Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Čeští teenageři nejsou blbí...


ikona
Cival
cz filmCz tržbysteven spielberg
 

...alespoň ne tak moc, jak si myslí Ivo Macharáček a jeho obskurní panicovská sešlost. Ale popořádku. Jsme zpátky ve vyprahlém kraji českého box office, kde se za čtyři týdny našeho informačního nezájmu nepřihodilo vůbec nic zázračného. Trendy se ze dne na den neobrátily, ba naopak se prohlubují rovnoměrně s nezájmem diváků o drtivou většinu zámořských blockbusterů. Z letargie nezvládá vytrhnout ani tak silný pojem jako Steven Spielberg, který se v aktuálním TOP tenu usádlil až na čtvrtém místě a jen s deseti tisíci diváků. Málokterému titulu se podaří vyskočit z množiny přehlížených žebráků, které si „beztak můžu stáhnout“, o čemž svědčí nuzné tržby Obchodníka se smrtí, zlobivé slečny Domino Harvey, Pýchy a předsudku, Hry s nevěrou, Fint Dicka a Jane i na kompjůtrech projeté dvojky Saw. Dostáváme se do období, kdy se hitem stane snad jen jedna americká pecka za čtvrt roku – pokud bude mít to štěstí ve schopném distributorovi, jenž zajistí, aby její českou premiéru nelemovaly tisíce „pirátsky“ uspokojených diváků. Bohužel příští týdny těmto obavám přesně nahrávají, protože většina z atraktivního zboží pro teenagery (Underworld a snad všechny horory první půlky roku 2006) do českých kinosálů přilezou s mnohatýdenním zpožděním. To si ten DivX obstarají snad i promítači... :-)

Smutnému údělu kin v srdci Evropy stíhá momentálně čelit pouze Narnia, která stoupá k dvousettisícové bariéře. Kong bude rád za 170 tisíc a vánoční spasitel Harry Potter si s 550 tisíci diváků musí připadat jak Bud Spencer na soutěži Miss Anorexie. V závodě o záchranu promítaček se musí čím dál tím více angažovat archivní nebo menšinové (tudíž i levnější) snímky podpořené komerčně úspěšnou českou vozbou. Její výhodnou pozici ve vztahu k filmové zlodějině bohužel zhoubně vyvažuje mizérie českých tvůrců, o níž na MZ mluvíme dnes a denně. Bohudík (nebo bohužel... účel světí prostředky?) ani naivní český diváček není naivní tolik, aby se nechal svádět naditým dekoltem (ehm) Šárky Vaňkové. Panic má dva týdny po premiéře horší bilanci než loni Snowboarďáci o svém jedenáctém víkendu, takže finanční ráj žádaný za minimum kvalitní zábavy se „překvapivě“ dobýt nepodařilo. Něco mi říká, že Experti na tom o moc líp nebudou, ba že i Vojta s Jiříkem v rámci možností ostrouhají (200 až 300 tisíc diváků). A zas vydělá jen TV NOVA a Marie Poledňáková, jejíž krokodýlí blaf se odpíchl z historicky třetí nejvyšší návštěvy českého výtvoru při jeho premiéře. Božská Marie půjde ještě daleko, my se radši běžme nadýchat ven něčeho méně toxického. Howgh.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace