Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Twilight sága i napočtvrté zdrtila pokladny


ikona
Cival
stmívánítržbytwilight
Třese se pozice Harryho Pottera? A jak se s upíry vyrovnalo Happy Feet 2? 

Bez překvapení. Už jsme se naučili, že sága Twilight má mohutný komerční potenciál. A protože ještě nejsme u posledního dílu, ani se netočí ve 3D, nedaly se čekat nějaké výkyvy v tržbách. I „čtvrté Stmívání“ prostě muselo vydělat balík, i když o třídu menší než Harry Potter nebo Transformeři.

Z amerických půlnočních premiér čtyřce Twilight protentokrát přiteklo 30 milionů dolarů, což pomohlo k razantnímu odpichu během celého pátku: Za první den v zámořské distribuci si upíři, vlkodlaci a nerozváženě souložící dívky vyžádali od diváků 72 milionů dolarů. U Twilight ságy samozřejmě zájem rychle opadá už během úvodního víkendu, takže sobotní a nedělní zisky byly výrazně nižsí. I to ovšem stačilo na úctyhodných 139,5 mega za první víkend.

První část závěrečné kapitoly s názvem Rozbřesk se tak stala druhou nejsilnější premiérou roku (za posledním Potterem) a v tomto ohledu i pátým nejúspěšnějším filmem historie. 

NEJ PRVNÍ VÍKENDY HISTORIE

Přihoďte k tomu stopadesát mega ze zbytku světa a máte další razantní nástup vysmívané série, aktuálně s 283 miliony celosvětově. Rekordy v rámci ságy sice bude přepisovat až její úplné finále (už za rok bude pokoj!), ale i tak jde pro distribuční společnost Summit Entertainment o další neskutečně příznivý přísun dolarů. A to i když uvážíme neustále bobtnající rozpočet (jednička za 37 mega, dvojka za 50, trojka za 68 a čtyřka za 110 milionů). Otázkou je, co si distributor počne po konci ságy. Přijde restart, adaptace knížek od vykradačů a epigonů, nebo třeba celovečerní dokument o tom, jak se láska z filmu otiskla i do reálného života Kristen Stewart a Roberta Pattinsona? Odpověď bude zajímavá… protože dolarovou díru určitě budou chtít studioví hlavouni zacelit.

SROVNÁNÍ TRŽEB FILMŮ ZE SÁGY TWILIGHT

Naopak dusno je už teď u Warnerů. Po totálním fiasku Happy Feet 2 určitě budou padat hlavy. Tohle totiž nešlo prohrát… a Warnerům se to přesto podařilo. Animáky skoro vždycky vydělávají. Tuplem se pak daří sequelům animáků, natož těm oscarovým, těm s písničkami a s velkou oblibou u dětí. První Happy Feet měli rádi caparti, Akademie i účetní, přesto pokračování zcela propadlo a připsalo si o prvním víkendu jen mizerných 22 milionů dolarů! Předpovědi sice byly nejisté, ale tenhle výsledek je naprosto katastrofální. Stačí si uvědomit, že první díl utržil jen v Americe dvě stě milionů: Dvojka měla k dispozici víc kin, dražší lístky díky inflaci i 3D projekcím, a přesto za mořem neutrží ani sto melounů. Takovouhle pohromu nemůže naplno zahladit ani případná dolarová výpomoc ze zbytku světa…

Kolaps Happy Feet 2 je výstižnou tečkou za rokem, který studiím vzal víru v 3D animáky. Ani jeden z nich totiž netriumfoval. Rango nenaplnilo zcela svůj potenciál, Rio zůstalo daleko za Dobami ledovými, Kung Fu Panda 2 zklamala podobně jako Auta 2 a Kocour v botách je dál jen matným odleskem oblíbených Shreků. A teď k tomu připočtěte Happy Feet 2, další drahé pokračování (odhady nákladů se pohybují okolo 150 milionů), o které není během premiérového víkendu v Americe zdaleka takový zájem, jaký byl o první díl. Celkově hrozné výsledky. Snad se z nich Hollywood poučí.

Nejsou to ale všechny špatné zprávy, protože rychle klesaly i filmy minulých týdnů, a to nejen kvůli náletu upírů. Nejvíc spadla podle očekávání Válka bohů, nepříliš vlídně přijatá nápodoba 300: Bitva u Thermopyl. Její váhavé kasovní výsledky (zatím sto milionů celosvětově) zachraňuje pouze relativně skromný rozpočet.

O polovinu spadly i zisky bláznivé komedie Adama Sandlera Jack a Jill. Diváky tentokrát jeho dementní šaškování ve dvojroli moc nebere, proto má tahle taškařice průběžně na kontě jen chabých 40 milionů. Na vesměs úspěšné sandlerovky předchozí dekády se naprosto nechytá.

A přestože tučňáci z Happy Feet nikoho moc nezajímali, musel se výrazně uskromnit i animovaný Kocour v botách. Parťák Shreka si tentokrát připsal jen deset milionů a s průběžnými 122 miliony musí přestat snít o výrazně vyšších metách.

Do desítky se ještě vešly kasovně nevýrazné a kvalitativně rozpačité kousky: Lupičská komedie Mistrovský plán, retro biografie od Eastwooda J. Edgar a 3D trojka Zahulíme, uvidíme.

Desítku uzavírá nízkorozpočtový hit Paranormal Activity 3 (už dvě stě milionů celosvětově!) a remake klasiky Footloose.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Od středy slaví Amíci Díkuvzdání, a proto se vhrnou do kin Muppeti, animák Velká vánoční jízda a pomrkávači po Oscarech My Week With Marylin a Nebezpečná metoda Davida Cronenberga. Truchlivou zprávu pak přináší ctitelům Martina Scorseseho studio Paramount, které předem zařízlo jeho 3D rodinnou podívanou Hugo a jeho velký objev – nasadí ji totiž jen do dvanácti stovek kin! O film zjevně není moc zájem… ale i tak se tímhle tahem berou filmu poslední šance na prosazení v husté konkurenci. Po dvou megahitech tak Scorsese tentokrát utře. Inu, Hugo nám smrděl už od prvního klipu, takže šokovaní nejsme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace