Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zvířata odolala. Legrace s rakovinou i Bond byli bez šance


ikona
Cival
tržby
Delfín a Lví král odolali hvězdně obsazeným novinkám... 

Spokojenost rychle vyprchala. Před týdnem si pokladníci v amerických kinech pomlaskávali, že davy lidí zajistily na zářijové poměry nebývale komerčně silný víkend. Tentokrát se ale sály vyprázdnily, když hned několik novinek propadlo. Celkově se předvedly čtyři premiéry a ani jedna neudělala díru do světa velkých peněz.

Na první místo se tak mohl prodrat rodinný doják Můj přítel delfín, a to i když si připsal jen střídmých čtrnáct milionů. Tenhle hřejivý biják v českých kinech neuvidíme, to by musel vydělávat mnohem větším tempem – studio Warner Bros. jej ale za úspěšný bezesporu označí, protože průběžných 37 milionů na jeho kontě se už přesně rovná rozpočtu. A peníze ještě chvíli cinkat budou…

Druhou pozici z minulého týdne obhájilo chválené sportovní drama Moneyball, v němž Brad Pitt exceluje jako novátorský baseballový manažer. O víkendu přiteklo na konto filmu dvanáct milionů, čímž se jeden z oscarových kandidátů posunul na 38 mega.

Na bronzovou příčku spadl Lví král, což se dalo čekat – původně se totiž tahle disneyovská klasika už neměla v kinech vůbec promítat. Studio si ale řeklo „proč nevymámit další miliony?“ a prodloužilo pobyt animovaných lvíčat v multiplexech. Lví král se díky tomu konečně protlačil přes metu 400 milionů dolarů utržených v amerických kinech (byť od roku 1994 až dodnes), z toho imponujících osmdesát mega vydělal film v uplynulých sedmnácti dnech díky obnovené premiéře ve 3D. Tak jakápak Disneyho klasika bude na řadě další?

Čerstvé novinky bohužel vesměs zklamaly, což platí i pro interesantní drama 50/50. Joseph Gordon-Levitt a jeho kámoš Seth Rogen se v něm snaží s humorem čelit rakovině, moc diváků ale na jejich tragikomický boj s nemocí nepřišlo. Z peněženek se vykutálelo jen 8,9 milionů, což je na tak chválený snímek jednoznačně málo. Těžké téma se holt nechroustá snadno, proto jeden z nejlepších filmů roku komerčně neoslnil (a to je evidováno 92% pozitivních recenzí a na IMDb má snímek 8,2 bodů z deseti!). Jistě... s ohledem na skromný rozpočet okolo osmi milionů nikdo nad výsledky truchlit nebude, jeden z top projektů podzimu ale diváci prostě mohli uvítat trochu vřeleji…

… zvlášť když si uvědomíme, že průměr výdělků na jedno kino měla výrazně lepší třeba náboženská nalejvárna Courageous. Melodrama uváděné jen v jedenácti stovkách kin vypráví o hrdinných policajtech, kteří chrání naše křehké duše. A přiznejme si, že snímek podle traileru vypadá jako kýčovité peklo s mizernými herci a instantními emocemi. Zjevně ale dokáže v bohabojných Amících rezonovat takovým způsobem, aby to stačilo i při výrazně menším distribučním nasazení na slušné páté místo v žebříčku, a to se skoro stejným výdělkem jako 50/50. Ještě že se filmy jako Courageous nezvládají dostat přes oceán, ublížily by nám možná ještě víc než Bastardi, Hranaři a jiná havěť z domácího dvorku.

Až na šestém místě, rovněž s osmi miliony, odstartoval nový snímek manželů Daniela Craiga a Rachel Weisz, v němž se objeví i Naomi Watts. Nemožné? Ba ne, jejich horor Dream House byl ke kasovnímu průšvihu předurčen, studio Universal se jej koneckonců ani nesnažilo zachránit a odfláklo kampaň. Důvody ozřejmí americké recenze: Ty jsou naprosto zdrcující a slibují další, ehm, sračku roku. Kritiky mluví o extrémně hloupém filmu bez atmosféry, jehož veškeré šokující zvraty jsme poznali už v traileru a který si vůbec nezaslouží takhle hvězdné obsazení. Nuže… škrtáme si, i když česká premiéra proběhne už ve čtvrtek.

Za akčním propadákem Bez dechu na sedmém místě se krčí ještě jedna novinka: Romantická komedie s orální přebornicí Annou Faris (mrkněte do galerky) Co ty jsi za číslo?, která se z nepochopitelných důvodů dostala do tří tisícovek kin. Jenže ani tak se hit neurodil, protože slaboduchá komedie trhla jen prachmizerných pět milionů. V kontextu jiných takhle velkolepě uváděných snímků jde o pátý nejhorší výsledek historie, za což musíme před Annou Faris smeknout. Tohle je určitě hřebíček do její herecké rakve. A její protihráč Chris Evans má velké štěstí, že s Marvelem podepsal smlouvu na šest filmových výstupů Kapitána Ameriky, jinak by po něm taky mohlo být veta.

NEJMIZERNĚJŠÍ OTVÍRÁKY HISTORIE

Do desítky se ještě vešla chválená Nákaza a vyhořelí Elitní zabijáci.

Kompletní řebříček tržeb zde.

Za týden jde do kin další ambiciózní politické drama George Clooneyho, tentokrát i s hereckým králem kalendářního roku Ryanem Goslingem. Kasovně snímek The Ides of March ale nejspíš nelítostně rozemele spielbergovská Ocelová pěst s Hughem Jackmanem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace