Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Temný rytíř povstal: Podrobný popis prologu


ikona
KarelR
batmanchristopher nolanthe dark knight risestom hardy
Jak vypadá prvních 7 minut nejočekávanější comicsárny léta? 

Čekání ještě zdaleka není u konce, pokud ale hladovíte po informacích ohledně návratu temného rytíře, dnes je váš den. Hrstka vybraných novinářů totiž konečně zhlédla sedmiminutový prolog filmu, který v příštím týdnu zaútočí na vybrané IMAXy. A na internet podle předpokladů unikl jeho přesný popis. Lépe řečeno hned několik popisů, ze kterých se dá poskládat celkem jasný obraz toho, jak nám Christopher Nolan představí zlotřilého Banea.

Pokud to chcete zjistit až příští týden, kdy se bootleg prologu určitě dostane na internet, zbytek článku samozřejmě nečtěte. Promítnutá sedmiminutovka je v něm popsána opravdu detailně, a nastínění krátké montáže záběrů na jejím konci odhalí i jeden víceméně očekávaný, avšak dosud nepotvrzený zvrat z filmu.

----- POSLEDNÍ ŠANCE UTÉCT PŘED SPOILERY! -----

Pořád ještě jste tu? Nuž dobrá. Temný rytíř povstal začne na pohřbu Harveyho Denta, kde se ke slovu dostane Jim Gordon: "Znal jsem Harveyho Denta. Byl to můj přítel. A ještě dlouho potrvá, než nás někdo inspiruje tak, jako on."

Po Gordonových slovech se přesuneme o avizovaných osm let do budoucnosti, do nespecifikované země pokryté sněhem. V té si na tajném místě dává CIA dostaveníčko s místní milicí, která jí za 3 miliony dolarů prodává doktora Leonida Pavla, ukrytého v pytli na mrtvoly (o koho jde, jste se mohli dozvědět předevčírem). Milice agentům nabídne jako bonus tři maskované zajatce, kteří prý mají něco společného s tajuplným žoldákem Banem. CIA, jíž tu velí Aidan Gillen (záporák z Rytířů ze Šanghaje), je i s Pavlem vezme na palubu malého letadla, které se posléze vydává na cestu zpět do USA.

V letadle se CIA snaží jednoho z vězňů vyslýchat, po neúspěchu se ale obrátí na druhého a sundají mu masku. Pod tou se skrývá sám Bane, což jeden z agentů komentuje slovy: "Gratuluju, nechal ses chytit. Jaký je další krok tvého geniálního plánu?" "Nechat spadnout letadlo", odpoví chladně Bane.

V tu chvíli se objeví větší letadlo, jehož posádka se začne po ocelovém lanu přesouvat na palubu menšího. "Co by se stalo, kdybych ti tu masku sundal?", zeptá se Banea jeden z agentů CIA. "To by bylo extrémně bolestivé", odvětí odmaskovaný žoldák a jeho muži v rozpoutají v menším letadle přestřelku. V následující akční scéně vypadne několik lidí ven, a Bane nakonec získá Pavla, kterému píchne do krku neznámou látku. Jeden z Baneových lidí se poté zeptá: "Založili jsme oheň?" Bane odpoví: "Oheň už hoří." a je společně s Pavlem vytažen do většího letadla (podobným hákem, jaký použil Batman v Temném rytíři).

Zbytek jeho mužů obětuje svoje životy, když menší letadlo havaruje, a prolog uzavírá sestřih záběrů ze zbytku filmu. Postupně se na nich objeví Batman, Catwoman a John Blake (policista v podání Josepha Gordona-Levitta), a také batkoptéra ostřelující Baneovy kopie tumblerů a davová rvačka v zasněženém Gothamu. Poslední záběr potom ukazuje odhodlaného Banea, kterak odhazuje do sutin kus roztrhané Batmanovy masky.

Zhruba v tu chvíli se muselo zastavit srdce asi půlce sálu. Různé reakce pak hovoří o tom, že feeling i akce dost připomínají Počátek (chodba vs. padající letadlo), a že jedinou výraznou vadou prologu jsou okamžiky, kdy Bane mluví. Asi 70% toho, co říká, je prý prakticky nesrozumitelné, a všichni houfně doufají, že Nolan jeho sípající britský přízvuk ještě upraví v postprodukci.

Nolanova (vpravdě podivná) odpověď na dotaz, jestli má v plánu ještě měnit Baneův hlas, ale nezní zrovna optimisticky: "Pravděpodobně ne. Má masku s celým aparátem a přízvuk, není to s ním jednoduché. Je neuvěřitelně těžké mu rozumět. Celý film se pochopitelně neodehrává v letadle... Tohle je pojistka, aby lidé šli na film do kina víckrát."

Vážně, Christophere? Inu, nezbývá tedy než doufat, že se Batman s Banem budou spíš mlátit, než aby si povídali. To, že v Temném rytíři často nebylo rozumět samotnému Batmanovi, je jedna věc. Dvojitou dávku záhadného mručení by ale nemusel ustát ani Nolan, který má už takhle na krku zatraceně moc ostrých předmětů...

(Opět platí prosba, aby se v diskuzi spoilerovalo jen do tagů. Díky.)

---

Vytáhni v hospodě: Když Sam Raimi dával dohromady (nakonec zrušeného) Spider-Mana 4, měla si v něm Anne Hathaway zahrát Black Cat, známou kočičí zlodějku ze Spideyho univerza. Snad jí role Catwoman ve třetím Batmanovi stačí jako menší náhrada.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace