Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Letní nářez 2012: Černí koně


ikona
Cival
boratbournebryan singerléto 2012
Sněhurka, zpívající Cruise, Bourne a spol.: Druhá várka letních blockbusterů, které můžou oslnit. 

Dali jsme redakční hlavy dohromady a podruhé jsme se podívali na filmy připravované na příští léto. Nabídka je rozhodně bohatá - a je velká šance, že budou padat rekordy a účetní budou prožívat jednu dlouhou letní extázi. Vyložené trháky jsme probrali minule. Dnes se podíváme na bijáky, od kterých se dají očekávat stomilionové tržby nebo alespoň výrazná dolarová kanonáda... ale uspět taky nemusí. Budou bojovat. A kdo ví, klidně se mezi nimi může vyloupnout nějaký trhák sezóny. Pojďme na ně!

Připomeňte si: Letní nářez 2012 - 1. část:
Megahity a trháky s Avengers, Spider-Manem, Expendables 2 nebo Batmanem

Sněhurka a lovec (CZ premiéra: 30. května 2012)

Nová doba si zaslouží nová řešení. Nové přístupy a nové hrdiny. A brát je jde odevšad. Třeba i z klasických pohádkových báchorek... Ano, progresivního uchopení se dočká i klasická Sněhurka. Zapomeňte na roztomilou barevnou pohádku, v níž ptáčci utírají prach, želvy myjí nádobí a trpajzlíci o sebe rozverně zakopávají. V létě se totiž bude servírovat poctivá hrdinská fantasy, temnější a drsnější, než by si strejda Walt Disney byl ochoten ve filmařském nebi připustit. Sněhurka jde tak trochu ve šlépějích Casina Royale, Nolanova Batmana nebo Scottovy verze Robina Hooda, protože bude servírovat zemitější, „realističtější“ (pokud pomineme magii a to, že bude drobounká Kristen Stewart šermovat v plátovém brnění) a celkově hustější pohled na provařené téma.

První trailer vzbudil pořádný rozruch a vyšel jednoznačně vítězně z konfrontace se ztřeštěnou verzí od Tarsema Singha. Ve Sněhurce a lovci Charlize Theron oslňuje svými digitálně vyšlechtěnými půvaby, Chris Hemsworth si bere to nejlepší z Thora, sedm trpaslíků přiběhlo snad rovnou ze Středozemě a na materiálu rozhodně není patrná nějaká rozechvělá ruka debutanta. Naopak, i výtvarně odvážné momenty působí plnokrevně a sytě, což platí i pro střípky z bitev nebo magických rituálů. Že by zrovna odtud přilítla pořádná fantasy, to jsme nečekali. Teď ale máme velkou šanci spokojeně mrouskat. Otázkou je hlavně to, jak se Sněhurka zvládne vyrovnat s ošemetným nasazením na léto mezi slavné značky a trikové blockbustery ze současnosti. (Cival)

Index natěšenosti: 8/10

Dark Shadows (CZ premiéra: 10. května 2012)

Tim Burton se vrací do zajetých kolejí. Po přepaplané Alence v říši divů za to možná jsme i rádi, protože tentokrát bychom se měli obejít bez hnusně fialových trikových potvůrek a 3D číčovinek. Burton se vrací přesně do těch temných gotických zákoutí, inspirovaných německým expresionismem a klasickou hororovou produkcí studia Hammer, které ho proslavily (a které proslavil on). Snímek Dark Shadows bude novým uchopením obstarožního hororového seriálu ze šedesátých let. Točí se okolo Barnabáše Collinse (kdo jiný by ho měl ztvárnit než Johnny Depp?). Movitý playboy, který si mohutně užívá života na svém sídle, se stane zajímavou postavou až ve chvíli, kdy zlomí srdce krásné Angelice (Eva Green) a ta na něj uvrhne kletbu. Barnabáš se promění v upíra, čímž se i honosné rodinné panství postupně změní v místo plné divných existencí, čarodějnic, vlkodlaků a monster.

Upír tedy přijde, ale Twilight nečekejte. Premisa nápadně připomíná spíš Addamsovu rodinu a i z první fotky se dá jasně vyčíst, že Tim Burton půjde právě tudy a ještě dál... v linii Noční můry před Vánoci, Mrtvé nevěsty, Ospalé díry nebo krvelačného holiče Todda z Fleet Street. Vedle hrozivého Deppa své bledé tváře vystaví i třeba Burtona manželka Helena Bonham Carter, mladá Chloë Moretz, nepříjemný Jackie Earle Haley nebo Michelle Pfeiffer (tentokrát spíš postaršená, nežli omlazená), takže by rozhodně mělo být na co a na koho koukat. Nakolik ale bude drhnutí starých prověřených motivů omšelé, nebo naopak inspirativní, to nám napoví asi až první upoutávka. (Cival)

Index natěšenosti: 7/10

Rock of Ages (CZ premiéra: 7. června 2012)

Kulervoucí název a velká pověst provází tenhle dobře maskovaný muzikál z Broadwaye. Vyprodaná představení, knižní bestseller a… velká očekávání? Přiznejme si, že hollywoodské muzikály díry do pokladen nedělají a všichni do nich jdou jen proto, aby si dokázali, že a) umí zpívat, b) mají šanci na oscarovou nominaci. V případě Rock of Ages možná i c) chtějí oživit zlaté osmdesátky, kdy se točily nejlepší filmy a nejlepší písničky. Možná. Primitivní zápletka vypráví o mladém páru podržtašek, který se skrz rockové pozlátko chce rozletět do světa plného neomezených možností. V době finanční krize je to dokonale mimo, ale možná právě proto na to lidi chodí do divadla.

Do kategorie očekávaných pecek jsme to zařadili hlavně proto, že takhle hvězdně obsazený muzikál široko daleko nebude. Hlavní role celkem chytře obsadí zpívající a tancující noname herci, ale zbytek naštěstí není kompletní casting seriálu Glee, ale více či méně zářivé celebrity - Tom Cruise, Alec Baldwin, Paul Giamatti, Russell Brand nebo Catherine Zeta-Jones. U půlky z nich jsme nevěděli, že umí zpívat a dost možná to nevěděli ani oni. Adam Shankman na postu režiséra dává naději, že to bude barevné, kostýmově ujeté a hlavně chytlavé. Má na kontě spoustu průměrných filmů, ale hlavně Hairspray, který byl přesně tou trefou do retra i muzikálové rozjívenosti. Žádné oscarově utahané Chicago, ale spousta ušních červů, sympatických herců a laskavého humoru. Nešlo by to zopakovat? (imf)

Index natěšenosti: 6/10

Total Recall (CZ premiéra: 16. srpna 2012)

Dalším filmem Lena Wisemana bohužel (pro některé bohudík) nebude další Smrtonosná past, ale… další remake. A rovnou osmdesátkové klasiky s Arnoldem. Tvůrci se logicky dušují, že jde jen o další adaptaci povídky Philipa K. Dicka, ale vzhledem k tomu, že má námět jen pár stránek, nejde tu dějově moc improvizovat - Doug Quaid je normální makáč ve světě budoucnosti, objedná si i přes nevoli manželky virtuální dovolenou a… všechno se pokazí. Jedinou změnou, jak to tak vypadá, bude lokalizace děje čistě na Zemi. Nepůjde totiž o konflikt mezi planetami (Země vs. Mars) jako v původním filmu, ale spíš o novodobou studenou válku mezi Euroamerikou a Novou Asií. Možná je to dobře, protože Len Wiseman vždycky točil filmy do modra a s marsovskou červení by mohl mít problémy.

Myšlenka "remaku" mimochodem není tak šílená, jak by se mohlo zdát. Ačkoliv se bude děj rozvíjet velmi podobným způsobem (celý nápad s paranoiou hlavního hrdiny, ústředním to Dickovým tématem, je samozřejmě přítomen), původní Verhoevenova verze je typickým zástupcem organické sci-fi a oldschoolových analogových triků. A chtělo by se říct i poctivých bicepsů. Len Wiseman na druhou stranu přinese svůj vymazleně videoklipový feeling, armádu CGI kouzelníků a Colina Farrella v hlavní roli, který má opravdu blíž k bondovskému agentovi - když se oholí, vzpomínáte na Minority Report? - než k hromburáckému týpkovi se sbíječkou. První obrázky z placu navíc naznačují, že nový Total Recall bude cvičením ve stylu - nádherné futuristické prototypy aut, vesmírné koráby, robopolicajti a spousta udělátek, které naznačují, jak by to mohlo v roce 2050 vypadat na Václaváku. Srpnový termín premiéry naznačuje, že studio vkládá do filmu velké, ale nikoliv obrovské naděje. První ukázky napoví, jestli měl Wiseman tehdy s Willisem jen kliku. (imf)

Index natěšenosti: 8/10

Bourne Legacy (CZ premiéra: 30. srpna 2012)

Hmm, copak to tady máme? Bourneovku bez Bournea. Jason někde běhá po světě a užívá si zaslouženého důchodu, protože dvojka Damon/Greengrass na další nabídku Universalu nekývla. Náhradníkem není nikdo jiný než Tony Gilroy, scenárista jedničky a dvojky (u trojky přišel jen s námětem), který už režírovat zkoušel. Vzešel z toho vynikající Michael Clayton a solidní špionážní romantika Dvojí hra. Není přitom bez zajímavosti, že si Gilroy po jedničce stěžoval na styl, kterým se filmy ubíraly, což vyústilo v jeho distanc od trojky. Dá se tedy očekávat, že čtyřka bude vypadat úplně jinak. Dochází k posunu celého konceptu - ztráta paměti je starožitný mechanismus, takže nový agent Aaron Cross bude své jméno znát a půjde spíš o klasického pěšáka, který plní mise všude po světě. Minimálně čtyřicet procent filmu se natočilo v Manile. Hlavní roli vybojoval ve značné konkurenci Jeremy Renner, který to má dobře rozdané i u Avengers nebo v nadcházející Mission: Impossible. Ten kluk už se neztratí a několikrát v minulosti dokázal, že umí namíchat v postavě charisma i zneklidňující neprostupnost. Jeho "Bourne" by mohl být pro diváka hezkým oříškem. A to nás láká.

Gilroy si určitě poradí s tím, kam sérii posunout dějově. Projekt Treadstone má ještě hodně neodhalených zákoutí - vrátí se postavy ze trojky, přibudou další a nebudou je hrát žádní nýmandi, viz Rachel Weisz, Edward Norton nebo Stacy Keach v obsazení. Jenže Gilroyovi uteklo taky dost lidí, kteří bourneovské sérii vtiskli neopakovatelnou atmosféru, jmenovitě hudební skladatel John Powell a choreograf akčních scén Jeff Imada. Asi nečekáme, že bude Renner lámat ruce stejně ladně, za doprovodu přebasovaného soundtracku a rozklepané kamery, ostatně série podobného střihu jsou na změny stylu zvyklé (Mission: Impossible i bondovky mění režiséry s každým dílem), ale samotný název (Bourneův odkaz) naznačuje, že Damonův borec je pořád s námi. Zatímco ve stejnojmenné knize úřaduje on, v Hollywoodu předá štafetový kolík. Snad mu Renner neudělá ostudu. Výrazných týpků na útěku před čímkoliv totiž není nikdy dost. (imf)

Index natěšenosti: 8/10

Bitevní loď (US premiéra: 18. května 2012, nepravděpodobné aktuální datum CZ premiéry: 19. dubna 2012)

„B-6?“ „Voda.“ „H-4?“ „Voda.“ „B-10?“ „Zásah. Loď potopena.“ „Ty brďo, kámo, tohle by měl někdo natočit!“ A taky že jo. Hollywood se nikdy netajil tím, že ve chvíli nouze skočí po libovolném námětu. A poté, co Michael Bay úspěšně přivedl na plátno řezající se roboty, padly takřka veškeré hranice. Proč by tedy nešlo zadaptovat deskové Lodě, ve kterých se řežou… lodě? Studio Universal sice v posledních měsících začalo razantně utínat rizikové projekty. Ještě před tím ale stihlo dát zelenou megalomanskému námořnickému filmu, který vnáší do známých vod vpravdě ujetý twist.

Americké námořnictvo si to tentokrát nerozdá s japonskými letadly nebo ruskými ponorkami. Veškerá děla Liama Neesona budou mířit na šmejdy z vesmíru, kteří se z energetických důvodů objeví uprostřed Pacifiku. Zprvu klidná plavba několika křižníků se tak rychle promění v akční peklo, ve kterém hodlá Peter Berg znovu předvést svoji dravou režii a schopnost ždímat maximum z mladých herců. Taylor „Gambit“ Kitsch, sexy Brooklyn Decker a mariňácká drsňačka Rihanna (!) po Oscarech zřejmě koukat nebudou. Pokud ale Berg dá, podají slušné výkonu v hlučném letním filmu, který se mermomocí snaží profilovat jako záplata za Transformers 4. Jestli se mu ale podaří navázat na úspěch Bayových plecháčů, je ve hvězdách. (KarelR)

Index natěšenosti: 6/10

Premium Rush (US premiéra: 24. srpna 2012, nepravděpodobné aktuální datum CZ premiéry: 15. března)

Joseph Gordon-Levitt je na koni. Mezi blockbustery Christophera Nolana si dává pauzy v chválené indie tvorbě, a v příštích letech ho čeká hned několik velkých projektů. Než ho ale uvidíme ve Steven Spielberg|Spielbergově Lincolnovi a Quentin Tarantino|Tarantinově Django Unchained, střihne si roli bikerského poslíčka v Premium Rush Davida Koeppa. Častý spolupracovník strýčka Stevena se poprvé pouští na akční půdu. A zkouší to docela tradičně přes tajemnou obálku, která se dostala do špatných rukou.

Kostra příběhu by ale měla být tím nejméně zajímavým. Koepp totiž tuhle zastaralou kličku propašoval do vizuálně vyšperkovaného thrilleru, ve kterém Levittův poslíček odmítá odevzdat ústřední zásilku jen proto, že se na něj někdo zle podívá. Začíná tedy závod s časem, mafiány a dalšími nebezpečnými překvápky. Závod, který by se měl v kinech roztočit do adrenalinového napínáku na dvou kolech... Internetové natěšení je po prvním teaseru veliké. Širší veřejnost ale v tuhle chvíli nemá ponětí o tom, že něco jako Premium Rush vůbec existuje. Takže to chce pořádně šlápnout (ehm) do kampaně, která bude muset být hodně povedená, aby tenhle nízkoprofilový biják řádně dotlačila před oči všech popcornožroutů. (KarelR)

Index natěšenosti: 7/10

Diktátor (CZ premiéra: 11. května 2012)

Sacha Baron Cohen sice zvládne i vážnější role, jak by měl dokázat třeba ve Scorseseho Hugovi, svou kariéru ale založil na absurdních postavičkách typu Ali G, Bruno nebo Borat. A jak napovídá jeho příští filmové veledílo, které bude lepit dohromady opět pod režijním dohledem Larryho Charlese (stál za Boratem i Brunem), těchhle figurek se ani náhodou nehodlá vzdát.

Po vesnickém buranovi ze země nikoho a přihřátém supermodelovi z Rakous si vezme na paškál diktátory. Ve svém filmu, který je klasicky po hlavní postavě pojmenován, chce zachytit hrdinný boj diktátora, který riskuje svůj vlastní život jen proto, aby se ujistil, že do jeho milované tyranizované země nikdy nedorazí demokracie. Tu totiž z duše nenávidí. Asi si většina z vás domyslela, že nás nečeká žádná jemňoučká politická satira, ale spíš hromada drsného (fekálního?) humoru, brutálních dialogů a podivností, které by nenapadly ani toho největšího úchyla nebo intelektuálního baviče. Ale to je Sacha Baron Cohen. A nejen davy ho za to milují. (st39.6)

Index natěšenosti: 6/10

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (CZ premiéra: 16. srpna 2012)

Vysáli mu dědečka, můžou za smrt jeho matky a postarali se o zkrácení života jeho dobrého přítele Edgara Allana Poea. Ano, Abraham Lincoln má mnoho důvodů nenávidět upíry. Ti teď navíc houfně emigrují z Evropy do Států a hrozí, že si tam všechny zotročí – bílé, černé i rudokožce. Abe otroctví nenávidí a tak už jako mladík vyhlásí krvelačným démonům celoživotní válku. Nebude to snadný boj. Jižanští upíři totiž rozpoutají i velkou občanskou válku a budou nakonec zapleteni i do osudného incidentu v jistém washingtonském divadle...

Autor Seth Grahame-Smith se proslavil gulášem Pride and Prejudice and Zombies. Zatímco tenhle bestseller si cestu na plátna jaksi nedokáže najít, fiktivní upírobijecký deník Abraham Lincoln, Vampire Hunter měl to štěstí, že zaujal Tima Burtona. Ten se postaral o produkci, konkrétně sehnal 70 milionů dolarů pro ruského videoklipaře Timura Bekmambetova. Údajně nás čeká věrná dobová atmosféra, budoucí hvězda Benjamin Walker v roli budoucího prezidenta putujícího Amerikou v honbě za upíry, Rufus Sewell jako hlavní cucák a spousta cool krvavé akce. Doufejme, že nebude chybět obrovská porce nadsázky. Rozpočet je relativně skromný, ale Bekmambetov už několikrát dokázal, že umí i s málo penězi vykouzlit hory nablblé, přepálené, ale nadupané a vizuálně efektní zábavy. (duro)

Index natěšení: 6/10

Jack the Giant Killer (CZ premiéra: 21. června 2012)

Jack (Nicholas Hoult) je mazaný jinoch z venkovského statku, ale nechtěně otevře bránu mezi světem lidí a obrů (zřejmě zabitím obra, který si plánoval pochutnat na jeho krávách). Lidožraví giganti s pomocí králova (Ian McShane) zrádného rádce (Stanley Tucci) unesou princeznu (Eleanor Tomlinson) a Jack ji musí jet spolu s královskými družiníky pod vedením Ewana McGregora vysvobodit. Následuje putování říší obrů, mezi nimiž nebude chybět dvouhlavý Fallon (větší hlava Bill Nighy, ta menší John Kassir). Válka je na spadnutí...

Nikdo neví, co čekat. Z filmu, který má mít premiéru už za půl roku, jsme dosud viděli jen pár rozostřených fotek McGregora v rytířské zbroji. Rovněž je nejasné celkové pojetí – předlohou je totiž anglická lidová pověst, která svou krvavostí dělá i z Beowulfa nedělní pásmo pro nejmenší (Jack zabíjí obry motykou, kuchá je, seká jim hlavy...). S ohledem na vysoký rozpočet, který padl především na performance-capture a digitální obry, však očekávejme spíš rodinně vstřícnou podívanou s ratingem PG-13. Singerovi docela věříme, hlavně když má scenáristické krytí Christophera McQuarrieho. Navíc se vydatně natáčelo v různých malebných exteriérech, takže nepůjde o „festival zeleného plátna“. Až trailer však napoví, jestli se JtGK zařadí vedle Hobita a Sněhurky a lovce k nejočekávanějším fantasy roku. Jen tak mimochodem, film je volným remakem stejnojmenného britského snímku z roku 1962, který obry oživil stop-motion animací z rukou lidí, co spolupracovali s Rayem Harryhausenem. (duro)

Index natěšení: 7/10 

Tak na co se z druhé várky nejvíc těšíte? Za týden tohle megapreview dorazíme drobky a zbytky!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace