Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Terra Nova: Spielbergův vydařený návrat k dinosaurům


ikona
KarelR
seriálterra nova
Vydejte se 85 milionů let do minulosti. I se samopaly. 

Začala nová seriálová sezóna a zatím se moc zajímavých novinek neobjevilo. Nolano-abramsovka Person of Interest je o řád hloupější, než by člověk čekal, The Playboy Club nepřekvapivě zklamal a Charlieho andílci jsou doslova nekoukatelní (aneb zabalil jsem to po patnácti minutách). Pokud tedy chcete zkusit něco nového, můžete se uchýlit maximálně k sympaticky drzému sitcomu 2 Broke Girls, nebo se mrknout, jak Zooey Deschanel dělá sexy věci s polštářem v New Girl. Anebo... jít do dinosaurů.

Spielbergova Terra Nova vyvolávala značné obavy. Legendární tvůrce v posledních letech nalepit svoje jméno na spoustu filmů a seriálů, které kvalitativně dost pokulhávaly. A začínalo to vypadat, že opravdu začal fungovat ve stylu: "To je zajímavej nápad, kámo! Taky máš číslo na šéfa xy, kterej ti na to dá prachy." Tohohle podezření se asi ještě dlouho nezbavíme. Každopádně před sebou konečně máme seriál, se kterým se strýček Steven trefil skoro do černého.

Pilot Terra Novy je totiž na poměry klasických televizních kanálů (= žádné HBO) moc dobrým seriálovým startem. V centru příběhu je rodina Shannonových, která žije v ekologicky katastrofálním roce 2149, a podaří se jí dostat do výpravy, jež cestuje o 85 milionů let zpět. Právě v době dinosaurů si lidstvo zakládá novou kolonii, kde chce začít tak řečeno od píky (ačkoliv si s sebou krom virtuálních monitorů navozilo i opancéřované teréňáky nebo laserové zbraně). Nový domov - nazvaný Terra Nova - je ale mnohem nebezpečnějším místem, než se zprvu zdá. A skrývá i pár nebezpečných tajemství, se kterými se dá vystačit minimálně na jednu pořádnou seriálovou sezónu.

Jestli se Terrra Nova zařadí po bok seriálových stálic se dozvíme nejdřív za pár epizod. Z pilotu je ale jasné minimálně to, že měřítkem strká do kapsy předchozí dinosauří seriály (hrdinové tu nežijí někde na stromě, ale ve velké "rezervaci"), a že to bude po herecké stránce celkem slušná podívaná. V hodinu a půl dlouhém rozjezdu se objeví snad jediná postava, kterou byste z fleku poslali na přeobsazení (mladý vojín, jenž "aby se neřeklo" balí mladou Shannonovou), a naopak potěší zjevivší se Allison Miller (princezna Michelle ze zrušené pecky Kings) a také lídr seriálu Jason O'Mara. Třešničkou na dortu a hlavní lákadlem je ale Stephen Lang jako šéf celé Terra Novy, který charismaticky vládne každé svojí scéně. A protože to režisér dobře ví, nešetří kamerovými nájezdy, ve kterých záporák z Avatara vypadá drsněji než všichni ostatní vojáci dohromady. Palec nahoru!

V tomhle směru je tedy Terra Nova překvapením, stejně pozitivní dojmy pak budete mít i ze scénáře. Tomu nedocházejí nápady a zajímavé dějové linky, čímž se původně jednoduchá premisa rozrůstá do příjemně košatého vyprávění, jež nestíhá nudit. Potěší i úroveň dialogů, které sice v pár momentech zatahají za uši. Většinu času se však budete divit tomu, jak zručně sepsané rozhovory mezi postavami Terra Nova má, a sem tam se objeví i fajn hláška. Často pochopitelně od Langa.

Nejen díky němu je ale Terra Nova seriálovou novinkou, která určitě stojí za vyzkoušení. Musíte se samozřejmě smířit s tím, že tu logicky není filmový look nebo hromada nabušené akce, a že ve scénách s dinosaury úřadují slabší triky. Jakmile se ale přestřelky odehrávají v noci, nebo se jen přelétává nad krajinkami, dá se všechno v pohodě zkousnout. A v té průměrné trikové záplavě možná seriálu odpustíte i jednu scénu s odporně očividným greenscreenem.

Když se to tedy vezme kolem a kolem, je Terra Nova něčím, co tu teď chvíli chybělo - myšlenkově i rozměrově ambiciózním nekabelovým seriálem, který zatím nabízí solidní herce i scénář a vyvolává spoustu otázek, na které budete chtít znát odpovědi. A když si k tomu přičtete vynikající úvodní čtvrthodinku, která je nečekaně výživným napínákem, máme tu jasného favorita na nejambicióznější zářez podzimní sezóny, za který se jeho tvůrci rozhodně nemusí stydět. Snad další díly nepošlou slibný koncept do háje, což by, přiznejme si, nebyl tak úplně nečekaný vývoj.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace