Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 filmů, které vás letos budou chtít minout


ikona
KarelR
mz nejtéma
Ale vy jim to nesmíte dovolit! 

Že už jste přesycení veškerými žebříčky, které komentují loňský rok, nebo představují ten letošní? To je mi líto, ale pár jich ještě budete muset vydržet (kolegové už dokončují výhledy akčňáren a rekapitulace loňských hitů a propadáků). Možná to ani nebude tolik bolet, protože se podíváme na filmy, kterých ještě stoprocentně nemáte plné zuby.

NEJOČEKÁVANĚJŠÍ FILMY ROKU: AVENGERS, EXPENDABLES 2 A SPOL. 

Jelikož mají blockbustery nebo projekty věhlasných tvůrců a herců pozornosti dost a dost, není od věci se občas podívat trochu jinam. Totiž na nenápadně se rýsující indie, o kterých člověk většinou slyší jen pár měsíců před premiérou. A vlastně jim nijak nevěnuje pozornost, než se zvedne vlna nadšených reakcí a hle… právě dokoukal jednu z největších pecek roku. Kolik z vás úpěnlivě vyhlíželo Drive, 50/50 nebo Warriora? Hádám, že to číslo nebude ani dvoumístné. A právě desítku filmů, které by letos mohl potkat podobný osud, si teď představíme.

10 FILMŮ, KTERÉ LETOS NESMÍTE MINOUT: OKRESNÍ PŘEBOR, KRONIKA ATD.

Being Flynn (US premiéra: 2. března 2012)

Paul Weitz se konečně vrací k zajímavé látce! Brácha toho pána, co to od Jak na věc dotáhl k nejhoršímu dílu Twilight ságy, na tom v posledních letech taky nebyl moc dobře. Hledáme Ydol je dávno zapomenuto, Upírova pomocníka nikdo neviděl a Fotři jsou lotři si ani nezaslouží shazující komentář. Teď ale starší Weitz sebral De Nira, vysvětlil mu, proč je jeho kariéra v háji, a nacpal mu pořádnou hereckou výzvu. Charismatická legenda si zahraje bývalého podvodníka, kterému doslova poeticky hráblo, a skončil mezi bezdomovci. Básnícího pobudu se ale po letech vydá hledat jeho syn (Paul Dano), který shodou okolností sežene práci v domově, kde jeho otec přebývá. Dokáží ti dva ještě najít společnou řeč? Nebo už si jsou příliš vzdálení? Náznaky odpovědí hledejte v nedávném traileru.

A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III (US premiéra: 2012)

Winning! Aneb Charlie Sheen míří zpět na stříbrné plátno! Bulvárem ještě nedávno nejpropíranější herecká persóna je lehce v troubě. Přišla o lukrativní seriálovou práci, kokain pořád zdražuje a studia dělají, že neexistuje. Už proto bude zatraceně zajímavé sledovat, co s Sheenem plánuje Roman Coppola. Syn slavného Francise a bratr uznávané Sofie má spoustu filmařských zkušeností (většinou druhé štáby nebo psaní s Wesem Andersonem). Na režii celovečeráku si ale vyšlápnul teprve podruhé, a už obsazením a názvem dává najevo, že neplánuje žádný obyčejný film. A Glimpse Inside the Mind of Charles Swan III sice bude o grafickém designérovi, který propadne zoufalství poté, co ho opustí přítelkyně. I přes obyčejnou zápletku nás ale skoro jistě čeká netradiční dílo, ve kterém by krom Sheena mohli zazářit i Bill Murray nebo Mary Elizabeth Winstead. Tak co, zvládne nejméně známý člen Coppolovic klanu takovou výzvu?

God Bless America (US premiéra: 2012)

Upřímně, tohle je největší lahůdka na seznamu. Bobcata Goldthwaita určitě znáte jako řvoucího maniaka z Policejních akademií. Možná ale nevíte, že je zároveň režisér, který natočil nejlepší černou komedii posledních let: Tátu šampiona s Robinem Williamsem ale pořád ještě neviděl dostatek lidí, takže si bude muset Goldthwait vydobýt ostruhy svým dalším počinem. A podle první reakcí by s tím zase mohl mít problém, jelikož překročil hranice líbezné filmařiny ještě o něco víc. Hlavním hrdinou God Bless America je postarší chlápek, kterého děsně deptají současné reality show. A když dokouká další pořad o tom, jak rozmazlený bohatý fracek řve do kamery, že chce bůhvíco, prostě sedne do auta, přejede půl Ameriky a zastřelí ho. Posléze se skamarádí s malou školačkou, kterou jeho čin nadchl, a společně jezdí po USA a zabíjejí lidi, kteří se jim nelíbí. Celé to prý funguje jako brutální komedie a zároveň to (opět) nastavuje zrcadlo současné Americe. Bláhově proto doufám, že tenhle film co nejdřív překročí hranice České republiky.

Imogene (US premiéra: 2012)

Když se sepisují žebříčky nejlepší comicsových filmů, málokdy v nich schází Můj svět (aka American Splendor). Skvělou adaptací slavného comicsu mají na svědomí Robert Pulcini a Shari Sprinter Bergman, tomuhle duu se ale už nikdy poté nezadařilo. Holka na hlídání i Extra Man prošuměli, pročež musíme doufat, že se kreativní pár vrátí na výsluní s Imogene. Neatraktivně pojmenovaný film bude vyprávět o newyorské autorce divadelních her, která nafinguje sebevraždu, aby se k ní vrátil expřítel. Její plán ale neklapne, a místo v náruči sexy chlapa se ocitne pod dohledem svojí matky, která je nevyléčitelná gamblerka. Těžko hádat, co z filmu nakonec vyleze. V hlavních rolích se ale objeví Kristen Wiig a Annette Bening, což by mu mohlo zajistit celkem slušnou pozornost.

Jeff Who Lives at Home (US premiéra: 16. března 2012)

Bratři Duplassovi jsou v českých končinách zcela neznámí. A nutno říct, že celkem po právu. Jejich jediný větší film, Cyrus s Jonahem Hillem a Johnem C. Reillym, u nás přistál rovnou na DVD. A krom amerických kritiků Duplassovy nikdo moc v lásce nemá, což se snad změní s příchodem Jeff Who Lives at Home. V téhle komedii se totiž objeví Jason Segel, který si tu zahraje klasického amerického flákače. Ten vede znuděně jednotvárný život, pochopitelně ale jen do chvíle, kdy ho výrazně sociálnější bratr (Ed Helms) požádá, aby mu pomohl sledovat jeho možná nevěrnou manželku (Judy Greer). Jeffa tahle zkušenost přesvědčí o tom, že našel smysl svého života… A my zatím můžeme jen hádat, co to krucinál znamená.

Moonrise Kingdom (limitovaná US premiéra: 25. května 2012)

Nový film Wese Andersona už tak úplně pod radarem neletí. Před pár dny se totiž objevil trailer, který dokonale předvádí, co nás v něm čeká. Bill Murray bude kácet stromy ve spodním prádle, Edward Norton se odhodlá k výkřiku „Jiminy Cricket, he flew the coop!“ a desetiletá děcka budou kreslit nahé akty. No a nějak do toho zapadne i Bruce Willis, jenž bude řídit hon na dva školáky, kteří se (bez dovolení rodičů) vydají prozkoumávat krásy přírody. Podivínská komedie a zároveň upřímná lovestory, kterou si užijeme se spoustou vycentrovaných záběrů a odstínů žluté? Každému Andersonovu fandovi je jasné, že nás čeká další z jeho nenapodobitelných filmů. Doufejme tedy, že důstojně naváže na Jak jsem balil učitelku, Takovou zvláštní rodinku, Život pod vodou a Darjeeling s ručením omezeným.

The Paperboy (US premiéra: 2012)

Kariéra Leeho Danielse dostala řádné nakopnutí ve chvíli, kdy jeho výborná adaptace románu Precious vyhrála dva Oscary. Místo rychlého naskočení do dalšího projektu si ale dal chvíli pauzu, aby se ve finále rozhodl pro thriller The Paperboy. V tom se Matthew McConaughey rozhodl pokračovat v zajímavých rolích, protože vzal part slovutného novináře, který musí zastavit popravu neprávem obviněného vraha (John Cusack). Kvůli případu se ale vrací do svého rodného města, kde mu podá pomocnou ruku nejen jeho mladší bratr (Zac Efron), ale i odsouzencova milenka (Nicole Kidman). Krom nadějné zápletky a režiséra se tak můžeme těšit i na skvělé obsazení, a hlavní devizou filmu by měl být velký herecký test Zaca Efrona. Má tu totiž nabalit Nicole Kidman, což obvykle vyžaduje víc než tři jalové pohledy a vytasení bicepsů. Obzvlášť, když se poblíž potlouká McConaugheyho legendární hrudník…

The Place Beyond the Pines (US premiéra: 2012)

Drive je jedinečný počin a Ryan Gosling se asi jen tak neobjeví v ničem podobném. Ledaže by si našel thriller o profesionálním motorkáři, který nezvládá živit svého novorozeného syna, a tak se dá na vykrádání bank. Ehm… Seznamte se s The Place Beyond the Pines, ambiciózním akčním dramatem, ve kterém Gosling znovu spojí síly s Derekem Cianfrancem. Aby bylo jasno, hlavní hvězda a režisér mrazivé romance Blue Valentine rozhodně nechystají další Drive. Chtěli by ale přinést podobně napínavý snímek, jenž by měl doslova zkoumat vztahy mezi „otci a syny, zloději a policajty, hrdiny a zloduchy“. Že je vám to málo? Nuž dobrá, co takhle vedlejší role obsazené Bruce Greenwoodem, Evou Mendes nebo Rayem Liottou, a navrch hlavní protivník v podání Bradleyho Coopera? Tenhle novopečený polda bude muset hodně zamakat, aby svého protivníka sundal ze silnice.

Yellow (US premiéra: 2012)

Nick Cassavetes vždycky točil dramata, která měla člověka emocionálně vyždímat na kost. Někdy mu to vyšlo (Zápisník jedné lásky), někdy ne (John Q), pokaždé do toho ale šel naplno a nebál se ukázat, že to všechno myslí sakra vážně. Dvoumetrový pořez (mohli jste ho vidět jako tatéra v Pařbě v Bangkoku) naposledy bodoval s dramatem Je to i můj život. Od jeho novinky Yellow se proto čekají velké věci, Cassavetes ale nechtěl nic ponechat náhodě. A tak do hlavní role losangeleské učitelky, která se po sexuálním skandálu musí vrátit zpět do Oklahomy, obsadil svoji ženu Heather Wahlquist. Příliš jednoduchá ale tahle černá komedie nebude. Ústřední hrdince má totiž komplikovat život výchova čtyř dětí. A navrch ji ještě čeká boj s podivnými zkratkovitými sny, které by mohly souviset s rodinným tajemstvím, jež dohnalo její sestru k šílenství. Zatím to celé zní dost zmateně. Takový stav je ale rozhodně lepší, než kdyby se Cassavetes pustil do něčeho skrz na skrz průhledného. No ne?

The We and the I (US premiéra: 2012)

A třešničkou na dortu je… nový film Michela Gondryho! Nadšený francouzský experimentátor to letos hrál maličko na jistotu, když poslal do kin akorát Zeleného sršně. Protože se ale tahle skoro-comicsová komedie nedočká pokračování (věčná škoda), chce se Gondry rychle vrátit k malým a nápaditým projektům. Prvním z nich bude sci-fi The We and the I, ve které uvidíme přesně nula profesionálních herců. Základ filmu by se totiž měl skládat ze záběrů školáků, které Gondry požádal, aby v krátkých scénkách přehráli nejdůležitější momenty svých životů. Hlavní příběhovou osu má pak zajistit skupina žáků, která se náhodou přenese do budoucnosti, a najde tam přístroj, jenž umožňuje zastavení stárnutí. No a tematicky se prý budeme pohybovat kolem otázky, jak může dlouholetou skupinu lidí ovlivnit odchod jednoho jejího člena. Taky vám z toho vychází málem kryptická epizoda Community, roztažená do celovečerní stopáže? Tak to nejste sami. Ať už nás ale čeká cokoliv, bude to mít v kolonce režisér jméno Michela Gondryho. A to obvykle neznamená rádoby fikaný průšvih, nýbrž netradiční a velmi příjemné překvapení. Snad se mu tentokrát nevyhneme.

V diskuzi jsou samozřejmě vítány jak tipy na podobně laděné nadcházející filmy, tak výkřiky „kde je xy?“ Vězte ale, že ty nejvýraznější loňské počiny (Margaret, Martha Macy May Marlene, Shame, Take Shelter, We Need to Talk About Kevin, Young Adult…) tu nejsou záměrně. A že filmy jako The Apocalypse, Bachelorette, Butter, Celeste and Jesse Forever, Damsels in Distress, I Melt with You, Liberal Arts, Life During Wartime, On the Road, Red Hook Summer, Scoutmasters, The Silver Linings Playbook, Ted, Under the Skin nebo Cosmopolis se zkrátka nevešly. RPatz a Cronenberg mi to, doufám, prominou…

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace