Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 filmů, které letos nesmíte minout


ikona
Cival
téma
Cival výbírá potenciální lahůdky z letošní filmové nadílky aneb desítka filmů, na kterých se určitě potkáme. 

Co se týče velkých blockbusterových událostí, máme jasno. Protože ale chceme vaši natěšenost na filmy příštího roku zesílit, popřípadě vám rozšířit záběr, máme pro vás desítku nenápadnějších titulů, které plují tak trochu pod radarem... ale my jsme na ně zvědaví víc než na novinku od Pixarů, nového Spider-Mana, čtvrtou Dobu ledovou nebo, a to se budete sakramentsky divit, než na finále ságy Twilight. Vybrali jsme pro vás deset „ložených“ kousků, které by by buď neměly zklamat, nebo by alespoň neměly zavánět ztrátou času (přičemž záměrně jsou vynechány filmy, které už někdo z nás viděl a jejich kvalita je jistá, jako Muži, kteří nenávidí ženy, Jeden musí z kola ven nebo festivalový mazlíček Rozchod Nadera a Simin). Jdeme na to:

Nebezpečná metoda (CZ premiéra: 26. ledna 2012)  

David Cronenberg byl vždycky kanón, ale od té doby co začal točit usedlejsí dramata/psychothrillery s Viggem Mortensenem, je z něj regulérní bůh (zatím bůh s malým  „b“, ale není všem dnům konec). Po Východních příslibech a Dějinách násilí se se svým věrným hercem spojil i potřetí, a to kvůli dráždivému psychologickému snímku o pudech, sexuálních touhách, lehkých úchylkách a o vědeckých poznatcích zastřených hormony. Vnadivý trailer nám představil Mortensena jako profesora Sigmunda Feuda, Michaela Fassbendera jako Carla Junga a Keiru Knightley jako duševně nestabilní slečnu, se kterou v posteli rozhodně není nuda. Zámořské reakce sice nejsou úplně nadšené, tomu se ale tváří v tvář provokativní a evropské tematice není co podivovat. Kontinentální hlasy naštěstí dávají velkou šanci, že se blíží další utažená cronenbergovská lahůdka.

Čtěte také: 10 NEJOČEKÁVANĚJŠÍCH FILMŮ ROKU 2012

Kronika (CZ premiéra: 2. února 2012) 

Jedno z nejpříjemnějších trailerových překvápek minulého roku by se rozhodně mělo přelít ve stejně sympatický celovečerák - jinak se v té záplavě oscarových kandidátů, které se na nás v příštích týdnech chystají, tenhle snímek ztratí. Originální premisa, sestavená filigránsky z naprosto neoriginálních součástek, nám dává naději: Jde sice o další superhrdinský příběh, ve kterém jsou nadlidské schopnosti zneužity k páchání nepravostí, nikdy jsme jej ale neviděli zároveň v teen balení á la MTV a přitom ve formě tzv. found-footage, tedy nalezeného „autentického“ záznamu. Tenhle styl dovoluje filmařům být hodně kreativní. Snad svých možností naplno využijí.

Stud (CZ premiéra: 16. února 2012)

Provokativní. Podmanivý. Mnohovrstevnatý. A s dusivým existenciálním přesahem. Právě takové by mělo být nové drama režiséra Steva McQueena, ve kterém podle všech dostupných reakcí exceluje Michael Fassbender. Příběh newyorského závisláka na sexu se dotýká témat odcizení a rozklížených mezilidských vztahů v moderním velkoměstě - a že tak bude činit inspirativním, oduševnělým a umělecky nekompromisním způsobem, v tom nás může ujistit hlavně jméno páně režiséra, jeho předchozí snímek Hlad a výjimečné výtvarné cítění probleskující už z trailerů. Dostaneme snad atmosférického Půlnočního kovboje pro nové tisíciletí?

Project X (CZ premiéra: 15. března 2012) 

Jestli se nezadaří Kronice, má šanci se do podobného místa trefit Project X. Tajemstvím obestřený film z producentské dílny komediálního hitmakera Todda Phillipse připomíná spoustu jeho bláznivých komedií - jak Mládí v trapu, tak samozřejmě i Pařby ve Vegas a v Bangkoku. Tyhle taškařice ale na rozdíl od Projectu X nebyly točeny paradokumentárním stylem a rozhodně v nich nedocházelo na apokalyptické výjevy s plamenomety. To už by byla příliš dobrá kalba. Očekávání se tak ženou dvěma směry - jednak jestli nás čeká progresivně natočená teenagerská party s prcičkovským humorem, anebo se z filmu vyloupne i nějaké to abramsovské překvápko, u kterého nám po půlhodince spadne brada stejně jako třeba svého času u Monstra. Budeme každopádně u toho.

Okresní přebor: Poslední zápas Pepíka Hnátka (CZ premiéra: 29. března 2012)

Okresní přebor nadchl. Nepochybně jde o vůbec nejlepší počin domácích komerční televizí a je dobře, že se na jeho vypiplaných šestnáct dílů bude navazovat. Nakonec sice ne druhou sezónou seriálu, ale celovečerákem. Pravděpodobně vůbec první filmový prequel české historie se zaměří na legendárního trenéra Pepíka Hnátka, kterého jsme v seriálu znali jen z vyprávění, vzpomínek a z... z popelu v urně. Teď ho poznáme naživo, v podání Miroslava Krobota, dávno předtím než si Houslice vykopaly kraj a než prasklo, že dva spoluhráči spolu po nocích souloží v kabině. Pokud si film udrží kvalitu seriálu, půjde o nejlepší český počin roku. To je hotová věc. Snadné to ale režisér a scenárista Jan Prušinovský rozhodně mít nebude, protože laťka je nastavená vysoko, mantinely rozestavěné seriálem jsou úzké a celovečerní formát se zaplňuje složitěji než dvacetiminutové epizody.

The Wettest County (CZ premiéra: 20. dubna 2012)

Tom Hardy, Mia Wasikowska, Gary Oldman, Jessica Chastain, Shia LaBeouf... prostě ty nejzajímavější herecké tváře posledních měsíců uvidíme vedle sebe v nové retrokriminálce o trojce bráchů z Virginie, kteří si během velké hospodářské krize v 30. letech přilepšují na život pašováním. Rozhodně ale nečekejte suchou přehlídku kostýmů. Spolupráce režiséra Johna Hillcoata (Cesta) se scenáristou a hudebníkem Nickem Cavem totiž klapla na výbornou už u špinavého australského westernu Proposition, proto můžeme i teď věřit v silné drámo s inspirativním sociálně-kritickým přesahem.

Argo (CZ premiéra: 20. září 2012) 

Říká se, že debut může být náhoda, ale až druhý film potvrdí, jak na tom tvůrce doopravdy je. Pro Bena Afflecka, který nadchl svými dvěma režijními počiny Gone Baby Gone a Město, ovšem bude prubířským kamenem až projekt č. 3. Poprvé jej totiž odtáhne od současných kriminálních dramat a vecpe ho do trochu jiné škatulky... jíž bude sedmdesátkové retro. A navíc dokudrama s pravděpodobně silným komediálním nádechem. Vyprávět se v něm bude o úderce ze CIA, která v iránských studiích a pouštích předstírá, že zde natáčí epické sci-fi, a mezitím se pokouší vyvézt ze země své zajaté špiónské kolegy. Milým detailem není pouze herecké obsazení (Affleck, Goodman, Arkin), ale hlavně fakt, že snímek vychází ze skutečných událostí.

Looper (CZ premiéra: podzim 2012)

Rian Johnson je jedním z nejtalentovanějších režisérů současnosti. Masy o tom možná stále neví, ale za to může z velké části osobitost a nevtíravost jeho projektů. Velebená nezávislárna Brick mu vydláždila cestu k Bratrům Bloomovým, pořádná výzva ale před Johnsonem teprve leží. Bude jí svérázné sci-fi o cestování v čase, v níž má jeden mladý chlapík podle všeho zabít sám sebe... resp. své o několik dekád starší já. A jelikož v hlavních rolích uvidíme Josepha Gordona-Levitta a Bruce Willise, jenž si na fotkách pomáhá pořádnou krochnou, a taky proto že reakce z prvních testovaček jsou velmi příznivé, nesmí se tenhle biják vyhnout nám a ani české distribuci.

Frankenweenie (CZ premiéra: 11. října 2012)

Tim Burton bude svůj. Zůstane věrný vlastnímu rukopisu i v roce 2012. I ambiciózní Dark Shadows s Johnnym Deppem, i animovaný Frankenweenie jsou doslova esencí osobitého Burtonova stylu. Ten už se nám stihl trochu okoukat a zevšedněl. Ale kdy jindy by měl zase naplno oslnit, než v rámci rozpracování skvostného středometrážního kousku z roku 1984, ve kterém si malý chlapec láskyplně oživil a sešil svého psíka, do animovaného celovečeráku? Nejryzejší Burton nabízí rozhodně lepší vyhlídky, než když ho Disney žene k digitálním rodinným 3D kompromisům...

...a jako číslo 10 nám dejte alespoň jednu oscarovku, milí distributoři: 

Na sklonku roku budeme zase zírat za oceán se cinefilní slinou v koutku. Dostaveníčko si dají totiž ti největší filmaři posledních let. Akorát nikdo neví, kdy přesně jejich novinky uvidíme. Tarantinovo Django Unchained jsme riskantně zanesli mezi 10 nejočekávanějších filmů roku, pravděpodobně se ho ale opravdu dočkáme až v lednu. Totéž hrozí u novinky Pi a jeho život, očekávané adaptace slovutné spirituální knižní předlohy, jíž diriguje všestranný režisér Ang Lee. Hodně si slibujeme i od nového počinu Martina McDonagha (V Bruggách): Dramatik přešaltrovaný mezi filmové scenáristy a režiséry se znovu spojí s Colinem Farrellem - jejich nový projekt nese název Seven Psychopaths a bude další černočernou dardou o gangsterech, magorech, hodných lidech a psech. Bohužel nejspíš až po Silvestru 2012 se dočkáme jak Spielbergova Lincolna, tak nové coenovky Inside Llewyn Davis a podobně i čerstvého projektu P.T. Andersona (Magnólia, Až na krev) The Master, v němž bude oním „masterem“ režisérův oblíbenec Philip Seymour Hoffman. Půjde o drama zasazené do 50. let, které bude hodně tepat do společenských pořádků a víry.

Bylo by fajn alespoň jeden z těchhle kousků letos ještě dostat.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace