Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sherlock zklamal, i díky Batmanovi se chodí na M:I:4


ikona
Cival
tržby
Slavný detektiv ani pištící Chipmunkové u pokladen neoslnili. Budou to letos chudé Vánoce?  

A je tu další pohroma. Kinaři a studioví účetní letošní rok nebudou hodnotit  kdovíjak pozitivně, to už je zřejmé. Rozsáhlé úvahy, závěry a trendová zamyšlení si necháme na později, teď se jen spokojme s konstatováním, že velkých blockbusterů které naplnily očekávání bylo letos relativně málo. A zvlášť v poslední čtvrtině roku se nám kina nebezpečně vyprázdnila, protože zklamával jeden snímek za druhým.

Vykoupení nepřinesl ani tento víkend, kdy přitom do kin vlétly dvě „jistoty“. První byl Sherlock Holmes. Oblíbená popcornová detektivka se dočkala druhého dílu s podtitulem Hra stínů. A přesvědčivé trailery i neuvadající Robert Downey, Jr.|Downeyho star-power dávali spolu s slušnými recenzemi naději na velký kasovní třesk. Jenže ten se nekonal. Právě naopak.

Čtyřicetimilionový otvírák je na Sherlockovy poměry slabota. První díl totiž o prvním víkendu utržil milionů 62! A to na něj lístky stály výrazně menší peníz, jeho rozpočet i kampaň byly skromnější… a navíc šel proti megabijáku jménem Avatar! Přesto se Sherlockovi tehdy vedlo výrazně líp. Dvojka na americkém území úspěch jedničky nezopakuje, přestože měla velmi výhodnou výchozí pozici. Dvě stě milionů se ani tváří v tvář vánočním dolarovým žním nezdá reálných, za dveřmi totiž už přešlapuje silná konkurence (Fincher, Spielberg, expandující Mission: Impossible a oscarovky). Sherlock se holt bude s úvodním klopýtnutím těžko vyrovnávat.

Ještě hůř na tom jsou Chipmunkové. První díl startoval na 44 a druhý na 48 milionech – a přesto si trojka o prvním víkendu vyžebrala jen mizerných 23 milionů! Jsou to šokující čísla, která se vzpírají nejen předpovědím, ale i rozumu. Že by se věrné diváctvo najednou pískajících hlodavců přejedlo? Po dvojce, která atakovala půlmiliardu dolarů celosvětově, to je nějaká náhlá změna…

Chipmunkové samozřejmě nemusí hysterčit, protože jsou relativně levní. Přes Vánoce si na sebe vydělají, tržby ze zbytku světa by taky nemusely rapidně klesat, takže čtvrtý díl nejspíš do tří let bude. Platí to koneckonců i o Sherlockovi, kterého Evropa s Asií pravděpodobně podrží a dotlačí k završení trilogie. Otázkou je, jak se obě (poněkud zbytečné) série budou okysličovat, jestli se Sherlocka chopí nový režisér a zdali nebude příští díly u obou sérií konečnou zastávkou. Víc napoví dny příští, kdy si budou chtít obě kasovní zklamání zlepšit reputaci. Studia ale tyhle stále výnosné série jen tak ke dnu nepustí – jen si budou drbat hlavu, co se to sakra děje. A budou řešit, jestli jde o náhodná selhání neprůrazných filmů, nebo třeba předzvěst konce Hollywoodu v té podobě, na kterou jsme zvyklí.

I na třetím místě se ukazuje novinka. Třináct milionů nové Mission: Impossible ale zklamáním vůbec není. Spíš naopak. Jde o velmi slibný rozjezd v rámci pouhých 425 IMAXů a velkoformátových kin. Režisér Brad Bird na ně chtěl od začátku produkce zaútočit, teď ale musela distribuční společnost Paramount trochu nestandardně předsadit jeho premiéru ve vybraných kinech o týden dopředu – už za týden se totiž Mission: Impossible bude prát o prostor s Tintinem.

Skromný start se každopádně vydařil. Zájem byl extrémně vysoký, a to trochu paradoxně i díky promítání prologu k pokračování Temného rytíře od konkurenčního studia Warner Bros.! Povedený rozjezd navíc slibuje vydařené čtyřce Mission: Impossible dobrou šeptandu. Výchozí situace je tedy pro Cruise a spol. velmi příznivá, otázkou je, jestli se jí podaří naplno využít, anebo se špiónská akce rozbije o Tintina a Muže, kteří nenávidí ženy. Bude to tvrdý vánoční souboj, který by Mission: Impossible měla kvůli pokračování značky vyhrát – tržby ze zbytku světa totiž budou ošemetné (zvlášť v českých kinech to moc růžově nevypadá). Snad na Ethana Hunta ještě nestihla naběhnout většina jeho fandů a peníze se budou sypat i dál…

Teď už staří známí: Na čtvrtém místě se nezvládla zachránit romantika Šťastný Nový rok. Připočtených sedm mega zvedá průběžné zisky jen na mizerných 25 milionů. Propadák.

Podobné slovo by mohlo označovat i taškařici Spratci na zabití (tentokrát na pátém fleku), která za mořem nevydělá ani třicet milionů. Z české kinodistribuce byl film čerstvě vyškrtnut. Není divu.

Na šestce vytrvává megahitová Twilight sága, naopak na sedmé příčce evidentně zklamává novinka Jasona Reitmana Znovu a jinak: Nejen že letos nebude sbírat Oscary, ale i výdělky budou mnohonásobně nižší než u Juno a Lítám v tom. Škoda.

Do desítky se kromě Muppetů vešla ještě dvě velká kasovní zklamání – prý vynikající rodinné bijáky Hugo a jeho velký objev a Velká vánoční jízda.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se v amerických kinech dočkáme ultimátní bitvy mezi Tintinem, Ethanem Huntem a dvojkou Mikael Blomkvist - Lisbeth Salanderová. Kdo zvítězí? A přijde alespoň tentokrát dost diváků?

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (27)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace