Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Předělávky zklamaly: Pěst rozdrtila novou Věc


ikona
Cival
tržby
A jak se vedlo remaku tanečního hitu Footloose? 

Rodinná sci-fi arénovka Ocelová pěst, ve které Hugh Jackman učí roboty pořádně si dávat na držku, možná není originální. Je to takové Frankensteinovo monstrum, ušité ze všemožných úspěšných blockbusterů několika posledních dekád (Rocky, Transformers, Karate Kid) a z krátké literární předlohy. Ale proti novinkám tohoto týdne pořád působí svěže, neokoukaně a vcelku originálně. Prostě líp než přímé předělávky starých pecek.

Můžeme tak cítit mírnou spokojenost, že se Ocelová pěst udržela na první příčce zámořského kasovního žebříčku i tento víkend. Stačilo jí k tomu jen šestnáct milionů dolarů, tedy suma tlačící průběžné americké výdělky na 51 mega. Pěst zjevně nepotvrdí vřelé divácké přijetí a nevykvete v komerční trvalku. Propad o 41% je vcelku mírný, jenže už příští týden roboti narazí na těžkou konkurenci lákavých premiér všech žánrů, takže velké dolarové orgie se čekat nedají. Pouť Ocelové pěsti zámořskými kiny nejspíš skončí lehkým zklamáním…

O poznání větší rozpaky ovšem panují u konkurence. Ve studiu Paramount určitě litují, že ještě o trochu víc na diváky nezabral remake klasického tanečního snímku Footloose (vesnická tancovačka se tentokrát koná bez Kevina Bacona, zato s českým podtitulem Tanec zakázán). Velmi úsporný oficiální rozpočet 24 milionů dolarů se samozřejmě snadno vrátí, zvlášť když snímek o svém prvním víkendu utržil 16 milionů. Ale studio nalilo hodně peněz i energie do propagace a nějaká velká hitovka se přesto nezrodila, a to ani v ranku tanečních bijáků. Samotný Paramount například před deseti lety distribuoval doják Nežádej svůj poslední tanec a urval na něm jen v Americe 91 milionů – teď utrží na remaku Footloose sotva polovinu téhle sumy (a to si ještě uvědomte inflaci).

PRVNÍ VÍKENDY TANEČNÍCH FILMŮ

Mnohem hůř je na tom nová Věc. Bezvýrazný horor sice odstartoval z bronzové příčky, jenže s mizernými osmi miliony. Potvrdil se tak dlouhodobý nezájem o tuhle carpenterovskou vykrádačku, jíž se studio pokoušelo dychtivě zbavit nálepky zbytečného remaku. Proto masírovalo veřejnost slovem prequel (viz i nový český název Věc: Počátek) a doufalo, že film začne někoho přitahovat po pár brutálních klipech. Nezabralo to a polární masakr propadl stejně jako jiné nedávné „carpenterovské variace“.

Ano, všichni jsme to tušili. nicméně je dobré vidět ty malé cifry černé na bílém - i kvůli mizerným recenzím. Třeba se stane zázrak a klopýtání těchhle vykrádaček studia trochu zbrzdí ve snaze zremakovat každou slavnější značku… třeba… vím, vím, tu naivitu už bych měl léčit.

Velmi nízké poklesy tržeb hlásí snímky skrčené za první trojkou. Ides of March od George Clooneyho přepočítává aktuálně 22 milionů, což není žádné terno, výdělky dojáku Můj přítel delfín a oscarovky Moneyball s Bradem Pittem už jsou ale zajímavější (oba 58 milionů).

Výborně se daří dramedii o dvou přátelích a zhoubné rakovině 50/50. Na kontě má 24 milionů, což je trojnásobek rozpočtu.

Mezi drama Courageous a animák Lví král 3D na samém chvostu desítky se pak vešla ještě jedna novinka: Ale jen proto, aby si připsala nálepku kapitálního komerčního průseru letošního roku! Hvězdně obsazená komedie Nadějný rok spojila režiséra Marley a já a Ďábel nosí Pradu Davida Frankela s Owenem Wilsonem, Stevem Martinem, Jackem Blackem, Jimem Parsonsem, Rosamund Pike a dalšími známými hereckými tvářemi. Jenže ani takový all-star tým na prosazení nestačil. Foxové totiž nečitelnou komedii zařízli nulovou kampaní, kritici film ocejchovali jako tu nejprůměrnější průměrnost a na takhle zbytečný film pak logicky nikdo nepřišel. Z relativně malého počtu 2100 kin Nadějný rok vytáhl jen zoufalé tři miliony (!), což je suma zcela beznadějná, tragická a pro účetní od Foxů pravděpodobně i blitkonosná. Hrozná ostuda. Tohle si někdo odskáče.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden nás čeká hodně napínavý víkend. K velkým penězům má cestu vydlážděnou horor Paranormal Activity 3, bude nicméně hodně zajímavé sledovat, jak si povedou Andersonovi 3D Mušketýři a co zmůže z nepříliš široké distribuce Johnny English 2. Připojte k tomu jeptišky hrající basketbal a máte dost nečitelný koktejl.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (10)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace