Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nejlepší trailery roku 2011


ikona
imf
mz nejtématrailerytrailerzone
Jaké trailery nás v posledních 52 týdnech poslaly k zemi? 

Průměrný hollywoodský spektákl na nás útočí jedním teaserem, třemi ukázkami a půltuctem klipů. Není legrace v téhle záplavě vybírat ty nejlepší a už vůbec není lehké v tempu podobné manufaktury přicházet s něčím novým. Trailery se přesto vyvíjí - je evidentní snaha o ještě těsnější vztah vizuální a zvukové stránky (nové a nové způsoby tzv. střihu na hudbu), časté sebeparodie (letošní kampaň na Muppety) a do jisté míry i teaserová renesance, kdy první ukázky přestávají být pouze předskokany plnohodnotných trailerů, ale snaží se vyšlapávat nové cestičky a prezentovat film od lesa.

  

V následující desítce se spolu s kolegou Civalem snažíme pojmenovat hlavní trendy, největší góly i nejkrásnější okamžiky, které jsme nad letošními ukázkami strávili. Ani po šesti letech pravidelného vyhlašování a víc než osmi letech pravidelné stráže (už od dob TrailerZone) nás tahle specifická hollywoodská disciplína nepřestala bavit. Pevně doufáme, že to máte podobně.

NEJLEPŠÍ TRAILERY 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010

Tak si pojďme to odpočítávání do nového roku zkrátit vzpomínáním na nejlepší z nejlepších.

1. Zrození planety opic: International Trailer 2

Učebnicový příklad filmu, který s každou další ukázkou vypadal líp a líp, ale zároveň prozrazoval víc a víc. Chronologické vyprávění děje se jistě mnohým zajídá, ale producenti tu hráli o vše, když se snažili vzkřísit opičí odkaz starý několik desítek let (a že se to před pár lety nepovedlo ani takovému esu jako je Tim Burton). Nakonec byla ze stamilionového filmu velká pecka sahající celosvětově po půl miliardě. Vděčí za to jistě i své vyčerpávající kampani, která vzbuzovala dojem, že vše podstatné jsme už viděli. Snímek naštěstí nebyl jen o efektech a zvratech a vlastně až v kinech jsme měli dost času kochat se digitálními primáty, kteří budou už za pár měsíců tlouct na brány Akademie a dožadovat se zlaté ozdoby na krb - a mohli jsme plně docenit film, který na první pohled nepřesvědčoval. Velké trailerové umění tenhle film vystřelilo mezi nejdražší blockbustery a jestli měl někdo dostat z padesátimilionového openingu tučné procento, byli to jistě fachmani ze střižny.

2. Prometheus: Teaser

Stylové cviko ve stylu "dokážu, že to ještě dokážu", vzpomínka na Vetřelce, tajuplná upoutávka rozpalující internetové diskuze doběla. S kratičkým prologem, ale vlastně bez jediného slova. Ridley Scott se ve velkém stylu vrací do sci-fi žánru a nutí nás zakřížkovat srpnové datum premiéry velkým červeným fixem. Tenhle úkon probíhá někde mezi druhým a třetím spuštěním teaseru a hrabáním ve skříni, kam jste loni odhodili vetřelčí kvadrilogii. Doporučuju pro atmosféru ještě oprášit nějaký ten vetřelčí omnibus (Že žádný nemáte? To je ovšem kardinální chyba!) a smutnit nad tím, že vám zase k Vánocům nedali plyšového facehuggera. Přitom jsou všude k dostání! Ne, tenhle teaser prostě z hlavy nedostanete a je potřeba ho něčím přebít. Už jste udělali všechno, co jsem vyjmenoval? Netruchlete, do muzea H.R. Gigera je to z Prahy jen 867 kilometrů.

3. Hobit: Teaser

Upoutávka jako katalyzátor absolutní natěšenosti. A maximálních očekávání. Bylo zřejmé, že pokud Jackson a jeho trailermakeři absolutně neselžou, hlad po Středozemi je dožene k úspěchu. A tak se stalo. Nejen ortodoxní fandové omlouvají všechny nedostatky teaseru (papundekly, rozpačité komické vsuvky) bez jediného zaváhání, protože radost z možnosti vrátit se na místo činu je obrovská. Navíc tu traileroví kujóni prokázali slušnou porci sebevědomí a vynalézavosti s hudebním podkresem, který přesně brnká na nostalgickou strunu a navíc věrně odráží i naturel literární předlohy. Z tohohle klipu fantasy atmosféra prostě sálá. Nebude problém, aby se velká událost letošních Vánoc přelila v megafilm Vánoc příštích.

4. Muži, kteří nenávidí ženy: Teaser

Je to slast, když se režiséři starají o trailerové kampaně tak pečlivě jako David Fincher. Mít talent a cit na to, co internetoví mazlíčkové chtějí samozřejmě taky pomáhá. Marketing fincherovek je vždycky parádní, u Mužů, kteří nenávidí ženy byl ovšem násoben tím, že celý svět čekal s čím Fincher tváří v tvář švédské adaptaci přijde. Teaser je dravý a drzý - nabízí neřízenou explozi fincherovsky promakaných vizuálů, opovážlivý cover Zeppelínů (který nakonec hraje i v úvodních titulcích) a namachrovaný titul "The FEEL BAD Movie of Christmas". Jenže je to všechno fakt a depresário Fincher si tohle sebevědomí mohl dovolit. Navíc stejně chytře klame tělem, protože výsledný produkt je podstatně vyklidněnější a pokornější než jeho řvavá dvouminutová exhibice. Nádhera podávaná půl roku předem, opentlená kreativním použitím titulků (VELKÝCH titulků), s cílem vyrobit v hlavě příjemný zmatek.

5. The Grey: Promo trailer

Jednoduchý survival z lůna přírody, a on přesto překonává vytuněné trailery na největší blockbustery sezóny? Inu, když se to vezme za správný konec, není problém. I tři roky po Taken je Liam Neeson hodně v kurzu a nasranost mu věří i ten nejmírumilovnější tvor. Když proti němu postavíte vlky, stříknete k tomu trochu trikového adrenalinu (pády letadla se nikdy neokoukají) a celé to zavinete jak do ponurého chladu, tak i do lehce psychopatické atmosféry boje o přežití, může se zrodit něco výjimečného. Z rutiny něco extra. Právě to je případ Carnahanova thrilleru, jehož zařezání pod kůži se nedá nijak zpochybnit. Skutečnost, že film produkují bratři Scottové, pak v kontextu ohlasů na první video z Promethea neberme jako shodu náhod – pánové zjevně ví, jak tahat diváky za kšandy.  

6. Harry Potter a relikvie smrti - část 2.: Teaser

Blockbustery to mají paradoxně trochu těžké. K absolutnímu audiovizuálnímu požitku se zvládnou v hojném počtu vybičovat každý rok, protože ty nejschopnější trailerové fabriky na nich makají s maximálním nasazením i s bezmála neomezenými finančními možnostmi. Proto u bilancování na konci roku hraje roli i to, jak se tyhle monstrprojekty povedly a jak rychle se naopak vykouříly z hlavy. I kvůli tomu se precizní ukázky na potterovské finále neprodraly tak vysoko, jak bychom možná čekali hned po jejich zveřejnění. Samotný film nás minul, což se prostě vždycky trochu projeví i na tom, jak moc vás zpětně sejme trailer. Přesto šlo zase jednou o hodně hlasitou jízdu, která velmi důstojně završila dekádu strávenou ve společnosti malého kouzelníka a jeho špičkových upoutávek s těžkotonážním rukopisem studia Warner Bros.

7. Hněv Titánů: Teaser

Asi to bude pakárna, ale vypadá to tááákhle dobře. Říkali jsme to u Souboje Titánů a Hněv používá podobnou strategii, doufajíc v to, že lidé už dávno zapomněli. Hlasitá hudba, obrovské potvory, vykrádačky God of War a money shotů z jiných filmů... zkrátka všechno podle Příručky Mladých svišťů. Vysvětlete mi, proč by tohle nemělo přivést lidi do kin? I já jsem začal (chtít) věřit, že to nebude úplně dementní. První signální zkrátka kleká před takovým nářezem na kolena, ačkoliv tu chybí jakýkoliv náznak smysluplného děje a všichni víme, že ti lepší herci tu hrají kvůli penězům, nikoliv kvůli lásce k antické mytologii. Ukázky jako je tahle si pouštíme ještě po letech, bez ohledu na kvality filmu. Buď vzpomínáme na pecku nebo slzíme nad tím, že to pecka mohla být. Tak či onak klobouk dolů před takovým teaserem. Umí zvednout tep i tři dny staré mrtvole.

8. Transformers 3: Trailer

Někdo by si mohl myslet, že postavit upoutávku k filmu Michaela Baye je brnkačka. Prostě natlačíte všechny ty výbuchy, běhajícího Shiu, naleštěné roboty a rychlá auta do jedné nádoby, zapnete pod ní mixér a vzniklou směs nalijete do promítačky. Jenže potřetí už by taková věc mohla nudit. Odhlédněme od toho, jací Transformers 3 opravdu jsou. Ukázka se prvních čtyřicet vteřin drží na uzdě a vytváří skoro až konspirační napětí (jak někdo dokázal střihače tak dlouho udržet od čudlíku jménem "EXPLOZE" je k neuvěření), a pak se to samozřejmě odpálí s o to větším randálem. Střihá se do hudby, ale není to klasické "best of trailer music", spíš rytmické dunění, snažící se napodobit troubení z loňského Počátku. A ono to funguje, vytváří to epičnost blízkou Emmerichovu Dnu nezávislosti, aniž by se to vzdálilo osobnímu rozměru soubojů bot na bota, kov na kov. Opravdu máte chvilku pocit, že se tu bude dít něco zásadního a osudového. Producenti chytře drží Shiu a hlavně jeho novou známost v pozadí, brnkají na temnější notu a vůbec tak nějak šetří laciným popcornovým humorem. Ono ho ve filmu ani moc není. Vlastně v tom filmu není moc ničeho, ale právě to ukázka zdatně zamlčuje. Je to od ní ošklivé, ale v rámci fair play musíme téhle přechcávací taktice chtě nechtě vzdát poklonu.

9. Temný rytíř povstal: Trailer

Jeden ze tří nejočekávanějších titulů příštího roku se musel naplno představit ještě před Vánoci. A navázal právě tam, kde skončil plnokrevný teaser. Možná se tu tolik nemachruje s Batmanovými mašinami, možná se neodtajnila naplno Catwoman a úplně ani nedělá ramena zloduch Bane, ale pořád je na co koukat… a hlavně čemu podléhat. Sázka na osudovost decimujícího finále výjimečné trilogie totiž zabírá hlavně na bázi pocitů – divák prostě tuší, že za neokázalými upoutávkami ční biják mocný jako trapézové svalstvo padoucha Banea. Odvážná práce se zvuky a rytmizací, v níž hrají prim charaktery a depresivní obrazy chaosu, sejmula i nás. Možná víc než minulé batmanovské kampaně.

10. Kronika: Teaser

Originální, hravé, s velkým potenciálem pro výsledný film. Sympatická novinka o superhrdinech nás „na prvním rande“ rozdráždila teaserem jako ze škatulky. V první chvíli je divák zmaten, v druhé mile překvapen, pak pobaven hrdinskými skopičinami a nakonec lehce šokován znepokojivým přechodem jednoho z hrdinů na temnou stranu síly. Found-footage koncept je posléze narušen jednou pózou machrujícího padoucha a chytlavým příslibem trikových kejklí. A všechno to skvěle sedí dohromady. Co víc byste sakra od teaseru chtěli?

A na jaké trailery nezapomenete vy?

Žebříčky jednotlivých redaktorů:

Cival: Kronika - teaser, Stud - International trailer, Zrození planety opic - International Trailer 2, HP 8 - teaser, Temný rytíř povstal - trailer, Prometheus - teaser, Hněv Titánů - teaser, Ocelová pěst - trailer, Jeden musi z kola ven - International Trailer, Sněhurka a lovec - teaser 

duro: Muži, kteří nenávidí ženy - teaser, The Grey - promo trailer, Hobit - teaser, Prometheus - teaser, Jeden musí z kola ven – international trailer, Sněhurka a lovec - teaser, Mission Impossible: Ghost Protocol - trailer, Sherlock Holmes 2 – trailer, Mistrovský plán - trailer, Piráti - international teaser

Mr.Hlad: Piráti - international teaser, Jeden musí z kola ven - trailer, The Grey - trailer, Project X - teaser, Hněv Titánů - teaser, Premium Rush - trailer, Kronika - teaser, Prometheus - teaser, Lockout - international trailer, Temný rytíř povstal - trailer

imf: Muži, kteří nenávidí ženy - Teaser, The Grey - Trailer, Zrození planety opic - International Trailer 2, Transformers 3 - Trailer, Hobit - Teaser, Sherlock Holmes 2 - Trailer 2, Super 8 - Trailer, Rychle a zběsile 5 - Trailer, Tohle je válka - Trailer, Premium Rush - Trailer

KarelR: Transformers 3 - Trailer, Harry Potter a Relikvie smrti – část 2. - Trailer, Hněv Titánů - Teaser, Prometheus - Teaser, Lockout - International trailer, Hobit - Teaser, Temný rytíř povstal - Trailer, Zrození planety opic - International trailer 2, Footloose: Tanec zakázán - Trailer 2, Like Crazy - Teaser

st39.6: Zrození planety opic - international trailer 2, Hobit - teaser, Prometheus - teaser, Sněhurka a lovec - teaser, HP8 - teaser, Temný rytíř povstal - teaser, Muži, kteří nenávidí ženy - teaser, Ocelová pěst - trailer, Hněv Titánů - teaser, Kronika - teaser

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (28)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace