Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spielberg: Za sci-fi Indyho může Lucas


ikona
KarelR
george lucasindiana jonessteven spielberg
Jak to vypadá s pětkou? A kdo vlastně může za let v ledničce? 

Jako bychom to dávno netušili. Indiana Jones byl vždy úzkou kolaborací George Lucase a Stevena Spielberga. Jak ale ten oblíbenější z nich nyní přiznal, každý měl jasně vymezenou roli: Spielberg režíroval, zatímco Lucas vymýšlel příběhy. Georgeovi proto můžeme poděkovat za skvělé nápady s Archou úmluvy, Chrámem zkázy a Svatým grálem. A podle strany barikády uznávat nebo nenávidět to, s čím přišel pro čtvrtý díl.

Spielberg nyní každopádně přiznal, že sympatizuje s davy lidí, kterým se zápletka posledního Jonese moc nelíbila: "Já jsem s tím filmem spokojený, vždycky jsem byl. Chápu ale lidi, kterým se nelíbil MacGuffin, protože se moc nelíbil ani mě. George a já jsme se o něm hodně hádali. Nechtěl jsem, aby ty věci ve filmu byly mimozemšťani nebo interdimenzionální bytosti, ale byl jsem loajální vůči svému příteli. Když George napíše příběh, kterému věří, tak ho natočím tak, jak si ho představuje. I když v něj nevěřím já. Doladím si ho podle sebe, seženu si vlastní herce, natočím to stylem, jaký vyhovuje mně. Ale vždycky budu uznávat George jako vypravěče Indyho filmů a nikdy s ním v tomhle nebudu bojovat." Upřímné, víceméně pochopitelné... a další sada šipek pro všechny, kteří mají doma terč s Lucasovou fotkou.

Tvůrce Star Wars ale podle Spielberga nemůže za úplně všechny kontroverzní věci, které se v Království křišťálové lebky objevily: "Co spoustu lidí vážně rozčílilo, byl Indyho atomový let v ledničce. Tak za ten můžete vinit mě, ne George. Byl to můj uhozený nápad. Lidé přestali říkat 'přeskočit žraloka' a místo toho se teď používá 'odpálit ledničku'. Jsem na to pyšný. Jsem rád, že jsem tím obohatil popkulturu."

Ani tahle informace není úplně nečekaná, protože Spielberg měl létající ledničku už v Návratu do budoucnosti. Než měl někdo spásnou ideu s DeLoreanem, mělo cestování v čase probíhat tak, že si do ní Marty vlezl a proletěl se do minulosti díky blízké atomové explozi. Tahle idea tak po víc než dvou dekádách přeci jen našla svoje uplatnění, spolu se Spielbergem to ale neoslavilo tolik lidí, kolik by si asi představoval. No a co bude dál? Na pátém Indym už se samozřejmě pracuje, zatím je ale vše jen ve fázi "George vymýšlí příběh". Víme, že by se rád vrátil Shia, a že Harrison Ford podle vlastních slov film odmítne, pokud se bude odehrávat na Marsu. S čím ale může Lucas přijít, to je ve hvězdách.

V každém případě by to mohlo být něco konvenčnějšího, aby si animovaný Indy neužil další znásilnění v South Parku. A aby potom Spielberg opět neztratil část divácké důvěry, kterou právě teď získává zpět díky Tintinovi. Určitě totiž není náhoda, že jakmile Lucas přepustil poradní pozici Peteru Jacksonovi, Stevenu Moffatovi, Edgaru Wrightovi a Joeu Cornishovi, jsou fandové dobrodružných filmů výrazně spokojenější. Závěr je tedy jasný: Pustit Lucasovi Tintina a trvat na tom, že další Indy musí vypadat takhle. Anebo jako libovolný díl Uncharted!

---

Vytáhni v hospodě: Tvůrci nadhozené názvy čtvrtého Indyho byly Indiana Jones and the Saucer Men, Indiana Jones and the Attack of the Giants Ants, Indiana Jones and the blank blank of the Mysterians nebo Indiana Jones and the Son of Indiana Jones. Vážně.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace