, které chtějí upozornit na chystaný americký zákon, jenž by ve výsledku výrazně omezil svobodu projevu na internetu. A druhak velký článek NY Times o Georgi Lucasovi, jehož filmová kariéra se nejspíš pomalu chýlí ke konci. Obojí je hodno pozornosti a debaty. Protože je ale MovieZone filmový web, budeme se (zatím) výrazněji věnovat jen tématu číslo dvě.

George Lucas. Legenda, která nám dala Star Wars, aby je podle mnohých následně zničila. Světoznámý filmař nepatří mezi lidi, kteří by si s tiskem povídali často. Lucasův nový film, válečný akčňák Red Tails, ho ale dostal před diktafon NY Times, u kterého se probrala široká řada témat. Lucasova minulost, budoucnost, milostný život, filmařské naděje a ideály. Je to moc zajímavé čtení, které by si měl každý angličtinář užít v plném rozsahu. Když bych ale měl článek sesumírovat do pár odstavců (a přihodit čerstvé dojmy z jednoho souvisejícího dokumentu), vyčtete z něj zhruba následující.

Red Tails sice nejsou sci-fi. Přesto má ale 20 let chystaný film větší ambice než cokoliv, co Lucas vyprodukoval po roce 1977. Příběh černošských letců z Tuskegee, kteří za druhé světové války bojovali proti nacistům (aby jim to ve výsledku vůbec nepomohlo k úctě nebo rovnoprávnosti), není Lucasovým vysněným projektem jen tak omylem. Film za sto milionů, který nechtělo žádné studio natočit ani distribuovat (Lucas nakonec musel Foxům zaplatit i promítací kopie!), chce být odlehčenějším pohledem na kus historie, s jehož hrdiny se má identifikovat mladé černošské publikum.

Jestli se mu to povede, se dozvíme už tenhle víkend. Pro Lucase je ale výhrou už to, že ho dostal do kin, a bude mu stačit, když otevře za 20 milionů. Což by ho prý postavilo po bok Černobílého světa, s nímž má mít tahle záměrná popcornovka víc styčných ploch. Akorát v ní bude hodina leteckých soubojů. Kdyby "Avatar s černými lidmi", jak film víceméně označuje Cuba Gooding Jr., vydělal 30, začne se prý uvažovat o prequel a sequelu. No a co výdělky na úrovni Twilightu? Ty by mohly způsobit, že "odteď budou všechny filmy černošské!", dodává žertovně Lucas.

Ale pojďme dál. Hlavní význam Red Tails spočívá v tom, že by měli být Lucasovým posledním blockbusterem (s výjimkou pátého Jonese). "Jdu do důchodu. Opouštím byznys, firmu i všechno ostatní.", avizuje tvůrce Star Wars svůj "gatesovský" odchod. Tohle je prý poslední velký projekt, který toužil dostat na plátna kin. A po něm se hodlá stáhnout do ústraní a točit malé experimentální filmy, s jakými v posledních letech přichází Francis Ford Coppola. Zatímco se tedy můžeme bát Lucasovy verze Twixt, je třeba podívat se na všechno trochu obšírněji.

Jak totiž naznačuje vynikající dokument Lid vs. George Lucas, který nedávno probral veškeré fandovské útoky na pána ze Skywalker ranče, možná nejde o to, že on zničil Star Wars. Jak už během let mnohokrát zaznělo, možná Star Wars zničily jeho. Nadějný filmař se spoustou nápadů a nechutí k producentským zásahům, se totiž místo kinematograficky bohatého života dočkal jen jediného. Milionů žádostí o další Star Wars, jež ho ve výsledku ubily natolik, že se pak už nikdy neodhodlal režírovat něco jiného. A když přeci jen kývl na vytoužené prequely? Jeho filmařská naivita a snaha stále vylepšovat svoje vlastní filmy z něj udělala jednu z nejvíc nenáviděných osob v Hollywoodu.

Lucas sice operuje s pohádkovým bohatstvím. Až přílišná fandovská láska ke Star Wars mu ale obrátila svět naruby, a kdo ví, jak se s tím dokázal smířit. Jeho nejnovější výroky naznačují minimálně to, že si je celé situace nad míru vědom a určitě ho netěší: "Proč bych točil další Star Wars, když na mě všichni pořád jen řvou a tvrdí, jaká jsem strašná lidská bytost?" V budoucnu bychom sice měli dostat seriálový pohled na vzestup galaktického impéria. Znovu se ale potvrzuje, že nové epizody v kinech čekat nemůžeme.

Posledních 35 let v životě George Lucase se nám asi nepodaří rozkódovat ani po tom, co se Timesům povedlo urvat pár nových odpovědí. Přes všechny nesmyslné změny ve Star Wars a Jar Jara Binkse ale nesmíme zapomínat na to, že Lucas na počátku kariéry nebyl vydřidušským milionářem, který toužil po vlastním filmovém impériu. Byl to talentovaný filmař, co miloval hezké naivní filmy, obdivoval rychlé věci a nebál se říct "ne", když po něm otec chtěl, aby převzal rodinný krám. To všechno potom nacpal na plátno a trvalo mu zatraceně dlouho, než opět zrealizoval projekt, jehož smysl by byl jiný než "dát fandům to, co chtějí".

Že ani tohle všechno nemaže zklamání z blůčkového Dartha Vadera, křičícího: "Noooooo!"? Nuž dobrá. Třeba nám ale Red Tails předvedou, že tam ten starý dobrý Lucas pořád ještě někde je...

---

Vytáhni v hospodě: Jak moc osobní jsou pro Lucase jeho filmy? Inu řekněme, že si během psaní Chrámu zkázy procházel rozvodem. A tak se rozhodl vymyslet záporáka, který člověku dokáže vytrhnout srdce z těla. Tomu se říká metafora!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (22)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace